Doktor o trudnim učenicama: Djevojčice nisu iz Banja Luke, niti su bile u Sarajevu, a ne zna se hoće li roditi ili abortirati!

Datum:

Ne stišava se interesovanje medija izvan granica Bosne i Hercegovine za slučaj sedam bh. maloljetnica koje su tokom ekskurzije zatrudnile!

Hrvatski mediji sinoć su prenijeli izjave nacionalnog koordinatora za reproduktivno zdravlje Republike Srpske Nenada Babića, kako je za njemački Bild izjavio “da je svih sedam djevojčica moralo pobaciti, zbog rizika po vlastito zdravlje”.

– Djevojčice su morale pobaciti kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje.- prenijeli su Babića hrvatski mediji.

dsc00216Nenad Babić

On međutim za “Dnevni avaz” kaže da ne želi dodatno problematizirati situaciju i uopće govoriti na takav način o slučaju koji je prvi iznio u bh. javnosti.

– Šta drugo možemo pretpostaviti i očekivati u maloljetničkim trudnoćama, osim da se završe abortusom ili porodom. U svakoj klinici to su javni podaci… Međutim, ne želim reći da li je bio takav ili kakav je bio ishod ovih maloljetničkih trudnoća. Nemam uvida u to i ne želim špekulisati. Nije tačno ni to da su iz Banje Luke, niti sam to rekao, kao ni to da su išle u Sarajevo na putovanje.. Ključno je da je ovaj problem veliki i aktuelan, riječ jeste o populaciji BiH i slučaj otvara niz pitanja za resorne institucije. Ako bi tumačio na drugi način sve ovo, doveo bi sebe na granicu primitivizma.- napominje Babić za “Dnevni avaz”.


(AVAZ)

Povezani postovi
Related

Predstavili se kao policajci pa pretresali auto, uhapšen trojac

Lj.J. iz Laktaša, A.Š. iz Kneževa i Ž.V. iz...

Jusuf Arifagić za ZOS radio: “Ekonomija je ključ pomirenja”

Jusuf Arifagić, poznat je kao jedan od najvećih farmera...

BiH: U požarima najviše stradaju životinje, 90% slučajeva uzrok je čovjek

U proteklih 10 godina veliki broj požara zahvatio je...

Izdato narandžasto upozorenje: Sutra u BiH temperature do 40 stepeni

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog...