MUP ZDK: SAOPĆENJE POVODOM BOŽIĆNIH I NOVOGODIŠNJIH PRAZNIKA

/

U povodu Božićnih i Novogodišnjih praznika, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničkodobojskog kantona je sačinjen Plan pojačanih mjera i radnji, koje će se poduzimati sa ciljem obezbjeđenja lične i imovinske sigurnosti građana za vrijeme praznika.


 Planiranim mjerama i radnjama je prethodila analiza i procjena stanja na terenu budući da je evidentno pojačano kretanje građana u dane praznikapojačana frekvencija saobraćajaveća posjećenost ugostiteljskim objektima, te kao posljedica toga i veći broj stambenih objekata u kojim su stanari u dane praznika odsutni.

 U skladu sa izvršenom procjenom planirane su mjere i radnje u smislu pojačane kontrole ugostiteljskih objekata, kao i drugih objekata u kojim se okuplja veći broj građana. Takođe je planirana pojačana kontrola učesnika u saobraćaju u okviru koje će se evidentirati i sankcionisati svi prekršaji propisani  Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiHa u okviru predmetnih saobraćajnih  kontrola policijski službenici će poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti na sprječavanju i dokumentovanju krivičnih djelapronalasku nedozvoljenih  predmeta kao i pronalasku i procesuiranju  izvršilaca krivičnih djela.

Obzirom da se očekuje povećana upotreba pirotehničkih sredstavapodsjećamo građane da je u članu 3. Zakona o javnom redu i miru Zeničkodobojskog kantona  utvrđeno činjenje prekršaja u slučajevima kada se vrši prodajakupovinaustupanje na prodaju i upotreba pirotehničkih sredstava na javnom mjestu bez odobrenja nadležnog organaSlužbenici policije će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima vršiti privremeno oduzimanje navedenih sredstavaa prekršiocima  javnog reda i mira izdavati  prekršajne naloge

Ukazujemo na činjenicu da se u činjenju ovih prekršaja u velikoj mjeri pojavljuju djeca, te i na ovaj način  skrećemo pažnju roditeljima da će u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru Zeničkodobojskog kantona za prekršaje počinjene od strane maloljetnih  lica službenici policijeu slučajevima predviđenim Zakonom,  izdavati  prekršajne naloge i roditeljima.

Kako bi se saobraćaj odvijao u povoljnim uvjetima sve vozače i učesnike u saobraćaju upozoravamo na odredbe Zakona o osnovama  sigurnosti saobraćaja na cestama u BiHteUprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničkodobojskog kantona ovom prilikom još jednom apeluje na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju saobraćajnih propisada postupaju u skladu sa upozorenjima i naredbama izdatim od strane policijskih službenikada upravljaju svojim vozilima krajnje oprezno, da prilagode vožnju i brzinu kretanja vozila osobinama i stanju puta, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama kao i stanju vozila i tereta, te na taj način doprinesu boljoj  ličnoj sigurnosti i sigurnosti drugih učesnika u saobraćaju.

Naročito pozivamo sve vozače da ne upravljaju svojim vozilima pod dejstvom alkohola jer je takva vožnja čest uzrok saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa teškim i tragičnim posljedicama, te podsjećamo da će vršiti pojačana kontrola alkoholiziranosti vozača u dane praznika.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničkodobojskog kantona poziva sve građane da svečano i dostojanstveno proslave i obilježe nastupajuće praznike, da se uzdrže od činjenja svih nezakonitih radnji, kao i nedoličnog ponašanja na javnim mjestima i u ugostiteljskim objektima, a naročito upućuje poziv i apel roditeljima i starateljima  maloljetnih lica, da se dužno staraju o istim, te vrše stalni nadzor nad maloljetnim licima, naročito kada je u pitanju kretanje maloljetnika u noćnim satima.

Takođe pozivamo sve građane da ukoliko raspolažu bilo kakvim bezbjedonosno interesantnim informacijama kao i informacijama o uočenim krivičnim djelima, prekršajima i drugim nezakonitim pojavama, da o tome odmah informišu nadležnu policijsku stanicu pozivom na broj 122 ili direktnim obraćanjem policijskim službenicima na terenu.

Podsjećamo građane da se najviše provala u stanove i kuće, te izvršenih krađa, događu dane praznika i vikenda, kada niste u svom stanu  ili kući. Budite pažljivi. Ako idete nakratko iz stana ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vratajer kriminalci vješto koriste takve prilikeneopaženo ulaze u Vaš stan i za kratko vrijeme odnose novaczlatni nakitoružje ili drugu vrijedniju robu. Kada uočite kretanje sumnjivih nepoznatih lica u blizini vašeg stana i parkirališta, gdje je parkirano vaše vozilo, OBAVIJESTITE POLICIJU.Budimo partneri u stvaranju sigurnog društva. 

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA

 

(zosradio.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Bit će velika borba u utrci za načelnika u Doboj Jugu

Da smo već uveliko u predizbornoj kampanji za lokalne...

Uhapšena osoba koja je upravljala ringišpilom u Doboju

Dobojska policija sinoć u 22.30 sati uhapsila je B....

Doboj Jug: Potpisani novi infrastrukturni ugovori

Općinski načelnik Mirnes Tukić je u prostorijama Općine Usora...