Novinarka Velida Kulenović – dobitnica specijalne nagrade UNICEF-a

/

Zenička dopisnica Radija Federacije BiH Velida Kulenović dobitnica je specijalne nagrade UNICEF-a za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta 2014.


Zenička dopisnica Radija Federacije BiH Velida Kulenović dobitnica je specijalne nagrade UNICEF-a za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta 2014. Ovu prestižnu nagradu naša koleginica dobila je za seriju priloga o pomoći djeci sa poplavljenih područja u zeničkoj općini. Bio je to povod za razgovor s njom. 
– Sve je počelo molbom mojih prijatelja – porodice Šuler iz Amerike, koji su me nazvali, u želji da pomognu jednoj porodici sa više djece, a koja je ostala bez krova nad glavom u katastrofalnoj poplavi. Njihove donirane novce uručila sam porodici Oruč iz Topčić Polja, koja ima tri kćerke – dvije pohađaju osnovnu, a jedna srednju školu u Zenici. Njihova kuća je potpuno uništena u klizištu ,zbog čega su postali podstanari.Nakon toga, moja koleginica Borka Rudić napisala mi je pismo u kome mi je saopštila da njeni prijatelji iz Mrkonjić Grada, koji žive u jednoj od skandinavskih zemalja žele pomoći ljudima koji su stradali u ovoj kataklizmi, jer su i sami osjetili što znači izgubiti rodni dom. To osjećanje ih je motiviralo da osnuju jedan fond za sakupljanje sredstava namijenjenih za humanitarne svrhe. S tim u vezi Senad Arnautović stigao je u Zenicu iz Švedske, jednog septembarskog prijepodneva i na moj prijedlog dio novčanih sredstava koje su prikupili humani Mrkonjićani uručio je porodici Oruč, a dio sredstava je uplatio školskoj kuhinji za devetoro učenika u zeničkoj osnovnoj školi „Edhem Mulabdić“. Riječ je o učenicima koji su zbog poplava morali sa svojim roditeljima napustiti svoje domove te školovanje nastaviti u ovoj školi. Zahvaljujući ovim novcima djeca su do kraja prvog polugodišta imala obezbijeđenu užinu. Posjetila sam ovu školu i napravila priču o tome, kako bih eventualno inicirala pomoć i drugih dobrih ljudi, da bi ova djeca imala osiguranu užinu i u drugom polugodištu. Radi se o djeci koja su slabijeg imovinskog stanja – priča Velida.



(kompletan tekst u štampanom izdanju Naše riječi)

(naša riječ)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

“Zeleno svjetlo” za neradnu nedjelju u FBiH, nova pravila i za trajanje radnog vremena

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević je nakon usvajanja novog...

Uvodi se strožija kontrola cijena u FBiH, najveća moguća kazna će biti 30.000 KM

Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena...

Građani već kupuju pelet za narednu sezonu

Iako se tek izlazi iz grijne sezone u RS,...

Današnje jutro donijelo je minuse i mraz u većem dijelu BiH, evo šta nas očekuje u narednom periodu

Današnje jutro donijelo je neuobičajeno niske temperature s mrazom...