Novinarka Velida Kulenović – dobitnica specijalne nagrade UNICEF-a

/

Zenička dopisnica Radija Federacije BiH Velida Kulenović dobitnica je specijalne nagrade UNICEF-a za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta 2014.


Zenička dopisnica Radija Federacije BiH Velida Kulenović dobitnica je specijalne nagrade UNICEF-a za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta 2014. Ovu prestižnu nagradu naša koleginica dobila je za seriju priloga o pomoći djeci sa poplavljenih područja u zeničkoj općini. Bio je to povod za razgovor s njom. 
– Sve je počelo molbom mojih prijatelja – porodice Šuler iz Amerike, koji su me nazvali, u želji da pomognu jednoj porodici sa više djece, a koja je ostala bez krova nad glavom u katastrofalnoj poplavi. Njihove donirane novce uručila sam porodici Oruč iz Topčić Polja, koja ima tri kćerke – dvije pohađaju osnovnu, a jedna srednju školu u Zenici. Njihova kuća je potpuno uništena u klizištu ,zbog čega su postali podstanari.Nakon toga, moja koleginica Borka Rudić napisala mi je pismo u kome mi je saopštila da njeni prijatelji iz Mrkonjić Grada, koji žive u jednoj od skandinavskih zemalja žele pomoći ljudima koji su stradali u ovoj kataklizmi, jer su i sami osjetili što znači izgubiti rodni dom. To osjećanje ih je motiviralo da osnuju jedan fond za sakupljanje sredstava namijenjenih za humanitarne svrhe. S tim u vezi Senad Arnautović stigao je u Zenicu iz Švedske, jednog septembarskog prijepodneva i na moj prijedlog dio novčanih sredstava koje su prikupili humani Mrkonjićani uručio je porodici Oruč, a dio sredstava je uplatio školskoj kuhinji za devetoro učenika u zeničkoj osnovnoj školi „Edhem Mulabdić“. Riječ je o učenicima koji su zbog poplava morali sa svojim roditeljima napustiti svoje domove te školovanje nastaviti u ovoj školi. Zahvaljujući ovim novcima djeca su do kraja prvog polugodišta imala obezbijeđenu užinu. Posjetila sam ovu školu i napravila priču o tome, kako bih eventualno inicirala pomoć i drugih dobrih ljudi, da bi ova djeca imala osiguranu užinu i u drugom polugodištu. Radi se o djeci koja su slabijeg imovinskog stanja – priča Velida.(kompletan tekst u štampanom izdanju Naše riječi)

(naša riječ)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

SAS uspostavio novu avioliniju: Kopenhagen – Sarajevo direktnom linijom za 100 eura

Novi aviolinija između Kopenhagena i  Sarajeva, koju pokreće kompanija Scandinavian...

Konačno riješen problem nepriznavanja diploma studenata UNSA u inostranstvu

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, Adna Mesihović,...

Zavod za javno zdravstvo FBiH izdao upozorenje i mjere o legionarskoj bolesti koja hara Hrvatskom

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine oglasio...

Danas je prvi dan ljeta: Najduži dan u godini, a trajat će 15 sati i 35 minuta

U četvrtak, 20. juna, je ljetnja dugodnevica, koja predstavlja...