Novinarka Velida Kulenović – dobitnica specijalne nagrade UNICEF-a

Datum:

Zenička dopisnica Radija Federacije BiH Velida Kulenović dobitnica je specijalne nagrade UNICEF-a za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta 2014.


Zenička dopisnica Radija Federacije BiH Velida Kulenović dobitnica je specijalne nagrade UNICEF-a za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta 2014. Ovu prestižnu nagradu naša koleginica dobila je za seriju priloga o pomoći djeci sa poplavljenih područja u zeničkoj općini. Bio je to povod za razgovor s njom. 
– Sve je počelo molbom mojih prijatelja – porodice Šuler iz Amerike, koji su me nazvali, u želji da pomognu jednoj porodici sa više djece, a koja je ostala bez krova nad glavom u katastrofalnoj poplavi. Njihove donirane novce uručila sam porodici Oruč iz Topčić Polja, koja ima tri kćerke – dvije pohađaju osnovnu, a jedna srednju školu u Zenici. Njihova kuća je potpuno uništena u klizištu ,zbog čega su postali podstanari.Nakon toga, moja koleginica Borka Rudić napisala mi je pismo u kome mi je saopštila da njeni prijatelji iz Mrkonjić Grada, koji žive u jednoj od skandinavskih zemalja žele pomoći ljudima koji su stradali u ovoj kataklizmi, jer su i sami osjetili što znači izgubiti rodni dom. To osjećanje ih je motiviralo da osnuju jedan fond za sakupljanje sredstava namijenjenih za humanitarne svrhe. S tim u vezi Senad Arnautović stigao je u Zenicu iz Švedske, jednog septembarskog prijepodneva i na moj prijedlog dio novčanih sredstava koje su prikupili humani Mrkonjićani uručio je porodici Oruč, a dio sredstava je uplatio školskoj kuhinji za devetoro učenika u zeničkoj osnovnoj školi „Edhem Mulabdić“. Riječ je o učenicima koji su zbog poplava morali sa svojim roditeljima napustiti svoje domove te školovanje nastaviti u ovoj školi. Zahvaljujući ovim novcima djeca su do kraja prvog polugodišta imala obezbijeđenu užinu. Posjetila sam ovu školu i napravila priču o tome, kako bih eventualno inicirala pomoć i drugih dobrih ljudi, da bi ova djeca imala osiguranu užinu i u drugom polugodištu. Radi se o djeci koja su slabijeg imovinskog stanja – priča Velida.(kompletan tekst u štampanom izdanju Naše riječi)

(naša riječ)

Povezani postovi
Related

Šest dana uoči izbora počinje isplata još jedne pomoći, ova je 1.000 KM

Šest dana uoči Općih izbora član Predsjedništva Bosne i...

UIO BiH: Oduzet duhan u vrijednosti 65.100 KM, pronađeno i oružje

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje u operativnoj akciji...

Dodik: Za 30 godina vidim RS kao nezavisnu državu, ponosan sam na saradnju sa Putinom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da...

Podaci UIOBiH za ovu godinu: Uvezli smo čak 52,3 miliona kilograma mesa

Domaći farmeri već dugo upozoravaju da im je od...