Novinarka Velida Kulenović – dobitnica specijalne nagrade UNICEF-a

Datum:

Zenička dopisnica Radija Federacije BiH Velida Kulenović dobitnica je specijalne nagrade UNICEF-a za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta 2014.


Zenička dopisnica Radija Federacije BiH Velida Kulenović dobitnica je specijalne nagrade UNICEF-a za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta 2014. Ovu prestižnu nagradu naša koleginica dobila je za seriju priloga o pomoći djeci sa poplavljenih područja u zeničkoj općini. Bio je to povod za razgovor s njom. 
– Sve je počelo molbom mojih prijatelja – porodice Šuler iz Amerike, koji su me nazvali, u želji da pomognu jednoj porodici sa više djece, a koja je ostala bez krova nad glavom u katastrofalnoj poplavi. Njihove donirane novce uručila sam porodici Oruč iz Topčić Polja, koja ima tri kćerke – dvije pohađaju osnovnu, a jedna srednju školu u Zenici. Njihova kuća je potpuno uništena u klizištu ,zbog čega su postali podstanari.Nakon toga, moja koleginica Borka Rudić napisala mi je pismo u kome mi je saopštila da njeni prijatelji iz Mrkonjić Grada, koji žive u jednoj od skandinavskih zemalja žele pomoći ljudima koji su stradali u ovoj kataklizmi, jer su i sami osjetili što znači izgubiti rodni dom. To osjećanje ih je motiviralo da osnuju jedan fond za sakupljanje sredstava namijenjenih za humanitarne svrhe. S tim u vezi Senad Arnautović stigao je u Zenicu iz Švedske, jednog septembarskog prijepodneva i na moj prijedlog dio novčanih sredstava koje su prikupili humani Mrkonjićani uručio je porodici Oruč, a dio sredstava je uplatio školskoj kuhinji za devetoro učenika u zeničkoj osnovnoj školi „Edhem Mulabdić“. Riječ je o učenicima koji su zbog poplava morali sa svojim roditeljima napustiti svoje domove te školovanje nastaviti u ovoj školi. Zahvaljujući ovim novcima djeca su do kraja prvog polugodišta imala obezbijeđenu užinu. Posjetila sam ovu školu i napravila priču o tome, kako bih eventualno inicirala pomoć i drugih dobrih ljudi, da bi ova djeca imala osiguranu užinu i u drugom polugodištu. Radi se o djeci koja su slabijeg imovinskog stanja – priča Velida.(kompletan tekst u štampanom izdanju Naše riječi)

(naša riječ)

Povezani postovi
Related

Udruženje turističkih privrednika oštro o potezima vlasti: Ubijaju turizam, zbog njih BiH dnevno gubi milion KM

Bevanda je na inicijativu za privremeno oslobađanje viznog režima...

Konjanici iz Karaule krenuli ka Pruscu

Sa platoa kod džamije u Karauli kod Travnika jutros...

Tokom vikenda sunčano i toplo vrijeme

Prema najavama meteorologa danas nas očekuje umjereno do pretežno...

Tončo Bavrka, direktor Direkcije robnih rezervi: Želimo otkupiti svu pšenicu iz Federacije

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH očekuju da Direkcija robnih rezervi...