Zbog jeftine nafte: Saudijska Arabija ima budžetski deficit

/

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu, usvojila je budžet za 2015. godinu, kojim je predviđen deficit od 38,6 milijardi dolara.

Američki mediji pišu kako je Saudijska Arabija usvojila budžet za narednu godinu, u kojem su rashodi veći nego prihodi, i to najviše zbog pada cijene nafte u svijetu.

U usvojenom budžetu predviđaju se rashodi od 860 milijardi rijala, ili 229,3 milijardi dolara, i prihodi od 715 milijardi rijala, odnosno 190,7 milijardi dilara.

Rashodi za narednu godinu su malo veći u odnosu na 2014. godinu, kada su iznosili 855 milijardi rijala, a prihodi su, također, manji za 140 milijardi rijala, odnosno 37,3 milijardi dolara.

Inače, ovo je najveći, ali i prvi, budžetski deficit Saudijske Arabije od 2011. godine koja je posljednjih godina imala budžetski suficit, uglavnom, zbog visoke cijene nafte.

Cijena nafte je pala tokom prethodnih sedmica na rekordnih 60 dolara po barelu, sa 115 dolara koliko je koštao u maju ove godine. To je u samo pola godine nevjerovatni pad od čak 47 posto.



(klix)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Iran je u subotu napao Izrael s više od 300 dronova i projektila: 99 posto presretnuto, čeka se odgovor

Drugi dan sukoba Izraela i Irana sigurnosne službe iz...

Evo liste: Koje zemlje su najbogatije u Evropi

Objavljeni su podaci o bogatstvu stanovnika država Evropske unije Luksemburg...

Tijelo Danke Ilić još nije pronađeno, osumnjičeni skrivanjem onemogućavaju dugu zatvorsku kaznu?

Osumnjičeni je priznao da je navodno autom udario Danku,...

UN: Domaćinstva u svijetu dnevno bace milijardu obroka

Domaćinstva u svijetu su tokom 2022. godine bespotrebno dnevno...