Zbog jeftine nafte: Saudijska Arabija ima budžetski deficit

/

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu, usvojila je budžet za 2015. godinu, kojim je predviđen deficit od 38,6 milijardi dolara.

Američki mediji pišu kako je Saudijska Arabija usvojila budžet za narednu godinu, u kojem su rashodi veći nego prihodi, i to najviše zbog pada cijene nafte u svijetu.

U usvojenom budžetu predviđaju se rashodi od 860 milijardi rijala, ili 229,3 milijardi dolara, i prihodi od 715 milijardi rijala, odnosno 190,7 milijardi dilara.

Rashodi za narednu godinu su malo veći u odnosu na 2014. godinu, kada su iznosili 855 milijardi rijala, a prihodi su, također, manji za 140 milijardi rijala, odnosno 37,3 milijardi dolara.

Inače, ovo je najveći, ali i prvi, budžetski deficit Saudijske Arabije od 2011. godine koja je posljednjih godina imala budžetski suficit, uglavnom, zbog visoke cijene nafte.

Cijena nafte je pala tokom prethodnih sedmica na rekordnih 60 dolara po barelu, sa 115 dolara koliko je koštao u maju ove godine. To je u samo pola godine nevjerovatni pad od čak 47 posto.(klix)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...