Zbog jeftine nafte: Saudijska Arabija ima budžetski deficit

Datum:

Saudijska Arabija, najveći izvoznik nafte u svijetu, usvojila je budžet za 2015. godinu, kojim je predviđen deficit od 38,6 milijardi dolara.

Američki mediji pišu kako je Saudijska Arabija usvojila budžet za narednu godinu, u kojem su rashodi veći nego prihodi, i to najviše zbog pada cijene nafte u svijetu.

U usvojenom budžetu predviđaju se rashodi od 860 milijardi rijala, ili 229,3 milijardi dolara, i prihodi od 715 milijardi rijala, odnosno 190,7 milijardi dilara.

Rashodi za narednu godinu su malo veći u odnosu na 2014. godinu, kada su iznosili 855 milijardi rijala, a prihodi su, također, manji za 140 milijardi rijala, odnosno 37,3 milijardi dolara.

Inače, ovo je najveći, ali i prvi, budžetski deficit Saudijske Arabije od 2011. godine koja je posljednjih godina imala budžetski suficit, uglavnom, zbog visoke cijene nafte.

Cijena nafte je pala tokom prethodnih sedmica na rekordnih 60 dolara po barelu, sa 115 dolara koliko je koštao u maju ove godine. To je u samo pola godine nevjerovatni pad od čak 47 posto.(klix)

Povezani postovi
Related

Cijene nafte blago porasle s najnižih nivoa u devet mjeseci

Prvi put od kraja avgusta cijene nafte na svjetskim...

U svijetu do 2050. godine 1,6 milijardi ljudi starijih od 65 godina

Očekuje se da će do 2050. godine u svijetu...

Zvanična odluka Vlade Srbije: Poskupljuju šećer i piletina

Vlada Republike Srbije usvojila je više izmijenjenih uredbi i odluka...

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...