Al Jazeera Balkans: Blokada portala Klix.ba je atak na slobodu izražavanja i prava novinara

Datum:

Al Jazeera Balkans pružila je snažnu podršku redakciji portala Klix.ba u čije su prostorije danas upali pripadnici MUP-RS i MUP-a KS zbog, te više sati vršili pretresanje zbog objavljivanja audiosnimka na kojem premijerka RS Željka Cvijanović govori o kupovini poslanika.

U saopćenju Al Jazeere Balkans navodi se da se sedmosatno pretresanje prostorija Klixa desilo na dan kada je ova medijska kuća tražila solidarnost sa našim novinarima koji su u zatvoru u Kairu već godinu dana i kada smo pokušali skrenuti pažnju na kršenje slobode medija. 

“Al Jazeera Balkans daje svoju punu podršku kolegama sa portala Klix.ba, smatrajući da je upad policije u redakciju Klixa i potpuna blokada ovog medija najbrutalniji atak na slobodu izražavanja i prava novinara, te kršenje Zakona i prava koje novinari imaju u cilju zaštitite svojih izvora i interesa javnosti.

Al Jazeera Balkans kao dio Al Jazeera Media Networka izvještava po Etičkom kodeksu mreže koji između ostalog kaže: ‘Biti uz kolege u struci i davati podršku kada je to potrebno, posebno u svjetlu djela agresije i uznemiravanja kojem su novinari podvrgnuti s vremena na vrijeme'”, navodi se u poruci podrške kolega s Al Jazeere Balkans. 

Ova medijska će nastaviti davati podršku kolegama novinarima, urednicima i svim medijima čije slobode su ugrožene, navodi se.


(klix/al jazeera balkans)

Povezani postovi
Related

Vlada FBiH iduće sedmice o Programu pomoći kategorijama stanovništva koje su posebno pogođene inflacijom

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i zamjenici premijera, federalni...

Premijer Novalić na otvaranju obnovljene Banje Reumal u Fojnici

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prisustvovao je svečanom otvaranju...

Parlament Federacije BiH odbio na dnevni red uvrstiti povećanje invalidnina

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odbio je na današnji...

Operativna akcija „Blinker“ – slobode lišene četiri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA)...