Završen najduži rat u historiji SAD-a: Amerikanci nakon 13 godina napustili Afganistan

/

Sjedinjene Američke Države okončale su svoj rat u Afganistanu, što je simbolično obilježeno ceremonijom u nedjelju, na kojoj su američke borbene trupe predale zemlju afganistanskim sigurnosnim snagama.

Svečanost je napravljena u sjedištu misije NATO-a, uz prisustvo birane publike.

Američki general John Campbell istakao je da je u Afganistanu ubijeno 3.500 međunarodnih vojnika, te je pohvalio afganistanske snage sigurnosti na spremnosti da preuzmu borbu u svoje ruke.

Dodao je kako će NATO nastaviti pružati podršku domaćim snagama da u zemlji održe mir i stabilnost. To podrazumijeva da će već od 1. januara naredne godine NATO pružiti podršku u obuci afganistanske vojske.

“Zahvaljujući izvanrednim naporima i žrtvama naših žena i muškaraca u uniformi naša borbena misija u Afganistanu je završila i najduži rat u američkoj historiji je došao do svoga kraja”, rekao je američki predsjednik Barack Obama, prenosi Huffington Post.

Misija NATO-a, na čelu sa SAD-om, u Afganistanu je uspostavljena s ciljem rušenja talibana nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine u SAD-u. Tokom rata u Afganistanu poginula su 2.224 američka vojnika, prenio je AP.


(klix.ba)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Užas u Hrvatskoj: Petero ljudi ubijeno, pomahnitali muškarac je uhapšen

Kako javljaju hrvatski mediji, u Daruvaru je jutros pomahnitali...

Tokom jučerašnjeg globalnog pada IT sistema online pušten veliki broj zlonamjernih web stranica

Agencija za cyber obavještavanje Australije objavila je u subotu...

Pokušan atentat na Donalda Trumpa, agenti ga krvavog odveli s pozornice

Bivši američki predsjednik Donald Trump lakše je ranjen u...

Plate u regiji: S. Makedonija predvodila rast, BiH na četvrtom mjestu

Plate u regionu u prva tri mjeseca ove godine...