Češki veteran iz BiH odbio odlikovanja NATO-a: Stidim se što sam služio zločincima

Datum:

Bivši češki vojni ljekar, veteran iz misija u BiH, na Kosovu i Afganistanu, zatražio je od češkog ministra odbrane da mu oduzme odlikovanja NATO-a.

On je takvu odluku obrazložio neslaganjem s politikom Zapada prema Rusiji i jer se stidi zapadnog vojnog saveza kao “zločinačke organizacije”.

-Impuls za taj korak je sadašnji politički razvoj – kazao je za današnju Mladu frontu Dnes potpukovnik Marek Obrtel, nekadašnji načelnik 11. češke poljske vojne bolnice u Afganistanu.

-Služio sam uvijek najbolje koliko je bilo u mojoj moći, jer smatram da takva služba ne može da se radi polovično. Ali već tada, posebno u vezi sa sukobom na Kosovu, počeo sam da sumnjam u to da je naš put ispravan – napisao je Obrtel u otvorenom pismu.

Češki vojni ljekar zatražio je da mu se oduzmu četiri medalje NATO-a koje su mu dodijeljene za službu u inozemnim mirovnim misijama, zato što se, kako je napisao, stidi što je služio “zločinačkoj organizaciji” koja na čelu sa SAD “nameće svoje interese svijetu i izaziva oružane sukobe”.

Obrtel smatra da SAD zbog toga što navodno ekonomski propadaju, žele da izazovu svjetski rat s Rusijom i da za to zloupotrebe teritoriju Evrope.

Češki potpukovnik je pohvalio je predsjednike Rusije i Češke, Vladimira Putina i Miloša Zemana koji po njegovoj ocjeni nazivaju stvari pravim imenom i podsjeća Čehe da je Rusija dio Evrope.

-U novom Hladnom ratu stojim na strani predsjednika Putina – napisao je Obrtel.

Ministarstvo odbrane Češke je poručilo Obrtelu da ne postoji propis po kojem bi ono moglo da mu oduzme medalje, i da, ako želi da ih se odrekne, mora sam da ih vrati, prenosi Beta.

(blic-portal.com)

Povezani postovi
Related

Inflacija se može usporiti i ukrotiti kroz niže poreze

„Rast cijena koji se dešava posljednjih mjeseci je samo...

U Beču uhapšen državljanin BiH: Zaplijenjen kokain vrijednosti 1,5 miliona eura

U bečkoj četvrti Penzing uhapšena su jučer trojica osumnjičenih...

Besplatni obroci za sve osnovce: Želimo na taj način spriječiti stvaranje razlika među djecom

Besplatni obrok za svakog učenika osnovne škole u Hvatskoj...

BMW-om divljao na autoputu: Vozio nevjerovatnih 252,8 kilometara na sat

Saobraćajna policija je na autoputu Miloš Veliki, kod Obrenovca u...