SAOPĆENJE ZA JAVNOST – DODJELA OPĆINSKIH PRIZNANJA

Datum:

Iz neobjašnjivih razloga općinski vijećnici iz SDA na jučerašnjoj sjednici je sa Dnevnog reda skinuli tačku o usvajanju odluke za dodjelu općinskih priznanja, iako se ova tačka trebala naći na dnevnom redu i prethodne sjednice, jer se ova priznanja već tradicionalno dodjeljuju na općinski praznik Dan grada Tešnja 10.decembra. Priznanja se inače dodjeljuju istaknutim ličnostima i organizacijama koji kroz svoje djelovanje doprinose razvoju i afirmaciji našeg grada i općine.

I ove je godine, prema Odluci Općinskog vijeća Tešanj, postupak dodjele općinskih priznanja pokrenula i vodila nadležna Komisija koju je imenovalo Općinsko vijeće, te nakon provedene procedure prijedloge uputila Općinskom vijeću na usvajanje. Od ukupno pristiglih 18 prijava Komisija je Vijeću na usvajanje uputila 6 prijedloga za Plaketu i 1 prijedlog za Ključ grada Tešnja. 
Prijedlog upućen Vijeću na usvajanje sadržavao je iste elemente kao i prethodnih godina, procedura je provedena u skladu sa kriterijima koje je propisalo isto ovo Vijeće, te je stoga nejasno zašto je Vijeće ovu tačku skinulo s dnevnog reda jučerašnje sjednice.
Jedino što se samo nameće kao razlog za skidanje ove tačke s dnevnog reda jeste to, što Komisija Vijeću nije dostavila prijedlog Udruženja „7-jug“ koje je za priznanje predlagalo Šemsudina Mehmedovića, jer je prijava pristigla izvan propisanog roka, te je Komisija zbog toga nije ni razmatrala. Ovakav zaključak se nameće zbog činjenice da aktuelna većina u Vijeću (SDA) nije dala obrazloženje za skidanje ove tačke s dnevnog reda, niti je donesen bilo kakav zaključak kojim bi se definisale smjernice za dalje postupanje u donošenju ove odluke.
Osuđujemo ovakav postupak vladajuće većine u Općinskom vjeću, da zbog uskostranačkih interesa i interesa pojedinaca devalviraju dodjelu najvećih općinskih priznanja.

Izvor: Press služba SBiH

Povezani postovi
Related

U Maglaju ponovo pronađen veći zasad indijske konoplje

U nastavku planiranih aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju zluopotrebe...

Kod H.S. iz Tešnja pronađena puška i municija: U registru ima preko 4000 KM neplaćenih kazni

Kako su to naveli iz MUP-a ZDK dana 29.09.2022.godine,...

Teslić izlazi na autoput?!

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske razmatra tri moguća...

Nešto novo za mlade na području općine Tešanj i u Jelahu

U toku je upis novih članova u plesnu školu...