BHDCA: Bosnian Award Airlines zvanično nije aplicirao za dozvolu za letenje!

/

Da bi neka kompanija bila aviokompanija, mora imati AOC izdat od vazduhoplovnih vlasti neke države i samo sa AOC može vršiti prevoz robe i putnika u komercijalne svrhe, piše novinska agencija Patria, kažu iz Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA).


Dakle, pravila su jasna, ali je zbog kompanije Bosnian Award Airlines nastala svojevrsna zbrka jer se kompanija predstavila kao aviokompanija, a što je demantirala BHDCA.

– BWA nema AOC izdat od strane BHDCA što smo mi i našem saopštenju i naveli! Tačno je da je BWA u BHDCA uputila pismo o namjerama za dobijanje AOC, te da je održan zajednički sastanak na kojem je predstavnicima BWA prezentovano koje uslove moraju ispunjavati da bi dobili AOC! Takođe, BWA mora podnijeti zvaničan zahtjev, aplikaciju, za dobijanje AOC što oni nisu još učinili – kaže Aleksandar Lalović, portparol BHDCA.

On je dalje pojasnio da su uslovi i način izdavanja AOC definisani Pravilnikom o uslovima i načinu izdavanja Potvrde vazdušnog operatora.

– Kompanija koja je dobila odobrenje za let 9. januara je kompanija Hermmes iz Grčke, a ne BWA, a zašto se BWA reklamirao, nama nije poznato, to morate pitati njih – dodao je Lalović.

S druge strane BWA tvrdi da je odgovorna kompanija i da nikada nije tvrdila da posjeduje dozvolu za obavljanje zračnih operacija, ali jeste da je očekuje.

– Izjava o namjerama u svrhu dobijanja AOC-a prihvaćena je od strane Direkcije za civilno zrakoplovstvo i o tome kompanija posjeduje pisani trag. Civilna avijacija upoznata je sa svim aktivnostima Bosnian Wand Airlinesa u saradnji s Hermes Airlinesom. BWA također posjeduje dozvole za sve letove i ne postoji nijedna operacija koja krši zakon. Investitor se drži zakona u BiH i po zakonu obavlja sve poslove – kaže Elma Zećo, PR menadžerica Bosnian Wand Airlinesa.

Ona dalje napominje da kompanija BWA, čiji je partner Hermes Airlines, ima pravo da počne graditi svoj imidž kao aviokompanija, jer je ispoštovala sve procedure poslovanja na avijacijskom tržištu.

– Kada dobije svoj AOC, BWA će u BiH biti registrovan kao samostalna aviokompanija. Do tada BWA će koristiti licence svog partnera, što je u skladu sa zakonskim procedurama na avijacijskom tržištu – dodala je Zećo.

(BH-index)

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...