Bebi od pet dana uspješno operirano srce

/

Na Pedijatrijskoj klinici i u Centru za srce Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu prvi put u historiji dječije kardiologije i kardiohirurgije u januaru ove godine operiran je dječak od svega pet dana, koji je imao jednu od najkompliciranijih urođenih srčanih anomalija. 

Beba je odmah po rođenju na KCUS dovezena iz Nove Bile i tada joj je uspostavljena dijagnoza. 

– Data mu je terapija lijekovima nakon čega je dr. Mirza Halimić, invazivni kardiolog, uradio srčanu terapijsku kateterizaciju, dok je operaciju četiri dana kasnije uspješno obavio mr. dr. Edin Omerbašić. Prvog postoperativnog dana terapijsku bronhoskopiju uradila je mr. dr. Selma Dizdar. Dijete je otpušteno kući 14. dan nakon operacije, dobrog i stabilnog općeg stanja – izjavila je za “Dnevni avaz” prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević, šefica Odjela kardiologije Pedijatrijske klinike KCUS-a. 

senka-dinarevic

Dr. Mesihović-Dinarević: Veliki uspjeh

Također, u ovoj zdravstvenoj ustanovi prvi put je uspješno terapijskom kateterizacijom zatvoren defekt (rupa) u srcu 14-godišnje djevojčice. 

Doktorica Mesihović-Dinarević ističe da je sve dijagnostičke i terapijske procedure obavio lokalni tim kardiohirurga, kardiologa, anesteziologa, medicinskih sestara i tehničara, koji su educirani u zemlji i inozemstvu.

(Avaz)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Posljedice suše odražavaju se na cijene hrane: Čekaju li nas nova poskupljenja

Katastrofalna suša ovog ljeta izazvala je velike štete na...

Kiša u većem dijelu BiH

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno...

Keks i čokolada kao luksuz: Ko će sebi priuštiti čokoladu po cijeni od 10 KM?

Dugotrajan rast troškova, ponajviše sirovina, natjerao je preduzeća iz...

Visoke školarine u BiH: Roditelji uzimaju kredite za obrazovanje svoje djece

Visoke cijene studija, skup podstanarski život i često neuvjetni...