Velika pomoć EU i UNDP- a u saniranju poplava

/

Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održan sastanak na kome su premijer Munib Husejnagić i ministar obrazovanja Mirko Trifunović razgovarali sa Edisom Arifagićem, rukovodiocem Programa za oporavak od poplava u BiH. Kako je već poznato, Evropska unija je pokrenula Program za oporavak od poplava u BiH, u ukupnoj vrijednosti od 43,5 miliona eura.

 Od pomenute sume, za sanaciju šteta od poplava na području našeg Kantona izdvojeno je 4.876.574 eura i to za rekonstrukciju stambenih jedinica, sanaciju lokalnih puteva i mostova, obrazovnih institucija, objekata za vodosnabdijevanje, opštinske zgrade, centre za socijalni rad i zdravstvene ustanove. Program koji će trajati do oktobra 2015. godine implementira UNDP, UNICEF i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Tokom sastanka premijer Husejnagić izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost za sve ono što je UNDP učinio za brzo saniranje poplava na području našeg Kantona, počev od popravki škola, vrtića, javnih ustanova,domova zdravlja do saniranja i izgradnje novih stambenih objekata. Ova pomoć vidljiva je svugdje na terenu, kazao je premijer Husejnagić, jer je 2.042.611 eura planirano za rekonstrukciju stambenih jedinica. Od ove sume dosad je utrošeno 591.054 eura. On je također istakao nespremnost općinske administracije u Maglaju i Žepču da ažuriraju ove projekte jer novac već dva mjeseca stoji na raspolaganju ovim općinama na koje se čeka da samo odrede lokacije i građevinske dozvole kako bi se ljudima mogle početi praviti kuće.

Edis Arifagić, rukovodilac Programa za oporavak od poplava u BiH kazao je da je za pojedine općine sa područja Zeničko-dobojskog kantona dosad investirano 2.302.900 eura u popravku i rekonstrukciju javnih ustanova, u što spada popravka osnovnih i srednjih škola te predškolskih ustanova u Općini Maglaj, zatim popravka osnovnih škola u Olovu, Žepču, Varešu i Zenici te zgrada Opštine Maglaj kao i domovi zdravlja i centri za socijalni rad u Olovu i Maglaju. Kad je u pitanju komunalna infrastruktura, izdvojeno je 205.540 eura za sistem vodosnabdijevanja u Opštini Žepče, za popravku mostova u Maglaju, Kaknju i Žepču, puteva na području Općina Zenica i sanaciju riječnih korita i vodovoda u Zenici, Žepču i Olovu. Pored svega pobrojanog,za ekonomski oporavak privrednih subjekata čiji su proizvodni pogoni, mašine i oprema stradali tokom majskih i avgustovskih poplava, planirano je da se utroši 296.549 eura. Ovaj novac namijenjen je za pomoć sedam privrednih subjekata na području Općine Maglaj, tri privredna subjekta iz Žepča i jednog iz Zenice. Nakon sastanka premijer Husejnagić obraćajući se medijima kazao je sljedeće:

– Na današnjem sastanku sa predstavnicima UNDP-a sagledali smo sve ono što smo zajedno uradili u prethodnoj godini na sanaciji poplava i koji su projekti prioritetni za naredni period. Sa UNDP-em imali smo izvrsnu saradnju od prvih dana poslije poplava kad smo potpisali Memorandum o zajedničkoj saradnji i krenuli planski u realizaciju projekata. UNDP dao nam je veliku podršku na sanaciji javnih ustanova pa smo više škola, obdaništa, zdravstvenih ustanova i zgrada sanirali kroz taj projekat. Radili smo skupa i na sanaciji komunalne infrastrukture i pomoći malim i srednim preduzećima. Svi ti projekti su u 90 posto slučajeva u završnoj fazi. Ostalo je da se sanira još 300 kuća na području Kantona. U 2015. će se nastaviti radovi kroz projekte podrške preventivnom djelovanju gdje će se raditi na podizanju nasipa riječnih korita, sanaciji klizišta itd…Opet ćemo raditi zajedno, Vlada Kantona UNDP i Federalni fond za pomoć stradalim u poplavama, a počeli smo i pregovore za radove na području Općine Maglaj na sanaciji klizišta Donji Bradići gdje ćemo udružiti sredstva 3-4 organizacije, ukupno oko 1,6 miliona KM, a pokušat ćemo svesti troškove na 1,2 miliona KM. U ponedjeljak (19. 01.)ćemo razgovarati sa načelnikom Općine Maglaj o tome.

Edis Arifagić, rukovodilac Programa za oporavak od poplava u BiH kazao je između ostalog:

UNDP realizuje sredstva Evropske unije za oporavak od poplava, a u Zeničko-dobojski kanton od avgusta 2014. do januara 2015. godine smo uložili oko 10 miliona KM. Uspjeli smo, sarađujući veoma dobro sa domaćim institucijama, podići javni sektor na noge, zatim vratiti djecu u škole i vrtiće u minimalnom roku, obnovimo smo Dom zdravlja u Maglaju i uradili sve što je bilo u našoj moći na normalizaciji stanja. Što se tiče stambenog zbrinjavanja, obnovili smo dosad 126 kuća, od ukupno planiranih. Težište u narednom periodu treba biti na prevenciji s tim da u ovoj godini neće biti izdvojen onaj nivo sredstava Evropske unije kakav je bio lani, tako da možemo računati na nekih pet do šest miiona KM.

(zenicablog)

Povezani postovi

U Federaciji BiH skočile cijene namirnica: Evo koliko su poskupili poljoprivredni proizvodi

Podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju da u februaru...

Dok nabavljamo helikoptere i transportere: “BiH evidentno zaostaje kada je riječ o ulaganju u sigunosni sektor”

U vrijeme globalne nesigurnosti i konstantne napetosti unutar Bosne...

Džamija u Svircu nastoji olakšati vjernicima: Da bi majke klanjale teraviju, organizirali radionicu za djecu

Lijepa priča stiže iz džemata i najstarije džamije iz...

Istraživanje o medijskoj pismenosti: Nastavnici iznose nedostatak znanja kao ključni problem

"Medijska pismenost u osnovnom i srednjem obrazovanju: Stvarnost, izazovi...