Incident u Sarajevu: Ekstremisti upali na džumu u džamiju Stara Breka!

Datum:

Muhamed Velić, imam u sarajevskoj džamiji u naselju Stara Breka i ugledni publicista, potvrdio je za “Dnevni avaz” da se danas tokom džuma-namaza u toj džamiji desio incident. Velić je naveo da su tokom džuma-namaza u džamiju prvi put  “bahnula” trojica haridžija, ekstremista. Jedan od ekstremista koji je učestvovao u incidentu, kako saznaje “Dnevni avaz”, povratnik je sa sirijskog ratišta.

– Ušli su u džamiju prije ezana i stali pred mene. Njihove pojave su  bile uznemirujuće. Dvojica su imala duže kose i brade, nauljene, a sva trojica su imala surmu na očima, onako kao kad se ide u rat i borbu. Glavni, koji je komandovao grupicom, stao je prvi ispred mene, skinuo jaknu, a onda se ukazala crna duga majica sa ISIL-ovom zastavom – naveo je Velić.

Također, istakao je da je ovaj događaj uznemirio džematlije.

– Počeli smo s džumom, ja sam se popeo na minber i proučio hutbu na arapskom, a onda sam počeo držati dio hutbe na bosanskom. U trećoj minuti moje hutbe krenuo sam da citiram jedan hadis o lijepim običajima, hadis koji se nalazi u Muslimu (s izravnim povodom nastanka ovog hadisa) i još u nekim drugim zbirkama, pa sam rekao da je Allahov Poslanik, a.s., rekao ko u islam uvede jedan lijep običaj, imat će za to nagradu… A onda je taj haridžija povikao: LAŽEŠ!!! – kazao je Velić.

dzamija-stara-breka22

Velić je dalje naveo da je ovaj incident neviđena uvreda i presedan koji ga je nagnao da reagira.

– Bio je to presedan prvog reda i neviđena uvreda hatibu i povreda hutbe! Odmah sam reagirao kazavši:Ne možeš ovdje i sada tako govoriti! Ovo je džuma i hutba i treba da poštuješ njenu svetost! Ako nećeš i ako ti se ovo ne sviđa, izađi napolje! Ali, ovdje nered i fesad nećeš praviti! Je li ti jasno?! Tada su ljudi u džamiji skočili prema njima, ljuti i isprovocirani i vikali su: Napolje, bando! Napolje izlazite, kriminalci! Pola je džamije skočilo prema njima da se obračuna. Zamolio sam muteveliju i još trojicu jačih džematlija da ih izvedu napolje, ali ne samo iz džamije nego i van harema, da ne bi kakav veći problem napravili, a ljude sam zamolio da ih sada ne diraju, neka ih puste da izađu, ali sljedeći put ako dođu, neće biti ovako – naveo je imam Velić.

Dežurnog operativnog u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pitali smo za detalje ovog incidenta, no oni su negirali da im je prijavljeno unošenje bilo kakvih zastava u džamiju.

– Mi smo dobili poziv građana da je tokom hutbe imama nepoznata osoba imamu rekla „lažeš“, nakon čega je, kako nam je rečeno, napustila džamiju, a za njom su izašle još dvije osobe. Kada smo došli u džamiju, navedene osobe nismo zatekli, a ako ih pronađemo, protiv njih će biti podnesene prijave za narušavanje javnog reda i mira – rečeno nam je u MUP-u KS.

(Avaz.ba)

Povezani postovi
Related

Predstavili se kao policajci pa pretresali auto, uhapšen trojac

Lj.J. iz Laktaša, A.Š. iz Kneževa i Ž.V. iz...

Jusuf Arifagić za ZOS radio: “Ekonomija je ključ pomirenja”

Jusuf Arifagić, poznat je kao jedan od najvećih farmera...

BiH: U požarima najviše stradaju životinje, 90% slučajeva uzrok je čovjek

U proteklih 10 godina veliki broj požara zahvatio je...

Izdato narandžasto upozorenje: Sutra u BiH temperature do 40 stepeni

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje zbog...