Incident u Sarajevu: Ekstremisti upali na džumu u džamiju Stara Breka!

/

Muhamed Velić, imam u sarajevskoj džamiji u naselju Stara Breka i ugledni publicista, potvrdio je za “Dnevni avaz” da se danas tokom džuma-namaza u toj džamiji desio incident. Velić je naveo da su tokom džuma-namaza u džamiju prvi put  “bahnula” trojica haridžija, ekstremista. Jedan od ekstremista koji je učestvovao u incidentu, kako saznaje “Dnevni avaz”, povratnik je sa sirijskog ratišta.

– Ušli su u džamiju prije ezana i stali pred mene. Njihove pojave su  bile uznemirujuće. Dvojica su imala duže kose i brade, nauljene, a sva trojica su imala surmu na očima, onako kao kad se ide u rat i borbu. Glavni, koji je komandovao grupicom, stao je prvi ispred mene, skinuo jaknu, a onda se ukazala crna duga majica sa ISIL-ovom zastavom – naveo je Velić.

Također, istakao je da je ovaj događaj uznemirio džematlije.

– Počeli smo s džumom, ja sam se popeo na minber i proučio hutbu na arapskom, a onda sam počeo držati dio hutbe na bosanskom. U trećoj minuti moje hutbe krenuo sam da citiram jedan hadis o lijepim običajima, hadis koji se nalazi u Muslimu (s izravnim povodom nastanka ovog hadisa) i još u nekim drugim zbirkama, pa sam rekao da je Allahov Poslanik, a.s., rekao ko u islam uvede jedan lijep običaj, imat će za to nagradu… A onda je taj haridžija povikao: LAŽEŠ!!! – kazao je Velić.

dzamija-stara-breka22

Velić je dalje naveo da je ovaj incident neviđena uvreda i presedan koji ga je nagnao da reagira.

– Bio je to presedan prvog reda i neviđena uvreda hatibu i povreda hutbe! Odmah sam reagirao kazavši:Ne možeš ovdje i sada tako govoriti! Ovo je džuma i hutba i treba da poštuješ njenu svetost! Ako nećeš i ako ti se ovo ne sviđa, izađi napolje! Ali, ovdje nered i fesad nećeš praviti! Je li ti jasno?! Tada su ljudi u džamiji skočili prema njima, ljuti i isprovocirani i vikali su: Napolje, bando! Napolje izlazite, kriminalci! Pola je džamije skočilo prema njima da se obračuna. Zamolio sam muteveliju i još trojicu jačih džematlija da ih izvedu napolje, ali ne samo iz džamije nego i van harema, da ne bi kakav veći problem napravili, a ljude sam zamolio da ih sada ne diraju, neka ih puste da izađu, ali sljedeći put ako dođu, neće biti ovako – naveo je imam Velić.

Dežurnog operativnog u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pitali smo za detalje ovog incidenta, no oni su negirali da im je prijavljeno unošenje bilo kakvih zastava u džamiju.

– Mi smo dobili poziv građana da je tokom hutbe imama nepoznata osoba imamu rekla „lažeš“, nakon čega je, kako nam je rečeno, napustila džamiju, a za njom su izašle još dvije osobe. Kada smo došli u džamiju, navedene osobe nismo zatekli, a ako ih pronađemo, protiv njih će biti podnesene prijave za narušavanje javnog reda i mira – rečeno nam je u MUP-u KS.

(Avaz.ba)

Povezani postovi

Reagovalo udruženje: Usvojeni budžet FBiH je šamar poljoprivrednicima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se nakon što je...

EU traži da BiH uvede vize Rusiji

Novi Savjet ministara BiH tek je stupio na dužnost,...

Temperatura i do minus 8, kakvo vrijeme nas očekuje za vikend

U BiH danas oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na...

Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto, izvezeno robe u vrijednosti preko milijardu eura

Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše...