Hrvati zavode red na granici!

/

Građani BiH koji putuju u Evropsku uniju već od sljedeće sedmice mogu da očekuju mnogo strože kontrole na granici sa Hrvatskom zbog mjera koje Evropska unija planira da donese radi lakšeg otkrivanja potencijalnih terorista!


Prema saznanjima zagrebačkog “Jutarnjeg lista”, ministri spoljnih poslova EU već su pripremili dokument o strogim sistematskim kontrolama putnika na graničnim prelazima sa zemljama Unije, koji bi, kako se navodi, sljedeće sedmice trebalo da bude usvojen na ministarskom samitu u Rigi.

”Evropska unija planira da uvede strože mjere kontrole na spoljnim granicama šengenske zone, ali i spoljnih granica EU. Upravo je granica Hrvatske prema BiH i Srbiji jedna od najdužih spoljnih granica EU, a upravo BiH, te Kosovo i Sandžak, evropski stručnjaci smatraju područjima na kojima postoji opasnost od terorizma, i to zato što je veliki broj osoba iz tih država otišao u Siriju i Irak da ratuje na strani IDIL-a. Pored toga, postoji i zabrinutost zbog sve veće radikalizacije dela stanovništva”,  navodi hrvatski dnevnik.

Novi režim što prije

Ističući da nove antiterorističke mere podrazumevaju da podaci o državljanima BiH, koji ulaze u Hrvatsku, odmah budu dostupni policijama svih zemalja članica Unije, ovaj hrvatski list upozorava da će pojačana kontrola dovesti do velikih gužvi na graničnim prelazima sa BiH i Srbijom.

”EU predlaže da pripreme za novi režim na graničnim prelazima počnu što prije i da se povećaju kapaciteti da bi se izbjegle gužve. Inače, sa zapadnog Balkana već imamo više od 500 osoba koje su se pridružile teroristima u Siriji i Iraku. Najviše ih je iz BiH i sa Kosova. Na Balkanu djelujemo u dva pravca: jedan je bezbjednosni, strogi nadzor granica, praćenje sumnjivih osoba, razmjena podataka, otkrivanje mreža krijumčarenja oružja, a drugi je saradnja u rušenju propagande koju vode radikalni imami po Balkanu – izjavio je za “Jutarnji list” neimenovani zvaničnik EU.

Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima Ministarstva bezbjednosti BiH za praćenje primene bezviznog režima, za Press kaže da najavljeno pooštravanje kontrole na granicama EU nije iznenađujuće, kao i da bh. vlasti moraju da podržavaju odluke iz Brisela.

Sačekati odluku

”Prvo treba da sačekamo konačne odluke ministara spoljnih poslova EU, a potom da vidimo na koji način možemo da doprinesemo njihovoj primeni. Nažalost, činjenica je da je određeni broj ljudi sa ovih prostora otišao da ratuje u Irak i Siriju i da zbog toga, kao i nedavnih tragičnih događaja u Parizu, EU mora da podigne stepen svoje bezbjednosti”, ističe Dautbašić za Press.

Član Odbora Narodne skupštine RS za evropske integracije i regionalnu saradnju, Adam Šukalo, kaže da nije očekivao najavljene mjere iz Brisela koje će dovesti do oštrije kontrole bh. državljana na granicama sa EU. To, prema njegovim rečima, predstavlja još jednu opomenu vlastima u BiH da se moraju mnogo ozbiljnije pozabaviti problemom terorizma.

”Jednom se mora staviti tačka na to pitanje, a ako vlasti na nivou BiH to ne čine, vlasti u RS moraju učiniti sve sa svoje strane da se taj problem konačno reši” poručuje Šukalo.

 Slijede nove restrikcije  

Profesor Banjaluka koledža i stručnjak za bezbjednost, Predrag Ćeranić, smatra da se u budućnosti mogu očekivati i mnoge druge restriktivne mjere EU prema BiH, kao i drugim zemljama za koje postoje dokazi da su postale utočište terorista.

”Nedavni masakr novinara u Parizu predstavlja evropsku verziju 11. septembra i moglo se očekivati da će EU posle toga morati nešto da preduzme na podizanju bezbjednosti od terorističkih napada. S druge strane, u BiH se još ništa ne preduzima u vezi s tim”, ističe Ćeranić.

(Nezavisne novine)

Povezani postovi

Podsjetnik na 1. mart: Šta je referendum i ko je sve priznao BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan...

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...

Inspektor FUP-a Saša Petrović o haosu na internetu: Kad bi se krenulo u istragu, dnevno bismo hapsili 10 do 15 ljudi…

Društvena zaraza se definira kao širenje ponašanja, stavova i...