Izetbegović u Rijadu, SDP-u se ne žuri, a vlast na čekanju

/

Formiranje vlasti na nivou Federacije BiH zapelo je pri konstituisanju Doma naroda FBiH, odnosno izboru potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. 

Pobjednici izbora, odnosno oni koji će činiti većinu, nemaju dovoljno ruku u Klubu Srba, pa će im za to trebati pomoć opozicije kojoj se, bar kako sada stvari stoje, nimalo ne žuri, pa se, prvenstveno SDP, suočava sa optužbama da namjerno opstruira ovaj proces i igra dvostruku igru. Bez SDP-a koji ima šest delegata u Klubu Srba nije moguće izabrati potpredsjednika iz FBiH iz reda Srba, odnosno DF-ov prijedlog da to bude nezavisni kandidat Slobodan Šoja, bivši ambasador BiH u Francuskoj i Egiptu, nije dobio podršku. 


U toj stranci (DF-u) se ističe da bi podržali svakog kandidata koji je probosanski orjentiran, ali za to im treba podrška ili poraženog SDP-a koji u ovom slučaju igra ključnu ulogu, ili Dodikovog SNSD-a koji po svaku cijenu žele izbjeći, jer bi u suprotnom bio dio federalne vlasti, razumljivo tražeći neke pozicije za sebe. SNSD ima tri delegata, a DF jednog, Narodna stranka Radom za boljitak jednog, Liberalna stranka jednog i Naša stranka jednog. Za izbor je potrebno pet glasova iz Kluba Srba. Pod uvjetom da svi oni koji nisu dio SNSD-a ili SDP-a podrže DF-ov prijedlog, potreban je još jedan glas. 

Podsjetimo, prijedlog SDA za potpredsjednicu FBiH je Melika Mahmutbegović, a HDZ-ov za predsjednika Marinko Čavara, na DF-u je da nađe rješenje za potpredsjednika iz reda Srba. 

Da bi njihovo imenovanje bilo moguće, potrebno je da za svih troje saglasnost daju Zastupnički i Dom naroda. U slučaju SNSD-ove podrške podrazumijeva se da bi oni zauzvrat tražili mjesto u Federalnoj vladi. To bi HDZ-u ponajviše odgovaralo, jer bi se time revanširali za jedno mjesto koje su dobili u Vladi RS-a. U slučaju da SNSD predloži potpredsjednika FBiH i u varijanti da to SDP podrži na Domu naroda, takav prijedlog nikada ne bi dobio podršku u Zastupničkom domu. 

Predsjednik i potpredsjednici FBiH daju saglasnost za sva važna imenovanja u Federaciji, pa i kada je u pitanju mandatar za sastav Federalne vlade. Upravo zbog toga čovjek iz SNSD-a za dio vladajuće većine nije opcija, jer se pribojavaju da bi Dodik na taj način mogao blokirati u FBiH gotovo sve što poželi. 

Stoga će većina morati naći rješenje koje uključuje SDP, odnosno SDP-ovu podršku. Tačnije, SDP bi morao podržati kandidata kojeg predloži DF ili predložiti svog kandidata, čije imenovanje ne bi bilo sporno, ali opet zavisi ko bi to bio. Svetozar Pudarić, aktuelni potpredsjednik, kojeg bi SDP predložio DF-u nije prihvatljiv. 

Nije tajna da SDP-u odugovlačenje formiranja vlasti odgovara, a konce u svemu povlači bivši predsjednik Zlatko Lagumdžija, koji se u posljednje vrijeme, tvrde upućeni, intenzivno sastaje sa starim koalicionim partnerom Fahrudinom Radončićem, ali i sa Bakirom Izetbegovićem. Indirektno je to potvrdio i Željko Komšić, koji je nakon sastanka sa Čovićem u petak rekao da ne vjeruje kako bi se Nermin Nikšić upuštao u opstrukcije formiranja federalne vlasti, da bi to bilo kontraproduktivno i po njega i po SDP, ali je ostavio i mogućnost da na Nikšića “utječe neko sa strane”. Kazao je i to da ne pristaje na trgovinu, makar to značilo da će se DF morati povući iz cijele priče. 

Osim toga, SDP još uvijek u svojim rukama ima Vladu Federacije i poziciju potpredsjednika, što im daje mogućnost da još uvijek postavljaju svoje ljude na razne pozicije u javnim preduzećima i institucijama, a mnoga od tih imenovanja su upravo u toku.

Iako je najavljivano da bi se tokom ove sedmice mogla razriješiti slagalica u vezi s formiranjem federalne vlasti, sve manje su šanse da se to zaista dogodi. Pregovori s SDP-om će biti mukotrpni. Sastanci stranačkih lidera koji bi trebali biti održani se odgađaju, jer je Izetbegović otputovao u Rijad da lično izrazi saučešće saudijskoj kraljevskoj porodici nakon smrti kralja Abdullaha. Bez žurbe, zakonski jeste, ali nije probijen i onaj rekord koji je postavljen nakon izbora 2010. pri kašnjenju u formiranju vlasti.

klix.ba

Povezani postovi

Tokom noći zemljotres zatresao dio BiH, Hercegovce probudio iz sna

Zemljotres je kasno sinoć pogodio Hercegovinu, sa epicentrom u...

Podsjetnik na 1. mart: Šta je referendum i ko je sve priznao BiH

Građani Bosne i Hercegovine danas, 1. marta, slave Dan...

I Novalić traži da ne ide u zatvor

Adokati bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića...

Porasla vrijednosti prodaje poljoprivrednih proizvoda na zelenim pijacama u FBiH

Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama/tržnicama u Federaciji BiH...