Vlada TK: Ovo su imena novih ministara

/

SDA, DF, BPS i NS Radom za boljitak – stranke koje čine parlamentarnu većinu u Tuzlanskom kantonu, još uvijek nisu zvanično saopštile imena ministara koji će činiti novu kantonalnu Vladu.

No, jedno je poznato, na čelu te Vlade nalazit će se premijer Bego Gutić iz Banovića, diplomirani pravnik i inženjer geologije, nekadašnji prvi čovjek kantonalnog MUP-a.

Stranački organi u Tuzlanskom kantonu privode kraju odabir ministara koji će se nalaziti u novoj Vladi, piše Faktor.ba. SDA je pored premijerske pozicije dobila još pet ministarstava. Kadrovi SDA će voditi brigu o industriji, prostornom uređenju, borcima, finansijama i poljoprivredi. 

Tako će se na čelu Ministarstva za boračka pitanja nalaziti Fahrudin Skopljak iz Lukavca, koji je u proteklom periodu bio zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Skopljak je ostao upamćen po svojim prepoznatljivim i konstruktivnim diskusijama, ali i čovjek kojeg su poštovali u svim stranačkim taborima. On je i ratni vojni invalid, pa mnogi smatraju da će se na najbolji način boriti za prava boračke populacije.

Za prostorno uređenje bi trebao biti zadužen Hasan Ferhatović iz Gračanice, dok bi na čelu Ministarstva finansija trebao biti Jakub Suljkanović iz Srebrenika, inače šef općinske Službe za finansije i inspekcijski nadzor. Na čelu Ministarstva industrije bi se trebao nalaziti Srđan Mićanović iz Tuzle, zaposlenik Rudnika Kreka iz Tuzle.

Najvjerovatnija buduća ministrica poljoprivrede će biti Advija Čaušević iz Živinica, jer je Gutić ranije odbio da se na ovoj poziciji nađe Began Muhić iz iste općine.

Imena ministara iz Demokratske fronte su još uvijek nepoznanica. Naime, još uvijek nije održana sjednica Izvršnog odbora na kojoj će se izabrati budući ministri.

Prema koalicionom dogovoru, DF-u su pripali MUP, obrazovanje, razvoj i poduzetništvo, rad i socijalna politika i pravosuđe.

Prema nezvaničnim informacijama, najozbiljniji kandidati za ministra MUP-a su Alen Gadžo i Amer Žilić. Kandidati za ministra obrazovanja su Mirela Duranović i Sabid Zekan, koji je inače predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK. Zekan će najvjerovatnije odustati.

NS Radom za boljitak je u raspodjeli dobio Ministarstvo saobraćaja, a najvjerovatniji ministar će biti Edin Ajanović, koji je ranije bio ministar poljoprivrede. BPS je dobio Ministarstvo zdravstva, a budući ministar će biti dr. Elvis Bektić, bivši šef Službe hitne medicinske pomoći iz Gračanice.

tuzlainfo.ba

Povezani postovi

Firma BELIF prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji našeg projekta "Jedan privrednik, jedna učionica "...

Firme STAR-S – Zlatarna Dar i Nekretnine Star-S Tešanj prijatelji Mješovite srednje škole

Aktivnosti na provođenju projekta "Jedan privrednik, jedna učionica "...

Marica Ružić – muzika je najljepši način za povezivanje ljudi

„Pjevat' ćemo šta nam srce zna, pjesme sa svih...

U Tešnju stranke Trojke kao “rogovi u vreći”

Dok na nivou Federacije BiH i države BiH, stranke...