Vlada TK: Ovo su imena novih ministara

/

SDA, DF, BPS i NS Radom za boljitak – stranke koje čine parlamentarnu većinu u Tuzlanskom kantonu, još uvijek nisu zvanično saopštile imena ministara koji će činiti novu kantonalnu Vladu.

No, jedno je poznato, na čelu te Vlade nalazit će se premijer Bego Gutić iz Banovića, diplomirani pravnik i inženjer geologije, nekadašnji prvi čovjek kantonalnog MUP-a.

Stranački organi u Tuzlanskom kantonu privode kraju odabir ministara koji će se nalaziti u novoj Vladi, piše Faktor.ba. SDA je pored premijerske pozicije dobila još pet ministarstava. Kadrovi SDA će voditi brigu o industriji, prostornom uređenju, borcima, finansijama i poljoprivredi. 

Tako će se na čelu Ministarstva za boračka pitanja nalaziti Fahrudin Skopljak iz Lukavca, koji je u proteklom periodu bio zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Skopljak je ostao upamćen po svojim prepoznatljivim i konstruktivnim diskusijama, ali i čovjek kojeg su poštovali u svim stranačkim taborima. On je i ratni vojni invalid, pa mnogi smatraju da će se na najbolji način boriti za prava boračke populacije.

Za prostorno uređenje bi trebao biti zadužen Hasan Ferhatović iz Gračanice, dok bi na čelu Ministarstva finansija trebao biti Jakub Suljkanović iz Srebrenika, inače šef općinske Službe za finansije i inspekcijski nadzor. Na čelu Ministarstva industrije bi se trebao nalaziti Srđan Mićanović iz Tuzle, zaposlenik Rudnika Kreka iz Tuzle.

Najvjerovatnija buduća ministrica poljoprivrede će biti Advija Čaušević iz Živinica, jer je Gutić ranije odbio da se na ovoj poziciji nađe Began Muhić iz iste općine.

Imena ministara iz Demokratske fronte su još uvijek nepoznanica. Naime, još uvijek nije održana sjednica Izvršnog odbora na kojoj će se izabrati budući ministri.

Prema koalicionom dogovoru, DF-u su pripali MUP, obrazovanje, razvoj i poduzetništvo, rad i socijalna politika i pravosuđe.

Prema nezvaničnim informacijama, najozbiljniji kandidati za ministra MUP-a su Alen Gadžo i Amer Žilić. Kandidati za ministra obrazovanja su Mirela Duranović i Sabid Zekan, koji je inače predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK. Zekan će najvjerovatnije odustati.

NS Radom za boljitak je u raspodjeli dobio Ministarstvo saobraćaja, a najvjerovatniji ministar će biti Edin Ajanović, koji je ranije bio ministar poljoprivrede. BPS je dobio Ministarstvo zdravstva, a budući ministar će biti dr. Elvis Bektić, bivši šef Službe hitne medicinske pomoći iz Gračanice.

tuzlainfo.ba

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Doboj Jug: Održano Međuopćinsko sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom

U sklopu projekta „Međuopćinsko sportsko takmičenje osoba sa invaliditetom“...

Doboj Jug: Ukraden moped ispred kuće

U toku noći 20/21.07.2024. godine, u mjestu Bukvik-Mravići, Doboj...

BiH i Srbija zajedno rekonstruišu prugu od Rume do Doboja

Na sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma o suradnji na...

Ramo Isak: Najpopularniji sam političar

U posjeti Tešnju bio je Ministar unutrašnjih poslova i...