Vlada TK: Ovo su imena novih ministara

Datum:

SDA, DF, BPS i NS Radom za boljitak – stranke koje čine parlamentarnu većinu u Tuzlanskom kantonu, još uvijek nisu zvanično saopštile imena ministara koji će činiti novu kantonalnu Vladu.

No, jedno je poznato, na čelu te Vlade nalazit će se premijer Bego Gutić iz Banovića, diplomirani pravnik i inženjer geologije, nekadašnji prvi čovjek kantonalnog MUP-a.

Stranački organi u Tuzlanskom kantonu privode kraju odabir ministara koji će se nalaziti u novoj Vladi, piše Faktor.ba. SDA je pored premijerske pozicije dobila još pet ministarstava. Kadrovi SDA će voditi brigu o industriji, prostornom uređenju, borcima, finansijama i poljoprivredi. 

Tako će se na čelu Ministarstva za boračka pitanja nalaziti Fahrudin Skopljak iz Lukavca, koji je u proteklom periodu bio zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona. Skopljak je ostao upamćen po svojim prepoznatljivim i konstruktivnim diskusijama, ali i čovjek kojeg su poštovali u svim stranačkim taborima. On je i ratni vojni invalid, pa mnogi smatraju da će se na najbolji način boriti za prava boračke populacije.

Za prostorno uređenje bi trebao biti zadužen Hasan Ferhatović iz Gračanice, dok bi na čelu Ministarstva finansija trebao biti Jakub Suljkanović iz Srebrenika, inače šef općinske Službe za finansije i inspekcijski nadzor. Na čelu Ministarstva industrije bi se trebao nalaziti Srđan Mićanović iz Tuzle, zaposlenik Rudnika Kreka iz Tuzle.

Najvjerovatnija buduća ministrica poljoprivrede će biti Advija Čaušević iz Živinica, jer je Gutić ranije odbio da se na ovoj poziciji nađe Began Muhić iz iste općine.

Imena ministara iz Demokratske fronte su još uvijek nepoznanica. Naime, još uvijek nije održana sjednica Izvršnog odbora na kojoj će se izabrati budući ministri.

Prema koalicionom dogovoru, DF-u su pripali MUP, obrazovanje, razvoj i poduzetništvo, rad i socijalna politika i pravosuđe.

Prema nezvaničnim informacijama, najozbiljniji kandidati za ministra MUP-a su Alen Gadžo i Amer Žilić. Kandidati za ministra obrazovanja su Mirela Duranović i Sabid Zekan, koji je inače predsjednik Kluba DF-a u Skupštini TK. Zekan će najvjerovatnije odustati.

NS Radom za boljitak je u raspodjeli dobio Ministarstvo saobraćaja, a najvjerovatniji ministar će biti Edin Ajanović, koji je ranije bio ministar poljoprivrede. BPS je dobio Ministarstvo zdravstva, a budući ministar će biti dr. Elvis Bektić, bivši šef Službe hitne medicinske pomoći iz Gračanice.

tuzlainfo.ba

Povezani postovi
Related

Privremena obustava saobraćaja u Tešnju

Općina Tešanj obavještava sve građane sa područja općine Tešanj...

U Šijama iz kuće otuđen frižider i određena količina elektro mašina i alata

Kako je objavljeno na stranici MUP-a ZDK dana 06.12.2022...

Kemalu Ljevakoviću je po drugi put dodijeljena književna nagrada Isnam Taljić

Kemalu Ljevakoviću je po drugi put dodijeljena književna nagrada...

Osmogodišnji Ermin Hafizović iz Tešnja otputovao je u Istanbul na operaciju srca

Krajem novembra objavljen je apel za malenog Ermina kojem...