Poštanska marka za 600 godina grada Doboja

Datum:

Šest vijekova od prvog pisanog pomena tvrđave Gradina, oko koje se kroz vijekove razvijao grad Doboj, biće obilježeno izdavanjem poštanske markice na kojoj se, osim dokumenta u kojem je prvi put spomenut Doboj, nalazi i stara razglednica iz zbirke Regionalnog muzeja.

“To je dopis u kojem dubrovački trgovci obavještavaju mađarskog kralja Sigismunda o logorovanju vojske pod dobojskom tvrđavom u Usori, a riječ je o 28. junu 1415. godine. Mi taj datum uzimamo kao prvi pisani pomen imena Doboj, što ne znači da se jednog dana taj datum neće promijeniti. Arheološka istraživanja su pokazala da tvrđava pripada starijem periodu, velikih sistematskih istraživanja nije bilo, pa će nauka o tome još govoriti”, kaže istoričar Milka Ćosić.

U Administrativnoj službi grada najavljuju da će biti formiran organizacioni odbor za obilježavanje 600 godina od prvog pisanog spominjanja Doboja, dok u ovdašnjoj Turističkoj organizaciji navode da će tokom cijele godine nizom aktivnosti obilježavati ovaj značajni jubilej za grad.

“Počećemo u martu, kad je planirana izložba suvenira. Nakon toga ćemo imati izložbu etnografsko-turističke fotografije, to će biti u aprilu, nakon čega ćemo nastaviti sa svim ostalim aktivnostima koje su vezane za promociju Doboja. Ono što smo planirali je i izrada suvenira, koji bi podsjećao na tih 600 godina”, izjavila je Mitra Đuričić, direktorica Turističke organizacije Doboj.

“Doboj će se predstaviti pod sinonimom, da tako kažem, otvorenog grada ili grada multietničnosti i tolerancije. Jedan od glavnih akcenata je suživot i tolerancija u gradu mira i razumijevanja”, kazao je Zdravko Đuričić, službenik za informisanje Administrativne službe grada Doboj.

Tvrđava Gradina, simbol Doboja, trenutno je prepuštena zubu vremena jer nakon isteka petogodišnjeg koncesionog ugovora o ovom zdanju niko ne vodi računa.

(Nezavisne novine)

Povezani postovi
Related

Izvršena transakcija za korisnike JU Centra za socijalni rad Tešanj

Kako su to objavili na svojoj Facebook stranici iz...

Tešanj: Uhapšena osoba P.S. u čijem je stanu pronađena opojna droga

Dana 07.12.2022.godine, u vremenu od 17,45 do 20,05 sati,...

Privremena obustava saobraćaja u Tešnju

Općina Tešanj obavještava sve građane sa područja općine Tešanj...

U Šijama iz kuće otuđen frižider i određena količina elektro mašina i alata

Kako je objavljeno na stranici MUP-a ZDK dana 06.12.2022...