Poštanska marka za 600 godina grada Doboja

Datum:

Šest vijekova od prvog pisanog pomena tvrđave Gradina, oko koje se kroz vijekove razvijao grad Doboj, biće obilježeno izdavanjem poštanske markice na kojoj se, osim dokumenta u kojem je prvi put spomenut Doboj, nalazi i stara razglednica iz zbirke Regionalnog muzeja.

“To je dopis u kojem dubrovački trgovci obavještavaju mađarskog kralja Sigismunda o logorovanju vojske pod dobojskom tvrđavom u Usori, a riječ je o 28. junu 1415. godine. Mi taj datum uzimamo kao prvi pisani pomen imena Doboj, što ne znači da se jednog dana taj datum neće promijeniti. Arheološka istraživanja su pokazala da tvrđava pripada starijem periodu, velikih sistematskih istraživanja nije bilo, pa će nauka o tome još govoriti”, kaže istoričar Milka Ćosić.

U Administrativnoj službi grada najavljuju da će biti formiran organizacioni odbor za obilježavanje 600 godina od prvog pisanog spominjanja Doboja, dok u ovdašnjoj Turističkoj organizaciji navode da će tokom cijele godine nizom aktivnosti obilježavati ovaj značajni jubilej za grad.

“Počećemo u martu, kad je planirana izložba suvenira. Nakon toga ćemo imati izložbu etnografsko-turističke fotografije, to će biti u aprilu, nakon čega ćemo nastaviti sa svim ostalim aktivnostima koje su vezane za promociju Doboja. Ono što smo planirali je i izrada suvenira, koji bi podsjećao na tih 600 godina”, izjavila je Mitra Đuričić, direktorica Turističke organizacije Doboj.

“Doboj će se predstaviti pod sinonimom, da tako kažem, otvorenog grada ili grada multietničnosti i tolerancije. Jedan od glavnih akcenata je suživot i tolerancija u gradu mira i razumijevanja”, kazao je Zdravko Đuričić, službenik za informisanje Administrativne službe grada Doboj.

Tvrđava Gradina, simbol Doboja, trenutno je prepuštena zubu vremena jer nakon isteka petogodišnjeg koncesionog ugovora o ovom zdanju niko ne vodi računa.

(Nezavisne novine)

Povezani postovi
Related

Teška krađa u Jelahu, iz kuće otuđen novac i nakit

U izvještaju MUP-a ZDK stoji da je dana 29.06.2022.godine u...

Stravična nesreća na Tešanjci, učestvovalo pet vozila

Kako nam javljaju čitatelji, na području Tešanjke, općina Tešanj,...

Pogledjte atmosferu sa sinoćnjeg koncerta Nermina Handžića

Sinoć je u Tešnju održan pobjednički koncert Nermina Handžića...

Nermin Handžić, pobjednik “Zvezda Granda” stigao u Tešanj

Nermin Handžić, ovogodišnji pobjednik "Zvezda Granda", danas je stigao...