Moskva: U požaru izgorjela biblioteka sa milionima unikatnih dokumenata

/

Jedna od ruskih najvećih bibilioteka u kojoj se nalaze milioni unikatnih historijskih dokumenata izgorjela je u požaru. Požar u moskovskoj biblioteci je uzrokovao rušenje dijela krova prije nego su vatrogasci uspjeli obuzdati vatrenu stihiju.

Požar je izbio oko 22 sata na Akademskom institutu INION u Moskvi. Prema saopćenju ministarstva za hitne slučajeve, požar je uništio oko 2.000 kvadratnih metara, zbog čega se urušio krov.U operaciji gašenja požar aučestvovalo je 147 ljudi, a ugašen je nedugo nakon ponoći. Ljudskih žrtava nije bilo.INION je najveći istraživački centar u Rusiji na poljima društvenih i humanističkih nauka. Kolekciju čini 14,2 miliona starih tekstova, kao i moderni tekstovi na istočnoevropskim jezicima i ruskom jeziku. U biblioteci su smještena i izdanja stara 400 godina.Biblioteka je osnovana 1918. godine i zapošljava 330 ljudi. Sadržava i rusku najkompletniju kolekciju dokumenata, od koji su neki unikatni, a mnogi pripadaju Ligi nacija, UN-u i UNESCO-u.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Užas u Hrvatskoj: Petero ljudi ubijeno, pomahnitali muškarac je uhapšen

Kako javljaju hrvatski mediji, u Daruvaru je jutros pomahnitali...

Tokom jučerašnjeg globalnog pada IT sistema online pušten veliki broj zlonamjernih web stranica

Agencija za cyber obavještavanje Australije objavila je u subotu...

Pokušan atentat na Donalda Trumpa, agenti ga krvavog odveli s pozornice

Bivši američki predsjednik Donald Trump lakše je ranjen u...

Plate u regiji: S. Makedonija predvodila rast, BiH na četvrtom mjestu

Plate u regionu u prva tri mjeseca ove godine...