Ejup Ganić: Meni su građani BiH odali priznanje i zahvalnost

/

Akademik Ejup Ganić je danas na Pantovčaku dobio državno odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića. 

U razgovoru za Klix.ba, Ganić je istakao da mu veoma znači odlikovanje “Red kneza Branimira s ogrlicom”. Napomenuo je da je od izuzetne važnosti saradnja naše zemlje sa Hrvatskom.

“Ovdje se fino osjećam nakon svečane ceremonije. Predsjednik Josipović je održao divan govor u kojem je sugerirao da su neke ličnosti i van Hrvatske zadužile ovu zemlju. Taj ceremonijal je bio veoma dostojanstven. Sjećate se da sam prvi ušao u selo Ravno 1991. godine, kasnije je bilo bombardovanje Dubrovnika i protiv toga sam se oglasio i rekao da će se svašta desiti na Balkanu. Vraćali smo i izbjeglice u srednju Bosnu, dominantno Hrvate, borili smo se i da Hrvati dobiju trećinu vlasti u Brčkom. Zagovarao sam ulazak Hrvatske u Evropsku uniju i NATO, jer to stabilizira region”, podsjetio je akademik Ganić. 


Napomenuo je da je uvijek imao korektne stavove prema susjedima, pa i prema Hrvatskoj i da Bosna i Hercegovina mora koristiti to što su susjedi u EU za sopstveni razvoj. 

“Problem Srbije je taj što ko nije bio sa Miloševićem, on je neprijatelj. Naši odnosi sa Hrvatskom su dobri, Hrvatska je u EU, popravila je zakonodavstvo, a i mi moramo urediti državu. Uz pomoć tog iskustva možemo puno toga korisnog naučiti”, kazao je Ganić za Klix.ba iz Zagreba. 

Na pitanje da li mu je Bosna i Hercegovina i na koji način odala počast za sve što je uradio, rekao nam je da ne razmišlja o tome. 

“Kada sam bio uhapšen u Londonu i kada sam vidio da je Titova ulica puna demonstranata koji su se bunili zbog mog hapšenja, pa kada sam se vratio i vidio ljude koji su me dočekali na aerodromu, imao sam utisak da su mi građani odali priznanje i zahvalnost. Nisam nikada ni tražio ni razmišljao da dobijem priznanje jer smo mi branili BiH bez ikakvih kalkulacija. Niti se ljutim, niti razmišljam o tome. Važno je da nam je država nezavisna i sada je moramo graditi iznutra kako znamo i umijemo”, zaključio je akademik Ejup Ganić.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Inflacija se smiruje, ali šta čeka bh. građane: Pad kamata tek naredne godine

Kamatne stope kod banaka u BiH u prethodnom periodu...

Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni mraz uništiti voće

Nakon „ljeta“ u aprilu u BiH stiže drastična promjena...

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...