Mehmedoviću, prošla su vremena privođenja i šikaniranja članova SDP-a

/

Prošla su četiri mjeseca od Općih izbora u Bosni i Hercegovini i dva mjeseca od III Vanrednog Kongresa SDPBiH.  Oba događaja  dovela su do promjena na političkoj sceni Bosne i Hercegovine.

Prvo je voljom građana, iskazanom na Izborima, došlo do promjene vlasti u Bosni i Hercegovini, jer je SDPBiH, koji je bio dio vladajuće većine, na Izborima ostvario loš izborni rezultat i odlazi u opziciju.

Na III  Vanrednom Kongresu SDPBiH dolazi do promjene rukovodstva stranke, te sa mjesta predsjednika, nakon 17 godina, odlazi dr. Zlatko Lagumdžija. U izbornoj noći SDP je prihvatio volju građana i najavio da će u narednom mandatu djelovati u opoziciji na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Na Vanrednom Kongresu SDP  bira novo rukovodstvo i počinje proces  demokratizacije stranke uvodeći izbor Predsjednika po principu jedan član – jedan glas.

Ipak i nekoliko mjeseci nakon ovih dešavanja pojedinci se trude da SDP ostane u fokusu javnosti u Bosni i Hercegovini. Zašto?

Zašto vlada toliko interesovanje za jednu opozicionu stranku, koju su mnogi nakon posljednjih izbora proglasili minornom i nevažnom.

Ipak, vrlo brzo se pokazalo da nisu bili u pravu.

Ispostavilo se da jedino SDP predstavlja istinsko biće Bosne i Hercegovine kao Države svih naroda i građana koji u njoj žive, i da stranke koje su postigle dogovor o parlamentarnoj većini ustvari bez pomoći SDP-a nemaju kapacitet da implementiraju rezultate izbora i formiraju novu Vladu FBiH.

SDP je i ovom prilikom pokazao da se u Bosni i Hercegovini može voditi drugačija politika.

Iako smo u proteklom mandatu bili svjedoci mnogobrojnih opstrukcija i otežavanja funkcionisanja vlasti upravo od onih koji su sada došli tražiti pomoć od SDP-a, odlučili smo djelovati u interesu građana i  kao konstruktivna opozicija pomoći uspostavu nove vlasti.

Sve ovo očito je izazvalo paniku u redovima vladajućih stranaka koje sada trebaju preuzeti odgovornost, jer su ostali bez dežurnih krivaca za sve loše što se dešava u Bosni i Hercegovini, što su u proteklom periodu, po njima, bili Zlatko Lagumdžija i SDPBiH.

To pokazuje i najnoviji istup zastupnika Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudina Mehmedovića u emisiji “Petkom u 9”,  emitovanoj 06.2.2015. godine.

 

Šemsudin Mehmedović Šta je nama SDP!

U svom isktupu zastupnik Mehmedović komentariše odluke sa 2. sjednice Glavnog odbora SDPBiH???, „tumačeći ih“ uvođenjem paralelnih sistema upravljanja i tzv. “vladara iz sjene”.

Zastupniku Mehmedoviću, očito, je malo što tešanjske građane, svakodnevno, spinuje, naziva „izdajnicima“, „neprijateljima“, „petokolonašima“…, pa se počeo baviti i analizirati SDPBiH, kao i dosadašnjeg predsjednika dr. Zlatka Lagumdžiju.

Kada je riječ o formiranju „nekakvih“ savjeta, kako to kaže Mehmedović, u ovom slučaju Savjeta za strategiju i razvoj društva i države, želimo Mehmedoviću pojasniti da je to samo jedan od savjeta koji djeluju u SDP-u, a imaju za cilj utvrđivanje smjernica za odgovor SDP-a na aktualna dešavanja  u našem društvu.

Ne bi ovo nikome bilo zanimljivo, vjerovatno javnost o ovome ne bi ni bila upoznata,da za predsjednika Savjeta nije izabran dr. Zlatko Lagumdžija.

Izbor dr. Zlatka Lagumdžije za predsjednika Savjeta zlonomajerni su vidjeli kao uvođenje paralelnog sistema upravljanja u SDPBiH, odnosno dolazak  dr. Lagumdžije na mjesto “ vladara iz sjene”, što je uradio i zastupnik Mehmedović u svojoj izjavi.

Kako to inače i  biva kada se o nečemu priča bez dovoljno informacija i saznanja, većinom se plasiraju dezinformacije  ili konstrukcije sačinjene od želja onih koji ih iznose, ali bez stvarnih utemeljenja.

Sve ovo smišljen je plan od onih koji ga plasiraju kako bi se putem medija u javnosti stekao dojam da se  u SDP-u dešava nešto zabrinjavajuće kako bi se još neko vrijeme javnost bavila SDP-om, vjerovatno sa ciljem da stranke vladajuće koalicije dobiju još malo na vremenu kako bih uspjele prevazići evidentna neslaganja i završit proces uspostave nove vlasti.

Samo su zaboravili na jednu bitnu stvar, SDP je uvijek bila demokratska stranka, stranka u kojoj organi donose odluke, stranka u kojoj svaki član ima pravo iznositi svoje mišljenje, svoje prijedloge i predlagati riješenja.

Odlukama sa Vanrednog  Kongresa SDP je nastavio demokratizaciju stranke i uveo nove standarde u Bosni i Hercegovini, kada je u pitanju  način izbora rukovodstva i donošenja ključnih političkih odluka, nadamo se da će i ostale stranke imati  dovoljno hrabrosti da krenu putem demokratizacije na način kako je to SDPBiH već uradio.

Mi iz Općinske organizacije SDPBiH Tešanj, poručujemo zastupniku i predsjedniku SDA Tešanj Mehmedoviću da, napokon, nakon 25 godina otpočne proces demokratizacije u SDA Tešanj, a mjesto predsjednika SDA Tešanj, nakon 10 godina apsolutne vladavine, prepusti nekome ko će graditi demokratsku, fer i korektnu političku atmosferu na prostoru općine Tešanj.

Memedovića podsjećamo da su prošla vremena, kada su prije 20 godina, u trenucima obnoviteljske Skupštine SDPBiH u Tešnju, aktivisti SDP-a privođeni, maltretirani i šikanirani i pozivamo ga da prestane sa današnjom praksom pozivanja članova SDP-a i građana na „kafu“, njegovo vrijeme prolazi, a samim tim i njegov apsolutizam i diktatorski metodi kakve nije pokazivao ni jedan političar, ma iz koje političke opcije dolazio, ne samo na prostoru općine Tešanj već i šire.

Za kraj  poručujemo; SDPBiH će nastaviti raditi na očuvanju cjelovite i suverene Bosne i Hercegovine, dostojanstva i integriteta svakog građanina, kao opoziciona stranka i u skladu sa kapacitetima u kojima je zastupljena u zakonodavnoj vlasti.

(  Komisija za informisanje  OOSDPBiH Tešanj )

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za tri bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...

JP RAD Tešanj: Podjela kompostera za selekciju komunalnog organskog otpada

Realizacija projekta besplatna dodjela 166 kompostera za selekciju komunalnog...

Zatečena 84 radnika na crno, kazne gotovo 350.000 KM

Poreski inspektori su u FBiH otkrili 84 neprijavljena radnika,...

Hapšenje na području općine Tešanj zbog posjedovanja droge

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK tokom jučerašnjeg dana...