Radnici »Trudbenika« stupili u štrajk

/

DOBOJ – Oko 77 radnika dobojskog “Trudbenika” stupilo je jutros u generalni štrajk, zahtijevajući od Uprave da se isplati zaostalih 14 plata i doprinosi, te da se nađe rješenje za povezivanje osam i po godina radnog staža i omoguće bolji uslovi rada.

Predstavnik Sindikalne organizacije Saveza sindikata “Trudbenika” Predrag Jorgić rekao je novinarima u Doboju da je rukovodstvo firme krivo za loše upravljanje, a glavni krivac je jedan od većinskih akcionara Pero Bukejlović.

Jorgić je podsjetio da su radnici tužili Bukejlovića, jer je “šest godina nezakonito radnicima odbijao 20 odsto od plate”.

“Preduzeće ima 123 radnika, od čega je njih 23 na čekanju u proteklih pet godina. Uprava namjerava da otpusti 50 radnika, a ostalih 50 prebaci u firmu ‘Trudbenik Energy’, koja je u okviru matične firme osnovana 2013. i preko koje Bukejlović mešetari sa doprinosima”, naveo je Jorgić.

Predsjednik Udruženja malih akcionara i član Upravnog odbora “Trudbenika” Ljubo Milutinović rekao je da ovo udruženje podržava štrajk radnika.

On navodi da je dosadašnja politika uprave dovela do propasti nekadašnjeg giganta, koji se lagano usmjerava u stečaj.

Milutinović je rekao da, u ime malih akcionara, zahtjeva hitnu smjenu generalnog direktora Luke Miloša koji je, prema njegovim riječima, nelegalno izabran.

On je naveo da mali akcionari traže i sazivanje redovne skupštine svih akcionara “Trudbenika” i poništenje “hibridno formiranih preduzeća u ovoj firmi”.

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Doboj Milenko Stanojević rekao je da je današnji štrajk opravdan i traži ozbiljan pristup poslodavca razvoju proizvodnje.

“Štrajk je organizovao većinski sindikat u sastvu Saveza sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, većinom proizvodni radnici”, izjavio je Stanojević, koji je nezadovoljan zbog podijeljenosti radnika u dva sindikata.

On je istakao da su generalni direktor i nekolicina radnika manjinskog sindikata ignorisali zahtjeve štrajkača i odbili razgovore o načinima rješavanja problema.

Generalni direktor Luka Miloš zbog, kako je rečeno, poslovnih obaveza nije dao izjavu novinarima.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...