Radnici »Trudbenika« stupili u štrajk

Datum:

DOBOJ – Oko 77 radnika dobojskog “Trudbenika” stupilo je jutros u generalni štrajk, zahtijevajući od Uprave da se isplati zaostalih 14 plata i doprinosi, te da se nađe rješenje za povezivanje osam i po godina radnog staža i omoguće bolji uslovi rada.

Predstavnik Sindikalne organizacije Saveza sindikata “Trudbenika” Predrag Jorgić rekao je novinarima u Doboju da je rukovodstvo firme krivo za loše upravljanje, a glavni krivac je jedan od većinskih akcionara Pero Bukejlović.

Jorgić je podsjetio da su radnici tužili Bukejlovića, jer je “šest godina nezakonito radnicima odbijao 20 odsto od plate”.

“Preduzeće ima 123 radnika, od čega je njih 23 na čekanju u proteklih pet godina. Uprava namjerava da otpusti 50 radnika, a ostalih 50 prebaci u firmu ‘Trudbenik Energy’, koja je u okviru matične firme osnovana 2013. i preko koje Bukejlović mešetari sa doprinosima”, naveo je Jorgić.

Predsjednik Udruženja malih akcionara i član Upravnog odbora “Trudbenika” Ljubo Milutinović rekao je da ovo udruženje podržava štrajk radnika.

On navodi da je dosadašnja politika uprave dovela do propasti nekadašnjeg giganta, koji se lagano usmjerava u stečaj.

Milutinović je rekao da, u ime malih akcionara, zahtjeva hitnu smjenu generalnog direktora Luke Miloša koji je, prema njegovim riječima, nelegalno izabran.

On je naveo da mali akcionari traže i sazivanje redovne skupštine svih akcionara “Trudbenika” i poništenje “hibridno formiranih preduzeća u ovoj firmi”.

Izvršni sekretar Regionalnog sindikalnog centra Doboj Milenko Stanojević rekao je da je današnji štrajk opravdan i traži ozbiljan pristup poslodavca razvoju proizvodnje.

“Štrajk je organizovao većinski sindikat u sastvu Saveza sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske, većinom proizvodni radnici”, izjavio je Stanojević, koji je nezadovoljan zbog podijeljenosti radnika u dva sindikata.

On je istakao da su generalni direktor i nekolicina radnika manjinskog sindikata ignorisali zahtjeve štrajkača i odbili razgovore o načinima rješavanja problema.

Generalni direktor Luka Miloš zbog, kako je rečeno, poslovnih obaveza nije dao izjavu novinarima.

Izvor

Povezani postovi
Related

Zavidovići: Potpisan Ugovor o izvođenju radova na izgradnji dječijeg igrališta u Mjesnoj zajednici „Rujnica“

Gradonačelnik Hašim Mujanović potpisao je sa najpovoljnijim ponuđačem Obrt...

Doboj: Ovo su hrabri policajci i mještani koji su spasili djevojku iz hladne Bosne

Prava drama odvijala se u ponedjeljak navečer na Japanskom...

Tešanj: U Šijama iz kladionice otuđen novac

Kako su to objavili na stranici MUP-a ZDK, u...