PROTESTI U TUZLI: Policajac radnicu Aide udario u stomak

/

12:40 Hasan Užičanin, zamjenik predsjednika Sindikata radnika Aide je rekao kako policija mandatara Bege Gutića udara žene.

“Tražit ćemo povredne listove i tužit ćemo policiju. Mogu udarati i 10 žena, ali ostat ćemo mi, borit ćemo se i dlaje i nećemo odustati”, rekao je Užičanin.

12:20 Kako saznajemo još jedno vozilo hitne pomoći je došlo kako bi pružilo pomoć još dvjema ženama kojima je pozlilo.

Naime, radi se o Vahidi Kuljaninović i Ismeti Rahmanović, kojima je pozlilo usljed velike gužve sa policijom. 12:00 Radnici Aide su kako saznajemo od naše novinarke na terenu nagrnuli na policiju da probiju kordon, kako bi ušli u Skupštinu TK-a. Kako saznajemo, policija odguruje demonstrante, a i jedna žena prilikom toga povrijeđena i njoj se sada ukazuje prva pomoć. 

Radnici uzvikuju parole: “Tužit ćemo policiju”. Kako saznajemo jedan od policajaca je udario u stomak Enisu Kabil, radnicu Aide, te je nakon toga žena pala i pozlilo joj je.

“Policajac me udario u stomak, rekla je radnica Enisa. 11:10 Radnici Aide stigli su pred Skupštinu TK-a, a također su im se pridružili i drugi radnici koji protestvuju svake srijede, koji kroz proteste iskazuju nezadovoljstvo rada Suda i Tužilaštva TK-a. Obespravljeni radnici, su došli pred Skupštinu kako bi pružili podršku radnicima Aide.

Trenutno radnici Aide zahtjevaju da se vlasti obrate radnicima i uzvikuju ukoliko se ne obrate da će krenuti u zgradu Skupštine. “Mjesec dana je prošlo od kako je imenovan mandatar Vlade Bego Gutić, a nama je Senad Alić, predsjednik Skupštine, obećao da ćemo imati sa Gutićem sastanak i da se počne rješavati naši problemi. Evo toliko je prošlo vremena, a još nismo imali sastanak. Navodno čekaju da se formira nova Vlada. Koliko im treba da se formira. Mi više nećemo da čekamo, jer mi moramo da živimo i radimo od nečega”, kazala je Vahida Kuljaninović, radnica pogona Aide Tuzla. Ispred Skupštine TK-a ima 300 radnika koji protestvuju. Radnici tvornice obuće “Aida” su upravo istjerali direktora Bahrudina Bašića napolje iz njegove kancelarije. Razlog tome jeste što ih je, kako kažu, zadnjih mjeseci stalno lagao o navodnom kupcu koji će im ponuditi posao za pokretanje proizvodnje.

– Nismo htjeli poći prede Skupštinu TK na proteste dok ga nismo istjerali. On ne treba da bude ovdje jer nas konstantno laže. Više od 15 dana nam je obećavao da dolazi talijanski kupac, ovaj i onaj, a nigdje nikoga. Dosta je bilo laganja – kazao je Hasan Užičanin, zamjenik predsjednice Sindikata radnica tvornice obuće “Aida”. On dalje dodaje da su od Vlade TK tražili smjenu direktora i s obzirom da im u tome nije pomogla, sami su se odlučili da ga istjeraju. 

Kako javlja “Avazov” dopisnik, radnici “Aide” upravo su krenuli pred Skupštinu TK na proteste. 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...

Bosna i Hercegovina pristupila programu EU4Health, značajan iskorak u unaprjeđenju zdravstva

U Bruxellesu je danas svečano potpisan Sporazum o pridruživanju...

Osumnjičenima u predmetu Black Tie 2 produžen pritvor za tri mjeseca

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH...

Ostvaren rekordan broj putnika u jednom danu

Kako je saopćeno sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo u ponedjeljak,...