Tuzli i Doboju dodijeljene dvije mobilne klinike za zdravlje žena

/

Dvije mobilne klinike za zdravlje žena, prve takve vrste, dodijeljene su danas Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla i javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Doboj. Mobilne klinike, u vrijednosti 100,000 američkih dolara, omogućio je Odjel za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije (ECHO). One su posebno izrađene i nabavljene putem Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA), u okviru UN-ovog Programa oporavka od poplava “Danas za nas” kako bi odgovorile na zdravstvene potrebe žena u ruralnim i udaljenim dijelovima tuzlanske i dobojske regije koje su bile pogođene lanjskim poplavama.

Zahira Virani, zamjenica rezidentnog predstavnika Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, je rekla: „Ova donacija je dio UN-ovog Programa za ublažavanje posljedica poplava vrijednog gotovo 100 milion KM. Program je namijenjen da obnovi osnovne servise građanima koji su izgubili mnogo u poplavama, što uključuje škole i zdravstvene ustanove. Do danas podržali smo skoro 19 škola i oko 17 zdravrstvenih ustanova“.

Mobilne klinike opremljene su ginekološkim stolom, mobilnim ultrazvukom i drugom nužnom opremom koja omogućuje pretporođajnu i postporođajnu skrb, uključujući i siguran porod.

„Dom zdravlja u Doboju dobio je sredstvo kojim će moći da se približi osiguranicima, u prvom redu ženama, gdje će moći na terenu obaviti preventivne preglede, osim toga s obzirom na opremu moći će polsužiti i za druge svrhe“, rekao je Dragan Bogdanić, Ministar zdravlja RS.

„Meni je drago da su odjel Ujedinjenih nacija za pomoć oporavku od poplava i ECHO prepoznali Klinički centar Tuzla kao ustanovu koja ima viziju svog razvoja, te shodno tome poklonili nam pokretnu ginekološku kliniku, koja će u svakom slučaju doprinjeti brizi o zadravlju naših građanki“, rekao je Nešad Hotić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. On je dodao da ovo predstavlja korak naprijed, te da će biti u mogućnosti da pruže bolji kvalitet zdravtvene usluge.

“Nama je vrlo drago što će ove dvije klinike omogućiti potrebne usluge u oblasti reproduktivnog zdravlja ženama u ruralnim sredinama gdje će im ove usluge biti direktno dostupne. Mobilne klinike omogućavaju pregled, papa test, mjerenje pritiska i pregled ultrazvukom i nadamo se da će njima rukovati obučeno medicinsko osoblje”, rekla je Dr. Doina Bologa, predstavnica UNFPA u BiH. “Mi u UNFPA ostajemo čvrsto posvećeni unaprijeđenju naših napora na promociji polnog i reproduktivnog zdravlja i prava svih ljudi kako bi se osiguralo da nijedna žena ne umre pri porodu i postave uslovi u kojima svako svuda može da živi dostojanstveno, uživajući svoja ljudska prava”, zaključila je Bologa.

Očekuje se da će oko 3,600 žena godišnje imati koristi od mobilnih klinika.

UN Program za oporavak od poplava “Danas za nas” financiraju bilateralni donori u ukupnom iznosu od 14,8 miliona američkih dolara.

Izvor

Povezani postovi

Posjeta predškolske ustanove CIOM Matuzići Dnevnom centru za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama Tešanj

Jučer su mališani iz Predškolske ustanove CIOM Matuzići, Doboj...

SAOBRAĆAJNA NESREĆA KOD DOBOJA Sudarili se automobil i kamion, više osoba povrijeđeno

Saobraćajna nezgoda dogodila se u 6.45 na regionalnom putu Doboj-Modriča, a...

Učenici Mješovite škole u Tešnju posjetili Dnevni centar za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama

Dana 27.02.2024.godine Poslovnu jedinicu Tešanj Dnevnog centra za djecu...

Evo ko je izabran u Povjereništvo SDA Tešanj

Predsjedništvo SDA BiH je na svojoj sjednici, 26.2.2024. godine...