Komorač je aromatična biljka koja se kod nas vrlo slabo uzgaja, iako postoje povoljni uvjeti za njegov uzgoj. Podrijetlom je iz Sredozemlja, a danas se najviše uzgaja u srednjoj i južnoj Europi, nekim azijskim zemljama te Brazilu i Argentini. U BIH najčešće on raste kao samonikla biljka, a rjeđe se uzgaja za liječenje i kao začin. To je dvogodišnja biljka s blago igličastim listovima pri vrhu te malim žutim cvjetićima. Uzgajaju se gorki i slatki komorač koji se razlikuju u boji, okusu i mirisu, ali se samo gorki komorač koristi u medicinske svrhe.
Komorač ljekovito bilje
Divlji komorač se u zdravstvene svrhe koristi još od srednjeg vijeka kao pomoć kod ublažavanja astme i smanjivanja nadutosti crijeva. Komorač se može iskoristiti za čaj koji blagotvorno utječe na naše zdravlje.
Čaj od lišća komorača koristi se kod preopterećenosti i umora očiju u obliku obloga koji se postavljaju na njih. Umjesto obloga možete i tri puta dnevno ispirati oči u njemu ili ga koristiti u parnoj kupki.
Čaj od komorača je poznat i kao sredstvo za brzo ugrijavanje tijela i umirivanje grčeva. Jedna žličica osušenog i usitnjenog ploda se promiješa u 2,5 dcl kipuće vode, ostavi 10 – 15 minuta u njoj, procijedi te se pije dok je još vruć. Ne smije ga se kuhati jer kuhanjem nastaje eterično ulje komorača.
Koristi i kod smirivanja kašlja. Dovoljno ga je zasladiti medom te piti nekoliko puta na dan. Nezaslađen može ublažiti tegobe u probavi, a pomiješan sa stolisnikom pomaže kod problema sa jetrom i gušteračom.
Preporučuje se piti umjesto vode dojiljama s premalo mlijeka – napravljen od 5 grama izgnječenog sjemena, prelivenog s 2 dcl kipuće vode i ostavljen da odstoji do 20 minuta. Blagotvorni učinak komorača tako kroz mlijeko pomaže i bebama s grčevima.
Divlji komorač se u zdravstvene svrhe koristi još od srednjeg vijeka kao pomoć kod ublažavanja astme i smanjivanja nadutosti crijeva. Komorač se može iskoristiti za čaj koji blagotvorno utječe na naše zdravlje.
Čaj od komorača je poznat i kao sredstvo za brzo ugrijavanje tijela i umirivanje grčeva. Jedna žličica osušenog i usitnjenog ploda se promiješa u 2,5 dcl kipuće vode, ostavi 10 – 15 minuta u njoj, procijedi te se pije dok je još vruć. Ne smije ga se kuhati jer kuhanjem nastaje eterično ulje komorača.
Koristi i kod smirivanja kašlja. Dovoljno ga je zasladiti medom te piti nekoliko puta na dan. Nezaslađen može ublažiti tegobe u probavi, a pomiješan sa stolisnikom pomaže kod problema sa jetrom i gušteračom.
Preporučuje se piti umjesto vode dojiljama s premalo mlijeka – napravljen od 5 grama izgnječenog sjemena, prelivenog s 2 dcl kipuće vode i ostavljen da odstoji do 20 minuta. Blagotvorni učinak komorača tako kroz mlijeko pomaže i bebama s grčevima.