Cerić: “Islam i borba protiv terorizma”

/

Izlaganja dr. Mustafe Cerića na Svjetskoj konferenciji uleme u Mekki, o temi “Islam i borba protiv terorizma”

CERIĆ NA KONFERENCIJI SVJETSKE ULEME U MEKKI:

SUOČENI SMO S OZBILJNIM IZAZOVOM OPASNE IDEOLOGIJE

 

„Islamofobija nas je probudila i ujedinila u odbrani uzvišenih vrijednosti islama, ali nas  islamofanija zbunjuje i razjedinjuje i zato je mnogo opasnija i prijeti da uništi ono najbitnije u našoj kulturi i tradiciji, a to su suživot i tolerancija“, izjavio je dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa obraćajući se danas svjetskoj ulemi na globalnoj konfereneciji u Mekki o temi „Islam i borba protiv terorizma“.

 

Na konferenciji, koju je, pod pokroviteljstvom kralja Saudijske Arabije Selmana bin Abdulaziza Al Sauda, organizirala Muslimanska svjetska liga – Rabita, dr. Cerić je podnio referat o temi „Šovinističko sektaštvo i politički estremizam“.

 

„Sektaški šovinizam i politički ekstremizam koji su zadesili naš ummet, su fenomeni koji razaraju tkivo naše zajednice, našeg društva i naših zemalja. Šovinisti i ektremisti nude bol, patnju i beznađe, nude haos pozivajući se na vjeru, koja je apsolutno čista od njihovih riječi i njihovih djela. Politički ektremizam pak otuđuje ljude od njihovog prava na aktivno sudjelovanje u kreiranju njihove vlastite sudbine. Ektremizam uopće je zlo koje uništava zajedništvo u društvu i državi“, naglasio je dr. Cerić.

 

Neophodno je stoga, dodao je, identificirati uzroke sektaškog šovinizma i političkog ekstremizma, kojeg ne treba svoditi na priču o izgubljenim i nezaopslenim mladićima i djevojkama, niti to treba minimizirati kao prolazni trend.

 

„Suočeni smo s ozbiljnim izazovom svojevrsne ideologije, koja je nastala kao mješavina istine i laži i kao izraz želje za moći. Niti su različita tumačenja vjere ovovremena pojava iz čega su nastale različite vjerske sekte, niti su različita politička mišljenja iz kojih nastaju različiti politički sistemi od jučer. Kroz sva ta iskušenja su prošle mnoge generacije i došle do spoznaje da nema alternative suživotu pripadnika različitih vjerskih zajednica i političke tolerancije. To su civilizacijske norme koje imaju svoje utemeljenje u svetim knjigama i svetom ljudskom iskustvu“, naglasio je dr. Cerić.

 

Dodao je da ni šovinizam ni ektremizam apsolutno nemaju uporište u svetim knjigama, niti imaju veze sa kulturom i tradicijom, koja baštini svjetsku civilizaciju.

 

„Te dvije pošasti su posljedica ljudskih slabosti i poroka, koje se mogu liječiti ako smo u tome iskreni i pošteni prema sebi i drugome“, zaključio je dr. Cerić.

 

Osim dr. Cerića, da današnjem dijelu zasijedanja referate su podnijeli i Isamuddin Al-Bašir, predsjednik Fikske akademije u Sudanu, Abdusselam Al-Ubadi, potpredsjednik Islamske svjetske fikske akademije i Nuruddin Al-Khadimi, bivši ministar za vjerska pitanja Tunisa.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...

Bosna i Hercegovina pristupila programu EU4Health, značajan iskorak u unaprjeđenju zdravstva

U Bruxellesu je danas svečano potpisan Sporazum o pridruživanju...

Osumnjičenima u predmetu Black Tie 2 produžen pritvor za tri mjeseca

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH...

Ostvaren rekordan broj putnika u jednom danu

Kako je saopćeno sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo u ponedjeljak,...