Uspjesi koji su obilježili 2014. godinu u Bosni i Hercegovini

/

U danima kada svi samo pričaju o nastupajućoj Novoj godini i kada staru gotovo više niko i ne spominje mi smo odlučili da vas podsjetimo na uspjehe koji su obilježili 2014. godinu. Prije spektakularne Silvestarske noći želimo vas podsjetiti na lijepe stvari iz prethodnih 360-ak dana. Istina je da je ovo bila godina poplava, senzacionalističkih hapšenja, ubistava, zlostavljanja i ubijanja nedužne djece, puštanje na slobodu ratnih zločinaca, ali ne zaboravite da su se i u ovoj kao i u svakoj godini dešavale i lijepe stvari.

Pa, da krenemo redom.

U ovoj godini je bosanka Lejla Šebić, univerzitetska profesorica na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu osvojila prvu nagradu na takmičenju “Miss bikini” održanom u Las Vegasu. Šebić je kazala kako je ova, zaista prestižna, nagrada za njenu jedinu Bosnu i Hercegovinu.

U ovoj godini je najpoznatiji hostel u Bosni i Hercegovini “Franz Ferdinand” dostigao nevjerovatnu posjećenost. Ljudi iz različitih dijelova svijeta došli su u Sarajevo da bi prespavali u jednoj od luksuzno namještenih soba ovog butik hostela.

Naša najpoznatija “mahaluša” Indira Kučuk-Sorguč je svoj “mahalski” repertoar osvježila najnovijom pozorišnom predstavom pod nazivom “Tako ti je mala moja kad ljubi mahalac.” Nova predstava sa potpuno novim mahalcem, najboljim komičarem u zemlji, Nermanom Mahmutovićem postigla je nevjerovatan uspjeh, kao uostalom i sva dosadašnja djela ove, usitinu, nevjerovatno talentovane žene.

Nikako ne možemo, a da ne spomenomo i Velmu Šarić, direktoricu Centra za postkonfliktna istraživanja u Sarajevu, koja je u ovoj godini u našu zemlju donijela prvu nagradu za interkulturalnu inovativnost. Velma je kazala da ova nagrada predstavlja moralnu, ali i društvenu satisfakciju. Nije izostavila reći i da bi nagrada trebala poslužiti kao motiv i ohrabrenje mladima u Bosni i Hercegovini.

Lejla Andrejaš, novinarka i TV voditeljica iz Bihaća u ovoj godini je osvoijila UNICEF-ovu nagradu za novinarski doprinos informiranju, zaštiti i promociji prava djeteta. Ova mlada i talentovana žurnalistkinja, zalagačica za prava djeteta, supruga i majka je dobitnica nagrade za priču koja nosi naziv“Labuđe jezero”.

Mirela Trepanić, režiserka mnogobrojnih pozorišnih predstava sa svojom posljednjom u ovoj godini predstavom “Skidajte se do kraja” postigla je nezapamćen uspjeh. Posjećenost na premijeri i noći nakon premijere je bila u tolikoj mjeri velika da je već zakazan novi termin kada ćete moći da gledate vaše omiljene glumce.

Izdavačka kuća “Planjax” iz Tešnja svoju dvadeset petu godišnjicu postojanja je obilježila izdavanjemprvog biografskog leksikona u Bosni i Hercegovini “Ko je ko?” u kojem su predstavljene biografije istaknutih stručnjka iz oblasti: sporta, muzike, književnosti, umjetnosti, pravnih nauka, medija, politike i dr.

Izvor

Povezani postovi

Reagovalo udruženje: Usvojeni budžet FBiH je šamar poljoprivrednicima

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH oglasilo se nakon što je...

EU traži da BiH uvede vize Rusiji

Novi Savjet ministara BiH tek je stupio na dužnost,...

Temperatura i do minus 8, kakvo vrijeme nas očekuje za vikend

U BiH danas oblačno vrijeme većinom sa snijegom. Na...

Izvoz iz BiH u Hrvatsku porastao skoro 40 posto, izvezeno robe u vrijednosti preko milijardu eura

Iz Bosne i Hercegovine je tokom prošle godine najviše...