VELIKA NERVOZA U NATO-u ZBOG PUTINA

Datum:

Stalnim zadiranjem u britanski zračni prostor Rusija igra vrlo opasnu igru ‘kukavice’ koja bi mogla dovesti do sudara nekog od ruskih bombardera s putničkim avionom, upozoravaju britanski mediji.

U zadnje četiri godine britansko ratno zrakoplovstvo bilo je prisiljeno intervenirati više od 40 puta kako bi presrelo ruske vojne avione koji su letjeli tik do granice britanskog zračnog prostora.

Premijer David Cameron prošle je sedmice morao smirivati svoje sunarodnjake nakon što su dva ruska bombardera primijećena nedaleko od obale Cornwalla.

Bivši načelnik britanskog Glavnog štaba lord Stirrup izjavio je kako Rusi očigledno postaju sve agresivniji.

-Ti avioni ne lete tako daleko samo da bi razgledali. Oni uvježbavaju borbene misije – dodao je.

-Testiraju našu obranu i pritom igraju igru ‘kukavice’, a to je vrlo opasno. Nemala je mogućnost od sudara između ruskog i civilnog zrakoplova -.

Stirrup smatra kako Vladimir Putin procjenjuje da je Zapad vojno sve slabiji: ‘NATO je tokom godina, bar u Putinovim očima, vidno oslabio. On nas smatra slabim suparnikom i to je jako, jako opasna situacija’.

Dodaje kako Britanija treba ozbiljno razmisliti o naoružavanju Ukrajinaca te da Cameron mora biti spreman povećati izdvajanja za obranu.

-Moramo upamtiti da imamo posla s Putinom. Naš odgovor mora biti strateški, a dio toga je da pokažemo snagu i da se pobrinemo da Putin shvati koliko smo uistinu jaki – istakao je Stirrup.

Sve je više glasova iz Cameronove Konzervativne stranke u kojima se premijer poziva da poveća izdvajanja za obranu i tako odgovori na Putinov svojevrsni poziv na novu trku u naoružanju, prenosi Jutarnji.hr.

(FENA)

Povezani postovi
Related

Godišnja zarada do 145 hiljada KM: Ovo je jedan od najtežih poslova na svijetu

Rad na naftnoj platformi nije uopšte lak posao, zahtijeva...

Ukida se naplata policijskih kazni u gotovini

Od 1. jula 2022. godine novčane kazne za prekršaje...

Vlasnik plantaže: Zbog neradnika mi je propalo 50 tona trešanja

Na plantažama Zlatana Kljakovića Gašpića propalo je više od...

Jako nevrijeme pogodilo Srbiju: Vjetar čupao stabla, prevrtali se kamioni

Jako nevrijeme jutros je pogodilo Srbiju prilikom čega su padala...