VELIKA NERVOZA U NATO-u ZBOG PUTINA

Datum:

Stalnim zadiranjem u britanski zračni prostor Rusija igra vrlo opasnu igru ‘kukavice’ koja bi mogla dovesti do sudara nekog od ruskih bombardera s putničkim avionom, upozoravaju britanski mediji.

U zadnje četiri godine britansko ratno zrakoplovstvo bilo je prisiljeno intervenirati više od 40 puta kako bi presrelo ruske vojne avione koji su letjeli tik do granice britanskog zračnog prostora.

Premijer David Cameron prošle je sedmice morao smirivati svoje sunarodnjake nakon što su dva ruska bombardera primijećena nedaleko od obale Cornwalla.

Bivši načelnik britanskog Glavnog štaba lord Stirrup izjavio je kako Rusi očigledno postaju sve agresivniji.

-Ti avioni ne lete tako daleko samo da bi razgledali. Oni uvježbavaju borbene misije – dodao je.

-Testiraju našu obranu i pritom igraju igru ‘kukavice’, a to je vrlo opasno. Nemala je mogućnost od sudara između ruskog i civilnog zrakoplova -.

Stirrup smatra kako Vladimir Putin procjenjuje da je Zapad vojno sve slabiji: ‘NATO je tokom godina, bar u Putinovim očima, vidno oslabio. On nas smatra slabim suparnikom i to je jako, jako opasna situacija’.

Dodaje kako Britanija treba ozbiljno razmisliti o naoružavanju Ukrajinaca te da Cameron mora biti spreman povećati izdvajanja za obranu.

-Moramo upamtiti da imamo posla s Putinom. Naš odgovor mora biti strateški, a dio toga je da pokažemo snagu i da se pobrinemo da Putin shvati koliko smo uistinu jaki – istakao je Stirrup.

Sve je više glasova iz Cameronove Konzervativne stranke u kojima se premijer poziva da poveća izdvajanja za obranu i tako odgovori na Putinov svojevrsni poziv na novu trku u naoružanju, prenosi Jutarnji.hr.

(FENA)

Povezani postovi
Related

Strateške rezerve goriva u SAD na rekordno niskom nivou

Strateške rezerve goriva u SAD nalaze se na najnižem...

Čedomir Jovanović o drogama: Naravno da sam probao, djeci moram da objasnim sve

Političar Čedomir Čeda Jovanović otkrio je da je probao...

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao 12,7 miliona

Broj zaposlenih u obnovljivim izvorima energije u svijetu dosegao...

Njemačkoj prijeti talas bankrota kao posljedica sankcija u Rusiji

Njemačka se suočava sa talasom bankrota koji je rezultat...