VELIKA NERVOZA U NATO-u ZBOG PUTINA

/

Stalnim zadiranjem u britanski zračni prostor Rusija igra vrlo opasnu igru ‘kukavice’ koja bi mogla dovesti do sudara nekog od ruskih bombardera s putničkim avionom, upozoravaju britanski mediji.

U zadnje četiri godine britansko ratno zrakoplovstvo bilo je prisiljeno intervenirati više od 40 puta kako bi presrelo ruske vojne avione koji su letjeli tik do granice britanskog zračnog prostora.

Premijer David Cameron prošle je sedmice morao smirivati svoje sunarodnjake nakon što su dva ruska bombardera primijećena nedaleko od obale Cornwalla.

Bivši načelnik britanskog Glavnog štaba lord Stirrup izjavio je kako Rusi očigledno postaju sve agresivniji.

-Ti avioni ne lete tako daleko samo da bi razgledali. Oni uvježbavaju borbene misije – dodao je.

-Testiraju našu obranu i pritom igraju igru ‘kukavice’, a to je vrlo opasno. Nemala je mogućnost od sudara između ruskog i civilnog zrakoplova -.

Stirrup smatra kako Vladimir Putin procjenjuje da je Zapad vojno sve slabiji: ‘NATO je tokom godina, bar u Putinovim očima, vidno oslabio. On nas smatra slabim suparnikom i to je jako, jako opasna situacija’.

Dodaje kako Britanija treba ozbiljno razmisliti o naoružavanju Ukrajinaca te da Cameron mora biti spreman povećati izdvajanja za obranu.

-Moramo upamtiti da imamo posla s Putinom. Naš odgovor mora biti strateški, a dio toga je da pokažemo snagu i da se pobrinemo da Putin shvati koliko smo uistinu jaki – istakao je Stirrup.

Sve je više glasova iz Cameronove Konzervativne stranke u kojima se premijer poziva da poveća izdvajanja za obranu i tako odgovori na Putinov svojevrsni poziv na novu trku u naoružanju, prenosi Jutarnji.hr.

(FENA)

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Plate u regiji: S. Makedonija predvodila rast, BiH na četvrtom mjestu

Plate u regionu u prva tri mjeseca ove godine...

Brutalna likvidacija: Čekao žrtvu sat i po ispred firme, pa ispalio deset metaka u nju

Policija nastavlja da traga za nepoznatim napadačem koji je...

Olujno nevrijeme hara regijom: U Beogradu potop, jak vjetar i širom Hrvatske čupao drveća

Obilno nevrijeme pogodilo je Hrvatsku i Srbiju, a ogromna...

Nevrijeme ide prema BiH: Olujne ćelije zahvatile Sloveniju, grad razbijao stakla na autima

Olujne ćelije zahvatile su Sloveniju i u poslijepodnevnim satima...