VISOKA PREDSTAVNICA EU ZA VANJSKE POSLOVE I SIGURNOSNU POLITIKU F. MOGHERINI: POTREBNE KONKRETNE MJERE ZA PRIBLIŽAVANJE BIH EVROPSKOJ UNIJI

Datum:

Parlament BiH usvojio je danas Izjavu Predsjedništva BiH o opredjeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji (EU) koja je od historijske važnosti za BiH, a sad se moraju napraviti konkretne mjere za približavanje BiH Evropskoj uniji i ne smije se dozvoliti da se prave iste političke greške kao u prošlosti, izjavila je danas visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije (EK) Federica Mogherini na današnoj drugoj hitnoj sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH uz prisustvo 12 delegata Doma naroda, kao i članova Predsjeništva BiH. 

        Mogherini je istakla da se sada treba snažno krenuti u reforme, dodavši da se radi o odluci koja je u interesu građana BiH. 
        “BiH je zemlja nevjerovatnih različitosti, bogate historije, i zemlja tolerancije, ali i zemlja koja je ima duboke podjele što zahtjeva i s naše strane analizu i uvažavanje, ali tragedija iz devedesetih ne smiju biti prepreka za napredak”, kazala je Mogherini. 
        Dodala je da je došlo vrijeme da se iskorite brojni potencijali koje BiH ima, jer građani ove zemlje žele snažniju privredu, bolje povezivanje putem interneta, željeznica, odnosno žele bolju budućnost. 
        “Nova inicijativa EU za BiH daje šansu BiH da se približi EU, ali se vi morate usaglasiti oko tog puta i konkretno djelovati i u tome je odgovor zašto je ovo historijska odluka poslanika i delegata”, rekla je Mogherini. 
        Najavila je da će o usvajanju Izjave lično obavijestiti ministre vanjskih poslova zemalja EU, a potom bi Evropsko vijeće trebalo razmatrati stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). 
        “Političari u BiH moraće se sada fokusirati na hitne ekonomske i socijalne reforme posebno zbog teške ekonomske situacije u BiH, jer je nezaposlenost u BiH veliki problem zbog čega je važno pokrenuti otvaranaje radnih mjesta”, kazala je Mogherini. 
        Istakla je da su prioritetne i reforme u zdravstvu, obrazovanju i u socijalnom sektoru, uspostavljanje funkcionalne tržišne ekonomije, uspostavljanje pravne države, te jačanje administartivnih kapaciteta kako bi se osnažila učinkovitost institucija na svim nivoima. 
        “Provedba reformi je ključna u svemu tome, a sljedeći korak je realizacija. Ovi prioriteti nisu konačni tu će biti i druge reforme koje se tiču građana BiH”, zaključila je Mogherini.

(ONASA)

Povezani postovi
Related

Nikola Špirić od sutra predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH

Funkciju predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH sutra će...

Siromašni radnici: Zatraženo povećanje plata, ali Vlada FBiH ima vlastiti prijedlog

Na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Federacije BiH predstavnici sindikata...

Novalić: Zaliha žita imamo za tri mjeseca, struja neće poskupjeti, a radimo i na skladištenju gasa

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je za Fenu...

Izdato narandžasto upozorenje zbog ekstremno visokih temperatura zraka u BiH

Za područje cijele Bosne i Hercegovine izdato je narandžasto...