Đumbir – začin koji bi svaka kuća trebala imati

/

Đumbir je biljka koju
uvijek trebate imati u kući, jer je odličan začin za slana i slatka jela, a
osim toga ima i brojna ljekovita svojstva.

Za početak priče o
đumbiru upoznaćemo vas sa njegovim geografskim porijeklom i osnovnim
karakteristikama, njegovim ljekovitim svojstvima, a  na kraju slijede
recepti.

Đumbir je tropska
začinska biljka, dostiže visinu od 100 – 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi
zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno
korijenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično.
Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje, zavisno od vrste. Aroma korijenja je
prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež. 

Svjež đumbir i sušeni đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u
pitanju dvije različite biljke.
U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao
Sheng-Jiang.

vjež korijen se koristi
za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.
Sušeni korijen, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj
itd.
I sušeni i svjež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt
i kao tinktura.
U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata,
jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.

Njegova ljekovita
svojstva su brojna.  Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka,
protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je
artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje
imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi,
djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.

Đumbir poboljšava
pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez
štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja.
Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i
umora, jer podiže energiju u organizmu. 
Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju
mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju
jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. 

Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više
od 5g dnevno.

Prah đumbira potražite u trgovini Biosimbioze.

Povezani postovi

Dobrobiti bijelog luka koje ne treba zanemariti

Bijeli luk je jedinstven po tome što sadrži proteine,...

Staračke pjege: Šta uzrokuje tamne mrlje i kako ih smanjiti?

Staračke pjege su žutosmeđe, smeđe ili crne mrlje na...

Mučite muku sa buđenjem? Ovo su savjeti stručnjaka

Tokom zime, mnogi od nas imaju poteškoće sa buđenjem,...

Šta je “moždani udar upozorenja” i koji su prvi simptomi?

Važno je razlikovati moždani udar od prolaznog ishemijskog napada...