Dr. Mustafa Cerić – Otvoreno pismo Mladenu Ivaniću

/

SAOPĆENJE ZA JAVNOST

OTVORENO PISMO DR. MUSTAFE CERIĆA MLADENU IVANIĆU:

DAN NEZAVISNOSTI JE HISTORIJSKA ČINJENICA, HTIO TO PRIZNATI ILI NE!

Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema emeritus i predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa, uputio je otvoreno pismo Mladenu Ivaniću, predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine, reagirajući na njegove izjave u vezi sa 1. martom, Danom državnosti države Bosne i Hercegovine. Pismo prenosimo u cijelosti:

 „Nakon tvoje izjave da referendum o nezavisnosti države Bosne i Hercegovine ne možeš prihvatiti kao nešto normalno, ni ja ti se ne mogu obratiti sa „poštovani“, jer si sve građane Bosne i Hercegovine koji su izašli na referendum tog 1. marta ti proglasio nenormalnim. To nije pošteno od tebe ni kao od čovjeka ni kao od predsjedavajućeg države Bosne i Hercegovine. To je politički neodgovorno i moralno nedostojno.

 Da te podsjetim, Ivaniću! Na referendum za nezavisnost države, kojom ti trenutno predsjedavaš, izašlo je 64,31% građana svih nacionalnosti, od kojih je za nezavisnost glasalo 99,44% građana, koje je cijeli svijet prepoznao kao slobodne i normalne ljude.

 Ne mogu ti se obratiti ni sa „gospodine“, jer pravi gospodin na najvišoj funkciji međunarodno priznate hiljadugodišnje države Bosne i Hercegovine sebi nikada ne bi dozvolio da kaže da za njega ne postoji „takozvani“ dan državnosti njegove države – Bosne i Hercegovine.

 Pravi gospodin bi bar šutio, sustegao bi se od vrijeđanja svojih sugrađana koji nisu zaslužli da im se nanosi ta vrsta duševne boli — prvo da nisu normalni i drugo da ne postoje, da ih nema.

 Hvala Bogu, Ivaniću, građani države Bosne i Hercegovine su sasvim normalni, a dan 1. mart 1992. godine sigurno je postojao. Nismo svi nestali, Ivaniću. Ima nas građana u Bosni i Hercegovini, kojima je 1. mart, Dan nezavisnosti, važan i zato ga valja i tebi poštovati, kao državnu i političku vrijednost normalnih ljudi i građana ove zemlje.

 Mislio sam da si ti, Ivaniću, obrazovan i kulturan političar, s kojim se ne moram slagati, ali ga moram poštovati kao savjesnog i odgovornog čovjeka i dužnosnika. Ne znam šta se s tobom dešava otkad si došao u Predsjedništvo države Bosne i Hercegovine, ali tvoja razmišljanja i oglašavanje povodom ovogodišnjeg 1. marta, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, su neprimjerena i neprihvatljiva.

Ne znam šta ti je bilo Ivaniću, ali kad dođeš sebi normalni građani Bosne i Hercegovine očekuju da im se izviniš i obećaš da ti se ta vrsta lapsus linguae-a više nikad neće dogoditi.

 U iščekivanju tvoga izvinjenja, želim ti dobro zdravlje, sa nadom da u dobrom raspoloženju dočekujemo buduće Dane državnosti Bosne i Hercegovine u društvu slobodnih i normalnih građana i naših iskrenih prijatelja širom svijeta.

 To isto važi za sve one koji još uvijek kalkuliraju tim datumom. Moraju shvatiti da je ta računica završena i da umjesto da gledamo unazad, svi moramo gledati unaprijed, jer i Bog je stvorio oči tako da gledamo naprijed, a ne nazad“.

 Ured za odnose s javnošću

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Elektroprivreda BiH uputila prijedlog za povećanje cijena električne energije

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju FBiH (FERK)...

CIK poništio tender za štampanje glasačkih listića, niko se nije javio

U okviru otvorenog postupka javne nabavke, danas u 14...

Za 4 mjeseca uvezli smo alkohola za 75,6 miliona maraka

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na...

Bosna i Hercegovina dobila je 98 novih graničnih policajaca

Danas je održana svečana ceremonija polaganja zakletve 11. klase...