OZVANIČENO PRISTUPANJE DOBOJA UNIJI TURSKIH OPŠTINA: Patriotizam pokleknuo pred interesom

/

Skupštinska većina iznela ekonomske i korist građanima Doboja kao argumente da podrže odluku, odbornici SNSD glasali protiv i napustili sednici nakon izglasavanja odluke. Odbornici skupštinske većine na sednici Skupštine grada izglasali su Odluku o pristupanju Doboja “Zajednici opština turskog sveta”, čime je razrešena dilema da li će biti ozvaničen i realizovan predlog Gradonačelnika, koji je proteklih dana podigao veliku prašinu u javnosti.

Za odluku su glasala 23 odbornika skupštinske većine, dok je iz opozicije pet ih glasalo “protiv” i dva su se izjasnili kao “uzdržani”. Nakon izglasavanja sporne odluke odbornici SNSD Nenad Jevtić, Sanja Vulić i Danijel Gajić su demonstrativno napustili skupštinsko zasedanje, a nakon njih su to učinili iz ove stranke i Duško Vasić i Zoran Blagojević.

Kako su “Novosti” i pretpostavile u prethodnom izveštavanju na ovu temu, prihvatanje predloga Gradonačelnika ni u jednom momentu nije dovedeno u pitanje na sednici SG. Protiv su bili jedino iz opozicije, ali među njima je iskazana dilema da li da se podrži ili ne pristupanje članstvu.

– Slediću stav svog Kluba po tom pitanju, ali mislim da u svemu ima politikanstva i mislim da će ovaj čin samo doneti korist građanima – rekao je odbornik SNSD Zoran Blagojević.

Ostali iz Kluba SNSD su bili izričito protiv, smatrajući da je odluka neprihvatljiva i da je već izazvala negativne reakcije u javnosti.

– Ne znam zašto raspravljamo na ovu temu kada je Gradonačelnik već preuzeo sertifikat o člnastvu i nama preostaje jedino da se priključmo masi onih koji će narednih dana potpisivati peticiju protiv primene ove odluke. Za jeftin i sitni interes i tobože neke male bankarske kamate prodajemo identitet Doboja i ponos njegovih građana – kritičko je bilo izlaganje odbornika Sanje Vulić.

Kao što se i očekivalo, odbornici SDS su zdušno podržali predlog, a u istupanjima je bilo očito da se neće kolebati prilikog dizanja ruku i glasanja za odluku.

– Ovde nema političke podloge ili takvih konotacija da bi doveli u pitanje ovu odluku, radi se o nečemu što može samo pomoći da dobijemo investitore, donacije, bolju infrastrukturu – bio je stav odbornika SDS Brankice Popović, koja je kao pravnik iznela uverenje da odluka o pristupanju nema pravno obavezujuću normu, te da Doboj može u svom interesu ostati trajno ili biti samo privremeno u toj Zajednici.

Osuđujući istupe iz redova opozicije, odbornik Liste “Zajedno za Doboj” i član Stranke za BIH, Murvet Bajraktarević je naglasio da u Doboju “ne žive samo Srbi”.

– Kao Bošnjak i odbornik ću naravno podržati ovu odluku, jer je Turska trenutno najveća ekonomska sila u Evropi jača i od Nemačke, a nama trebaju radna mesta bez kojih nam nema opstanka. “Prazna ne puca”, manimo se busanja u prsa i pozivanja na patriotizam, setimo se šta smo svi mi mislili o Nemačkoj neposredno nakon Drugog svetskog rata, a sada svi hrlimo u nju i očekujemo pomoć od Nemaca – izlaganje je Bajraktarevića, nakon kojeg su odbornici izjašnjavanjem usvojili odluku.

Bilo kako bilo, opšti je utisak sa jučerašnje sednice da su ekonomski interesi preovladali nad političkim, odnosno patriotskim osećanjima da Turska istorijski i u ratnom i poratnom periodu nije bila na strani Srba. Dug je niz onoga što su turski investitori i donatori učinili i nameravaju pomoći Doboju i to je opredelilo, izgleda, Gradonačelnika Obrena Petrovića, a sada i vladajuće stranke na sednici SG da Doboj učlane u Zajednicu opština turskog sveta”.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Historijski uspjeh dječaka iz NK TOŠK-a na Međunarodnom turniru Čin Čin

Protekla tri dana selekcija 2016, Omladinskog pogona NK TOŠK...

Firma Salkić Tešanj prijatelj Mješovite srednje škole

U realizaciji projekta Mješovite srednje škole Tešanj "Jedan privrednik,...

JP RAD Tešanj primjer dobre prakse: Učešće u MEG projektu

Komunalno preduzeće već nekoliko godina zajedno sa Općinom Tešanj,...

Sutra sjednica osnivačkog odbora Snage naroda Tešanj

Kako nezvanično saznaje naš portal za sutra je zakazana...