Mersida Mešetović, brigadirka u OSBiH: Svaki posao, prije svega, traži profesionalnost

/

Žene 21. vijeka polako, ali sigurno ulaze u sve sfere društvenog, javnog i političkog života, kako u Bosni i Hercegovini tako i u zemljama regije, Evrope i svijeta. Za njih ne postoji nešto što ne mogu ili ne žele. Mogu i žele… Supruge su, majke, sestre, ali i uspješne političarke, ljekarke i vojnici.U oružanim snagama zemalja regije u posljednje vrijeme sve je više žena koje se bore za svoje mjesto profesionalca. One danas čak aktivno učestvuju i u međunarodnim mirovnim misijama.


Mersida Mešetović, jedna je od šest posto žena u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) i jedna od samo dvije žene koje imaju čin brigadirke, što je samo jedan čin u hijerarhiji ispod čina generala. 

BiH je po broju žena u OSBiH zlatna sredina

Kako kaže u razgovoru za Anadoliju, u poređenju sa oružanim snagama drugih zemalja, to je prosječan nivo angažovanja žena, niti smo pri vrhu ni pri dnu, nego u zlatnoj sredini. 

Karijera brigadirke Mešetović počinje 1982. godine, kada je upisala Fakultet političkih nauka, smjer Opštenarodna odbrana. Zatim, 1987. godine, dobila je čin rezervnog potporučnika.

“U to vrijeme je to bio jedini studij koji je dozvolio da žene, kao rezervni oficiri, uđu u sistem odbrane. Bivša JNA nije imala žene u aktivnom sastavu, ali mi, studentice, smo dobivale čin rezervnog oficira po završetku školovanja i vojne obuke koja je bila sastavni dio studija”, ispričala je Mešetović.

Nakon diplomiranja imale su čin potporučnika. Tada počinje agresija na BiH, te se Mešetović aktivno uključila u redove Armije BiH. Tu je ostala i poslije Dejtonskog sporazuma i uspostave mira u BiH. Bila je aktivno uključena i u aktivnosti formiranja tadašnje Vojske Federacije BiH.

Nakon 24 godine, 2011. godine, dobila je čin brigadira.

Sretna zbog sve većeg broja žena u OSBiH

Govoreći o odnosima između muškaraca i žena u OSBiH, brigadirka Mešetović je izrazila uvjerenje da antagonizma između muškog i ženskog pola ima u svakoj profesiji, pa tako da ni žene u OS BiH nisu imune na to.

“Međutim, vremenom ljudi se naviknu. Mi smo, barem moja generacija žena, koje su trenutno u oružanim snagama, s njima provele vrijeme u ratu. Naše kolege su se navikle na nas”, ispričala je Mešetović.

Pojašnjava da se 2008. godine, obnavljanjem personala OSBiH, primaju nove generacije mladih ljudi.

“U svakoj toj generaciji jedan procenat je mojih kolegica. Onim za što smo se mi, starije generacije izborile, da budemo dio sistema i da radimo svoj posao profesionalno, i koje smo se dokazale da možemo da radimo taj posao profesionalno i dobro, otvorile smo put novim generacijama, našim kolegicama. Sada je to opšteprihvaćena činjenica, zajedno muškarci i žene u službi građana BiH po pitanju odbrane onoga što je naša misija”, poručila je brigadirka Mešetović.

Kaže da je dio discipline koja je neophodna u njenoj profesiji, vjerovatno, prenijela i u svoj dom. 

“Trening utiče, jer morate biti maksimalno organizovani kad provedete osam sati na svom radnom mjestu, kada nekada morate ostati i duže ili doći puno ranije na posao. Jednostavno, morate organizovati svoj život tako da date maksimum i porodici, a i na poslu”, pojasnila je Mešetović.

Vojska se ne razlikuje mnogo od drugih zanimanja

Međutim, kada se pravi paralela sa ostalim zanimanjima, Mešetović kaže da ne vidi da bi bila bolja situacija.

“Ako hoćete da budete dobri i uspješni, sigurno morate puno više uložiti nego što ulažu vaše kolege. Morate se boriti za svoje mjesto, a to svakako iscrpljuje. Svakako, morate naći način kako da se organizujete da biste bili u top formi”, poručuje brigadirka Mešetović.

Mišljenja je da ukoliko žene žele da ih drugi na poslu gledaju isključivo prema tome koliko su profesionalne, a ne samo kao ženu, onda se tako moraju i nametnuti. 

“To je ono što mi žene generalno tražimo. Da budemo prepoznate po poslu koji radimo i po kvalitetu tog posla”, ispričala je Mešetović.

Međutim, kaže kako je ipak lijepo da na kraju neko na ženu obrati pažnju kao na pripadnicu “nježnijeg” pola. 

“Lijep je osjećaj poštovanja između dva pola, ali posao traži profesionalce i ništa drugo”, dodaje brigadirka Mešetović.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Američka ambasada u BiH: Za krizu je kriv prije svih Dodik, a ne međunarodna zajednica

Američka ambasada u Sarajevu reagovala je na aktuelnu političku...

Pozitivni podaci: Žene prednjače na doktorskim studijima

Prema statističkim podacima, u Republici Srpskoj doktorske studije upisuje...

BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca

Da su školske klupe i učionice u srednjim školama...

IDDEEA od Vijeća ministara traži skoro tri miliona KM za provođenje fer izbora

Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA)...