Doboj Jug:IZRAZILI ŽELJU DA NAČELNICA OPĆINE URUČI NAGRADE NAJBOLJIM NA TAKMIČENJU POVODOM DANA SIGURNIJEG INTERNETA U BIH 2015.

/

Načelnica općine:„Mišljenja sam da se o ovoj temi mnogo ne govori i ne poduzimaju konkretne akcije koje bi stavljale fokus isključivo na istraživanje i učenje o pozitivnim i negativnim stranama interneta, korištenju interneta na odgovoran i siguran način jer to su danas „zahtjevi vremena“ u kojem živimo, naša svakodnevnica ubrzanog tempa života i napredka tehnologije što se nemože izbjeći, a svi mi iz javnog i političkog života, civilnog društva moramo se truditi da pronađemo pravi put kako da promovišemo vrijednosti internetskih tehnologija i ukazujemo na brigu o djeci i mladima u cilju zaštite od neprimjerenih sadržaja i zloupotrebe, a za dobrobit cijele zajednice.“.

Prema tome, kako najveći dio svog života ostavljamo na internetu uopšte ne čudi da se obilježava i Dan sigurnijeg interneta na datum 10.februar pod motom „Stvorimo bolji internet zajedno-Let s create a better Internet together“ kako bi se apelovalo na potrebu za odgovornim, savjesnim i opreznim korištenjem tog medija, a posebno kada su u pitanju djeca i mladi, a inicijativa je pokrenuta u okviru Programa za sigurniji internet Evropske komisije kako bi se bar jednom godišnje pozivalo na uključivanje u ove aktivnosti. Dan sigurnijeg interneta obilježen je organizacijom takmičenja koje se sastojalo od online kviza za učenike V razreda sa pitanjima vezanim za sigurno korištenje interneta,a putem izrađene web stranice i aplikacije za online takmičenje za djecu na temu sigurnost na internetu, a u organizaciji SID /Safer Internet Day/ Komiteta BiH u saradnji sa partnerskom nevladinom organizacijom iz regije, NVO Centar za nestalu i zlostavljenu djecu /CNZD/ iz Osjeka, Hrvatska.

Domaćin jako zanimljivog događaja i završne svečanosti povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta u BiH 2015.godine uz prisustvo proglašenih pobjednika i dodjelu nagrada učenicima osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine bila je Osnovna škola „21.Mart“ , a kao i svaki put načelnica općine Jasminka Begić u saradnji sa direktorom škole Amirom Bečić pružili su ruku prijateljstva i pokazali po ko zna koji put domaćinski odnos i dobro raspoloženje prema gostima prilikom organizacije događaja sa vrlo poučnim sadržajima za sve prisutne. Pripremljen je i kratak kulturno-zabavni program u sklopu ove svečanosti, a svojim prisustvom program su uveličale i predstavnice Međunarodnog foruma solidarnosti i Microsoft-a BiH koji su u mini kvizu oko 20 učenika nagradili utješnim nagradama.
Prvu nagradu, tablet osvojio je Anel Mehmedović, učenik O.Š „21.Mart“, općina Doboj Jug
Drugu nagradu, mobilni telefon osvojio je Krstan Krasić, učenik O.Š „Kriškovci“, Laktaši
Treću nagradu, kameru osvojio je Davud Skelić, učenik O.Š „Meša Selimović“, Zenica

U svom obraćanju načelnica općine JASMINKA BEGIĆ istakla je :„Sigurnost djece i građana naše općine meni kao najodgovornijoj osobi je u prvom planu i sva sreća nismo imali težih slučajeva nasilja ili zloupotrebe djece i mladih na području općine. Stoga, zaista mi je čast što je naša općina domaćin završne svečanosti obilježavanja Dana sigurnijeg interneta i ponosna sam na kolektiv škole gdje sam i ja nekada radila jer naši učenici još uvijek ostvaruju dobre rezultate na svim poljima i bivaju nagrađeni za svoj rad, trud i talent kao i danas vrijednim nagradama osim što to za njih prvenstveno predstavlja lični uspjeh i sreću njihovih roditelja. Svaki put kada dođem u ove prostorije i kada provedem neko vrijeme sa učenicima uliju mi dodatni optimizam i ohrabre za svaku moju namjeru jer dužnost koju obnašam nije nimalo lak zadatak, zahtjeva mnogo odricanja, požrtvovanja, odgovornosti što sam svjesno i prihvatila, a njihova vesela i draga lica obraduju moju dušu jer me na trenutak istrgnu iz svakodnevnice koja zna biti ponekad surova izazvana ljudskim cinizmom i nepažnjom. Čestitam organizatorima za ideju kojom su iskazali brigu za djecom i podizanju svijesti ne samo djece već i roditelja o odgovornom i sigurnom korištenju interneta jer danas ga svi koristimo i svako znanje je korisno i treba ga usvojiti, posebno djeca i mladi. Svjedoci smo čestih abnormalnih pojava koje sve više uzimaju maha među omladinom, a mnogo se ne govori o tome, ostavljamo to po strani osim kada se desi neka nesreća ili tragedija, pa putem brojnih kampanja od strane državnih institucija i civilnog sektora nekoliko dana pokušava se ukazati na značaj problema i nakon toga sve prestaje, sve se zaboravlja, a sigurnost djece tebala bi nam biti na prvom mjestu i nikada ne zaboraviti na nju, te raditi kontinuirano na izradi planova i programa koji će ih štititi od zloupotrebe i nasilja.“

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Uhapšen osumnjičeni za tešku krađu u Tesliću: Otuđeni predmeti pronađeni, istraga u toku

Policijski službenici Policijske stanice Teslić, 22.04.2024. godine, lišili su...

U Tešnju održano XXX šahovsko prvenstvo za kadete i juniore FBiH

Nakon prošlogodišnjeg, uspješno organiziranog, XXIX Šahovskog prvenstva za kadete...

Ko su mogući kandidati opozicije za načelnika općine tešanj?

Stranke su sa pripremama za lokalne izbore 2024. kako...

Tešanj: Tokom vikenda rođeno šest beba

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj tokom...