IDB U SARADNJI S BBI BANKOM INVESTIRA 100.000 DOLARA U OBNOVU ČETIRI ŠKOLE U MAGLAJU

/

Islamska razvojna banka (IDB) u saradnji sa BBI bankom investirat će 100.000 američkih dolara (176.921,90 KM) za obnovu četiri škole u Maglaju.

Radi se o Prvoj osnovnoj školi, Osnovnoj školi Maglaj, gimnaziji „Edhem Mulabdić“ i Mješovitoj srednjoj školi, koje su stradale tokom velikih majskih poplava.

 

U implementaciji projekta zajedno sa BBI bankom učestvuje i „Trust Fund”, inače, predstavnik Organizacije islamske kooperacije (OIC) u BiH.

 

Sredstva će biti iskorištena za obnavljanje krovova, rekonstrukciju centralnog grijanja, obnovu uništenih podova u učionicama, kupovinu školskog namještaja i nabavku neophodnih tehničkih mašina.

 

“Mješovita srednja škola Maglaj egzistira više od 60 godina i u tom periodu je iznjedrila više od 20.000 obrazovanih kadrova. Ove godine školu pohađa 660 učenika raspoređenih u 29 odjeljenja. U sklopu škole imamo pet tehničkih i šest stručnih škola. Ovdje posebno želimo istaći i odjeljenje djece sa posebnim potrebama koja se obrazuju za zanimanje polukvalifikovani knjigovezac”, izjavio je Ermin Tanković, direktor Mješovite srednje škole Maglaj.

 

Dodao je da se u ovoj školi obrazuju odrasli kroz programe prekvalifikacije, dokvalifikacije i doškolovavanja, navodeći da je u majskim poplavama škola pretrpjela najveće štete, odnosno da je zgrada u kojoj se realizuje nastava potpuno oštećena, a u dijelu gdje se izvodi praktična nastava uništene su mašine za metalsku obradu drveta, mašine za krojače, ispitni pultovi za elektro struku, kompletan inventar za frizersku struku, te veliki dio alata i materijala.

 

“Zahvalni smo IDB-u i BBI banci na ovim sredstvima čija će realizacija umnogome poboljšati uslove za rad. Djeca će dobiti priliku da praktičnu nastavu obavljaju u znatno toplijim radionicama. Također, poboljšat ćemo kvalitet nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, jer do sada nismo imali dvoranu za ovu svrhu”, istaknuo je Tanković.

 

Islamska razvojna banka (IDB), koja je većinski osnivač BBI banke, do sada je kroz različite projekte uložila više od 50 miliona američkih dolara (88.460.950,KM). IDB je osim investicija u Banku i BBI Real estate implementirao 72 projekta u BiH u vrijedosti 37,25 miliona američkih dolara (65.903.407,75 KM), saopćeno je iz BBI banke.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Panonska jezera imaju impresivne rezultate: Od 1. juna više od 200.000 posjeta

Prvi dio, sezone na Panonskim jezerima u Tuzli protekao...

Dok BiH kupuje struju i bilježi gubitke: Milijarde maraka “teku” Drinom

Blaga zima i nedostatak snijega, ali i period dugotrajne...

Nema krize, za šest mjeseci smo registrovali skoro 500 novih automobila više nego prošle godine

U našoj zemlji je registrovano više od 6.300 novih...

U BiH se zbog globalne situacije očekuje poskupljenje automobila

Naelektrizirano je ozračje oko električnih automobila i poreza na...