DONESENA ODLUKA O PROGLAŠENJU STANJA NEPOSREDNE OPASNOSTI OD KLIZIŠTA NA PODRUČJU OPĆINE GRAČANICA

/

Na sjednici Općinskog štaba civilne zaštite Gračanica koja je održana danas u kabinetu Općinskog načelnika i komandanta Štaba Nusreta Helića, donesena je odluka o proglašenju stanja neposredne opasnosti od klizišta na području općine Gračanica i angažovanju Općinske komisije za procjenu šteta kako bi što hitnije izvršila obilazak terena i snimila stanje.  Odluka je donesena nakon što je kao jedina tačka dnevnog reda razmotrano trenutno stanje na našoj općini zbog sve učestalije reaktivacije starih i aktivacije novih klizišta i nakon što je utvrđeno da se jedino na ovakav način može interventno djelovati na omogućavanju prohodnosti i daljem sprečavanju posljedica klizišta. Trenutno najugroženija područja od klizišta su u Gračanici, Lukavici, Džakulama, Trnovcima, Malešićima i Škahovici. Putna komunikacija koja ide preko Monja u potpunosti je prekinuta zbog višestrukih oštećenja od klizišta i trenutno je zbog stanja tla nemoguće interventno djelovati.

Prema riječima načelnika Štaba Mustafe Bajića, situacija je izuzetno složena zbog toga što je većina klizišta registrovanih u 2014. godini reaktivirana, ali i zbog svakodnevne aktivacije po nekoliko novih klizišta. Samo od početka 2015. godine prijavljeno je novih 45 klizišta.

Geolog Amer Džindo tvri da je stanje alarmantno, ali da najveći problem stvara nemogućnost brze intervencije na ugroženim mjestima zbog trenutnog stanja tla koje sadrži prevelike količine vode. Prema mišljenju struke, u slučaju većih intervencija stvorila bi se opasnost od mogućeg kontraefekta u vidu još većih reakcija tla.

Svi članovi Štaba su se složili da je prioritet zaštititi ljude i materijalna dobra i omogućiti nesmetano putno komuniciranje do svakog naseljenog mjesta.

Trenutno najveći problem predstavalja nedostatak finansijskih sredstava za sanaciju klizišta i spore procedure. Do sada je na području općine Gračanica registrovano preko 500 klizišta, za čiju su sanaciju potrebna ogromna sredstva.

Zaključeno je da se svim relevantnim institucijama hitno uputi apel za pomoć u iznalaženju sredstava za saniranje posljedica klizišta na području općine Gračanica.

Povezani postovi

Banke u FBiH u 2023. godini ostvarile dobit od 520 miliona KM

Trinaest banaka sa sjedištem u Federaciji BiH ostvarilo je...

Skoro deceniju u statističkom sistemu prazne rubrike: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Predajte nelegalno oružje, spriječite tragediju: Evo kakve kazne prijete građanima koji ga posjeduju

Bez straha od sankcija za miran san: Predajte nelegalno...

Izvoz iz BiH u januaru manji za 16,6 posto, zabilježen rast uvoza

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u januaru ove godine...