Doboj Jug: Održana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

/

U organizaciji OO Crvenog križa Doboj Jug danas je upriličena dobrovoljna akcija darivanja krvi, a u okviru Martovskih svečanosti, kojima općina Doboj Jug obilježava dan formiranja ove općine. 

Iako se neprestano govori o darivanju krvi i spašavanju drugih života, svijest naših
građana o neophodnosti darivanja krvi nije još uvijek na zavidnom nivou. Na akcije dobrovoljnog darivanja krvi obično dolaze stariji davaoci krvi. Dr. Kadrija Abduzaimović, šefica Službe za transfuziologiju i mikrobiologiju Opće Bolnice u Tešnju nam je tom prilikom rekla:

“Ovo je jedna od redovnih akcija koju organizira OO CK Doboj Jug i na području ove općine ovakve akcije se obično organizuju dva puta godišnje.“

Izrazila je svoje zadovoljstvo akcijom darivanja krvi, jer svi su davaoci zdravi i svi koji su došli darivali su krv, te kako su dobijene različite grupe krvi a što je jako dobro. Između ostalog dr. Abduzaimović je apelovala na sve ljude da shvate kako krv jedino može dati zdrav čovjek i da za krv nema zamjene, te još jednom pozvala sve ljude na humanost na djelu i darivanje krvi kako bi drugima, ta krv spasila život.

Dobrovoljni davaoci krvi, ističu kako je osjećaj nakon ove humane geste neopisiv, te kako je većina njih sasvim spontano počela darivati krv.

Škiljo Mihret koji je dosada darivao četiri put krv kaže kako je započeo sa darivanjem krvi još u srednjoj školi te ističe kako svaki put jedino što osjeća nakon darivanja je ogromno zadovoljstvo.

Adil Krličević, Predsjednik OO Crvenog križa Doboj Jug i organizator ove akcije ističe kako se na akciju odazvalo oko 30 dobrovoljnih davaoca krvi, te kako još uvijek postoji problem uključenja mlađih osoba u ovakve akcije te kako je potrebno raditi više sa mladim ljudima, kako bi broj dobrovoljnih davalaca krvi rastao.

Davaoci krvi u savremenim i odgovornim društvima tretiraju se kao nacionalno blago o kojem se kontinuirano i dugoročno brine i pažljivo postupa. U našoj državi društveni status davalaca krvi je neprihvatljiv, odnosno subjekti društvene zajednice se zabrinjavajuće
neodgovorno ponašaju u tretiranju davalaštva krvi. Bez obzira na sve naša poruka na kraju ove priče je iskažite humanost jer darovana krv spašava život.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Fejzić dr.Mersiha, spec.pedijatar imenovana za direktora JZU Dom zdravlja “Izudin Mulabećirović – Izo” Tešanj

Fejzić dr.Mersiha, spec.pedijatar imenovana za direktora JZU Dom zdravlja...

Teslić: Više od 150 ljudi doniralo kosu djeci oboljeloj od karcinoma

U Tesliću je danas održana donatorska akcija “Kosu skrati,...

Doboj:Nova krivična prijava protiv Petrovića i Jerinića

Centar za humanu politiku podnio je krivičnu prijavu protiv...

Tešanj: Vatrogasci gasili požar na automobilu i pomoćnom objektu

Prema službenim informacijama koje je saopćila Civilna zaštita općine...