Roditeljska kuća u Sarajevu jedinstvena na području cijelog Balkana

/

Mnoge kemoterapije, bolnice, medicinsko osoblje svakodnevnica su i za mnogu djecu u Bosni i Hercegovini oboljelu od raka.

Dok se njihovi vršnjaci igraju vani, idu u školu, vrtiće, oni se bore za svoj život. To su mali heroji koji ne odustaju od svog djetinjstva, života… Aparate, lijekove i igračke na krevetima zatekla je ekipa Anadolu Agency (AA) na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike u Sarajevu. 
 
Roditelji su svakodnevno s njima, prolaze kroz najteži period u njihovim životima. Dolaze iz svih dijelova BiH. Već godinu dana uz kliniku se gradi Roditeljska kuća namijenjena za smještaj djece oboljele od raka i njihovih roditelja, a koji dolaze izvan Kantona Sarajevo. 
 
Ranijih godina su se roditelji koji dolaze iz cijele BiH, a čija djeca se liječe u Sarajevu, snalazili na različite načine. Iznajmljivali su stanove, spavali u automobilima, na stolicama, a sve kako bi bili što bliže svojoj djeci. To bi se do kraja godine moglo promijeniti.  
 
Izgradnja Roditeljske kuće koje je počela u martu 2014. godine trebala bi biti završena do augusta ove godine. Proces liječenja djece oboljele od raka traje od šest mjeseci do godinu dana. To je jako skupo i dugotrajno, a Roditeljska kuća i porodična atmosfera će pomoći na putu liječenja ove djece. 
 
Objekat će po svojoj namjeni i izgledu biti jedinstvenog arhitektonskog izgleda, imat će 666 metara kvadratnih stambenog prostora sa deset apartmana, zajedničkom kuhinjom, trpezarijom i velikom multifunkcionalnom salom te kancelarijama Udruženja. 
 
Vrijednost ovog projekta, kojeg finansira Udruženje Srce za djecu koja boluju od raka u FBIH je oko 1.200.000 KM, a za završetak radova na objektu Roditeljska kuća potrebno je prikupiti još oko 500.000 KM. 
 
Fikret Kubat, projekt menadžer Udruženja Srce za djecu koja djeluju od raka u Federaciji BiH podsjetio je da je projekat pokrenut 2011. godine. Inicijativa je išla prema Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) kako bi se dodijelilo zemljište za izgradnju jednog ovakvog objekta, jer ovakvi objekti postoje u Evropi, regionu i oni se grade uz dječije klinike.  
 
“Naravno, bio je potreban duži period da se dobiju sve saglasnosti od Klinike, općine, Federacije, kantona. Sve smo uspjeli i u martu 2014. godine položili smo kamen temeljac i krenuli s izgradnjom Roditeljske kuće”, ispričao je Kubat, koji misli da su za godinu dana dosta toga napravili.  
 
“Završili smo grube građevinske radove, postavili vanjsku stolariju, uradili ravni krov, završili fasadu… Sada nam ostaju unutrašnji radovi koji su izuzetno skupi i nadamo se da ćemo do kraja imati podršku dobrih ljudi, institucija vlasti, kompanija da završimo ovaj objekat i konačno ga pustimo u funkciju”, naglašava Kubat. 
 
Prema njegovim riječima, prikupili su oko 700.000 konvertibilnih maraka, a potrebno je još oko 500.000.  
 
Cijela investicija košta milion i 200 hiljada maraka. 
 
“Roditeljska kuća je namijenjena roditeljima djece koja se liječe na Hematoonkološkom odjeljenju Pedijatrijske klinike u Sarajevu i djecu, ukoliko za to postoji mogućnost, ukoliko ne primaju kemoterapiju. To treba da bude njihov drugi dom. Djeca su uskraćena od svoje primarne sredine, uskraćeni od svoje porodice, vrtića, škole, drugova tokom liječenja koje traje najmanje šest mjeseci do godinu dana”, poručio je Kubat. 
 
Kako je kazao, Roditeljska kuća treba da im bude drugi dom i da se tu osjećaju ugodno, da pokušaju zaboraviti na bolest, da njihov psiholog, socijalni radnik, pedagog, cijeli jedan tim omogući toj djeci da su barem na trenutak sretni, a roditeljima da vrati nadu. 
 
“Roditelji su možda i u težoj situaciji od djece. Svjesni su koliko je ova bolest opaka, koliko je teška, neizvjesna i kakav ishod može da bude. Dok djeca to ne znaju. Ova kuća će služiti za te roditelje i one koji dolaze izvan kantona Sarajevo”, ispričao je Kubat. 
 
Pojasnio je da je Roditeljska kuća prva kuća ovog tipa u BiH. 
 
“U Srbiji imaju dvije roditeljske kuće, ali ovakvog izgleda i ovolika kuća mislim da će biti jedinstvena na području cijelog Balkana. Mi bi voljeli da uvijek bude prazna, da nema djece u njoj, ali nažalost broj oboljele djece je iz godine u godinu u porastu”, ispričao je Kubat. 
 
Roditelji su se ranijih godina snalazili, iznajmljivali stanove, neki su boravili u automobilima, majke su spavale na stolicama… 
 
“Gradska uprava Grada Sarajeva je 2007. godine dodijelila stan na korištenje. Međutim, kapaciteti tog stana su mali, nedovoljni, neadekvatni za boravak djece. Tu mogu boraviti samo majke, očevi ne mogu, jer nema uslova”, poručio je Kubat. 
 
Prema podacima u FBiH godišnje od raka oboli 50 do 60 djece, a procent izliječenosti je 75 do 80 posto 
 
Arnela Odžaković-Bunar je majka djevojčice, koja se liječi od akutne limfoblastne leukemije. 
 
“Završavamo drugi ciklus liječenja i jako smo zadovoljni samim tokom liječenja”, ispričala je Bunar za AA. 
 
Poručila je da veliki postotak izlječenja u posljednje vrijeme govori roditeljima da moraju biti pozitivni i da vjeruju da uvijek nada postoji. 
 
Govoreći o izgradnji Roditeljske kuće, Bunar kaže da ona živi u Sarajevu i da ona ima mogućnost poslije terapija vrijeme provoditi s djetetom u svojoj kući, ali zna roditelje koji dolaze iz drugih gradova i koliko im je teško.  
 
“Bitno im je da ovdje imaju prostor gdje će provoditi vrijeme. Ovo je stres za same roditelje i treba uraditi sve kako bi se oni osjećali bolje i udobnije uz svoju djecu. Mislim da je Roditeljska kuća jedan od najznačajnijih projekata Hematoonkološkog odjeljenja i Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka”, poručila je Bunar.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nemali broj građana će za odmor birati bh. komad mora: Neum krcat, ali nije ni jeftin

Brojni bh. građani priželjkuju ljetovanje na moru. I dok...

Naoružajte se strpljenjem: Velike gužve na graničnim prelazima BiH

U večernjim satima očekuje se intezivniji saobraćaj i na...

BiH ima više od 200 miliona KM u zlatu, a količinski ga je četiri puta manje nego 2001.

Godina je 2004. NASA-ina sonda Spirit uspješno je sletjela...

Postajemo zemlja staraca: 2060. svaka druga osoba u BiH će imati 51 godinu ili više

Države širom svijeta suočene su s pitanjem kako prilagoditi...