BiH najviše novca troši na liječenje bolesti srca: Lijekovi za regulisanje pritiska najtraženiji

/

Potražnja za lijekovima uvijek je aktuelna, a do povećanja dolazi posebno u zimskim i proljetnim periodima kada je sezona gripa i prehlada. Građani bh. najviše troše lijekove za regulisanje pritiska i kardiovaskularnog sistema, po čemu se može zaključiti da su ovo i najčešće bolesti od kojih naši građani obolijevaju.

Prema podacima Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH farmaceutske kuće i medicinske ustanove najviše su kupovale i prodavale lijekove za kardiovaskularni sistem – 21 posto, alimentarni trakt i metabolizam – 16 posto, nervni sistem – 12 posto, antineoplastici i imunomodulatori – 11 posto i lijekovi za krv i krvotvorne organe – 9 posto.

U 2013. godini građani su najviše kupovali lijekove za pritisak (14,4 posto), inzulin (13,41 posto), lijekovi za liječenje srca i bubrega (12,07 posto), lijekovi za liječenje želuca i jednjaka (11,32 posto), te lijekovi za liječenje raka dojke (10,63 posto).

Sve ove bolesti mogu se povezati sa stresom i umorom, lošom ishranom i nezdravim načinom života. Mnoga istraživanja su pokazala da je upravo stres jedan od glavnih uzroka srčanog i moždanog udara. U Bosni i Hercegovini od svih uzroka smrti 54 posto čine oboljenja srca i krvnih sudova. Za liječenje ovih bolesti utroši se 110,6 miliona KM.

Također, česta bolest je i depresija. Podaci istraživanja provedenih u BiH su pokazali da je u ranom dobu dva posto oboljelih od depresije, u periodu adolescencije četiri do šest posto, a kasnije u odrasloj dobi oko deset posto ljudi pati od bolesti depresije. Depresija je bolest koja ima visoki rizik od suicida i pokušaja suicida, što pokuša 20 posto oboljelih. Tu su i druge mentalne bolesti. Za liječenje ovih bolesti potroši se oko 19 miliona KM.

Kada je u pitanju glavni grad BiH, iz grupe lijekova koji se izdaju na ljekarski recept najprodavaniji su, prema podacima JU Apoteke Sarajevo koje imaju 42 posto tržišta, enalapril (za regulisanje pritiska i krvnih sudova), lizinopril (za regulisanje pritiska), gliceril trinitrat (bolesti srca), ranitidin (za želudac) i metamizol (za bolove), dok se od lijekova koji se u apotekama mogu dobiti bez recepta najviše prodaju analgetici, antipiretici, kombinacije analgetika i antipiretika za tretman gripe i prehlade, vitamini C i B grupe.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Više od 27 miliona KM za programe razvoja male privrede

Vlada Federacije BiH donijela je na današnjoj sjednici na...

Danas na snagu stupaju Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt je 27. aprila 2023. godine...

Utvrđene osnovice, iznos i koeficijenti novčanih naknada za ovu godinu iz boračke oblasti

Vlada Federacije BiH je na prijedlog Federalnog ministarstva za...

Protestna šetnja metalaca u Sarajevu: U borbi za svoja prava traže satnicu od 5,68 KM

Povodom Prvog maja - Međunarodnog dana rada, Sindikat metalaca...