Doboj Jug: ZA NAS NISU GRAĐANI DRUGOG REDA VEĆ PONOSAN I VESEO NAROD

/

Procjenjuje se da u Evropi živi do 12 miliona Roma što ukazuje da su najveća manjinska zajednica i uprkos tome tretiraju se kao građani drugog reda, ali za nas, građane općine Doboj Jug nisu niti će ikada biti građani drugog reda već ponosan i veseo narod, dobri prijatelji i komšije koji su već dokazali da su čestiti građani u našoj zajednici.

Stoga, u povodu Međunarodnog dana Roma, načelnica općine JASMINKA BEGIĆ u svoje ime i u ime građana općine Doboj Jug upućuje najiskrenije čestitke svim Romima u našoj općini i širom svijeta sa željom da ovaj poseban dan provedu u zdravlju, veselju i duševnom miru.

U porodici u kojoj je uvijek veselo je porodica Husejnović Fehima, sedmeročlana porodica koju smo danas posjetili uz dodjelu skromnog poklona na čemu su načelnici općine zahvalili kao i ukazanoj pažnji i svemu što im je pomogla u maju jer su i oni pretrpjeli ogromnu štetu od poplava, te u razgovoru sa načelnicom općine istakli svoju muke, a velika muka tiče se zapošljavanja jer su naučili da pošteno rade i zarađuju, a sve više je prilike za posao, osim ovog problema jedan od člana porodice ima i zdravstvenih problema pa pokušavaju i s tim izaći na kraj i pobjediti sve to uz Božiju pomoć.

Načelnica općine JASMINKA BEGIĆ: „Povodom Međunarodnog dana Roma i uprkos brojnim obavezama i ove godine uspjela sam odvojiti vrijeme da posjetim jednu od porodica i podjelim s njima radosne trenutke u ovom posebnom danu i ne zaboravljajući kada se ukaže prilika skrenuti pažnju javnosti na unaprjeđenje njhovog položaja u svim segmentima društva. Zaista mogu reći da sam ponosna što u našoj općini žive nacionalne manjine jer daju posebnost našoj sredini i cijelom bosanskohercegovačkom društvu. Iskreno se nadam da ćemo u narednom periodu ovaj dan obilježiti mnogo svečanije uz prezentaciju romske tradicije i običaja s ciljem njegovanja romskog identiteta koji su jako zanimljivi i samim tim učiniti da im njihov dan ostane u sjećanju i u značajnoj mjeri uticati da se umanje predrasude o nacionalnim manjinama. Jedan od najvećih problema za romske zajednice je društvena isključenost i nedovoljna obrazovanost s tim da je kod nas stanje nešto bolje u odnosu na druge općine i gradove u Bosni i Hercegovini jer porodice koje žive ovdje su vrijedni, bore se za sebe radom, dobre su komšije i prijatelji i do sada nismo evidentirali ni jedan slučaj nedoličnog ponašanja i ugrožavanja sigurnosti građana što im se često pokušava nametnuti. Posebno što želim istaći je da veći broj romske djece pohađa školu, dobri su učenici i prema njima je nastavno osoblje posebno osjetljivo i brižno i drago mi je što će ova sredina doprinjeti da izrastu u kvalitetne i dobre ljude. Ranije sam naglašavala da će mi fokus u narednom periodu biti investicije i privlačenje investitora da ulažu u našu općinu kako bismo omogućili nova radna mjesta i zapošljavanje tako da će svakako mjesta biti i za naše rome, a ukoliko se ukaže prilika za posao i mnogo ranije jer smo fazi realizacije još jednog projekta u sklopu kojeg će trebati radnika.“.

KRATAK HISTORIJAT: 8.APRIL obilježava se u čast prvog Svjetskog kongresa Roma održan od 8-12.aprila 1971.godine u Londonu, jedan od najvažnijih događaja u povijesti Roma jer su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma. Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi Gyelem, Gyelem (idem, idem). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba) kao i službenim prihvaćanjem naziva „ROM“ što na romskom jeziku znači čovjek.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...

Nove knjige Huseina Galijaševića – prilog tešanjskoj historiji

Iz štampe su izašle dvije knjige Huseina Galijaševića, „Domovnice...

Učenik generacije u OŠ “1.mart” Jelah za školsku 2023/2024.godinu – Haris Hatkić

Kako je objavljeno na službenim stranicama osnovne škole "1.mart"...

Dr. Omer Bedak za ZOS radio: Zdravstvo je uvijek aktuelna tema

Gost ZOS radija bio je mr. sc. med. Omera...