Umjesto za avione, na sarajevski aerodrom instalirali radar za otkrivanje brodova

/

Na Međunarodnom aerodromu Sarajevo postavljen je radar čija je osnovna namjena rano otkrivanje brodova, a ne za pomoć pri spuštanju aviona – upozorava bh. ekspert za aviosaobraćaj Rifat Tirak, dodajući da su zbog te greške, koja je namjerno napravljena, ugroženi stanovnici Ilidže, Sarajeva i šire.

Tirak tvrdi da je ovaj radar nabavljen 2001. godine od francuske firme TALLIS. Riječ je o izrazito starom polovnom radaru, koji je uz sve i višestruko pretplaćen, a koji služi za rano otkrivanje brodova na moru a ne za spuštanje aviona na aerodrome.

Prema tvrdnjama ovog stručnjaka, radar koji bi trebao biti na sarajevskom aerodrumu postavljen je na planinu Jahorinu. Kupljen je 2006. godine od španjolske firme INDRA, ali je instaliran tek 2011. Taj radar na Jahorini skoro da ne obavlja nikakvu funkciju.

Tirak je ranije u intervjuu za Patriu upozorio da vazdušnim saobraćajem u BiH upravlja mafija. Nebo iznad Bosne i Hercegovine, rekao je on, niko ne štiti već više od 20 godina, jer vazdušni saobraćaj Bosne i Hercegovine kontrolišu domaće i strane kriminalne strukture. Rekao je da prije svega misli na dobro organizirane kriminalce iz Srbije i Hrvatske. 

BiH zbog toga godišnje gubi oko 100 miliona KM koje ne naplaćuje, a mogla bi naplatiti od preleta letjelica iznad BiH. Procjenjuje se da između 1.000 i 1.100 letjelica dnevno preleti nebom iznad BiH.

Potpuno ilegalno, samovoljno, kaže Tirak, sklopljeni su sporazumi sa susjednim državama Srbijom i Hrvatskom da one kontrolišu vazdušni prostor BiH što je grubo narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

Tirak je naveo da je i priča o tome kako je BiH od 13. novembra 2014. otpočela kontrolu nad svojim nebom do 10 hiljada metara, zapravo velika obmana javnosti.

– Od javnosti je potpuno sakriveno da na preko trećine teritorije vojni radari vojski susjednih država kontolišu naš vazdušni prostor na svim visinama – rekao je Tirak.

Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u četvrtak je javno saslušala rukovodioce Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Direkcije za civilno zrakoplovstvo (BHDCA) i Vijeća ministara BiH u vezi sa propustima u kontroli zračnog saobraćaja u BiH.

I prema zvaničnim revizorskim izvještajima sistem kontrole zračnog saobraćaja u BiH je neefikasan, zbog čega BiH trpi velike posljedice, prije svega ekonomske.

Izvor

Povezani postovi

Socijalna karta: Vlast krije broj siromašnih u BiH

Dok se u utorak širom svijeta obilježavao Dan socijalne...

Bh. populacija tone u dužničko ropstvo, za godinu se zadužili 1,48 milijardi KM

Nastavlja se trend rasta ukupnih kreditnih zaduženja u BiH,...

Nakon smanjenja carinskih stopa: Za mjesec dali 4 miliona KM na električna vozila

Nakon što je Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjske...

Naši građani se najčešće razvode u 40. godini, dok broj razvoda raste za hiljadu godišnje

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila je najnoviju...