Novi ambiciozan projekat iz Goražda: Kreće izgradnja velike solarne elektrane

/

U zapadnim zemljama obnovljivi izvori energije u proteklim su godinama imali velikog udjela u energetskim ulaganjima, a bosanskohercegovačko Goražde je jedan od rijetkih gradova u BiH koji odnedavno koristi solarne panele u proizvodnji električne energije za domaćinstva.

Naime, nedaleko od ovog grada u funkciji su solarni paneli, a novi ambiciozan projekat privrednika iz ovog grada, Azema Bujaka, sigurno može poslužiti kao primjer dobrog planiranja za budućnost.

Nakon što je prošle godine u selu Bujaci kod Goražda dovršena izgradnja 670 solarnih panela, u ovoj godini bit će izgrađeno pet puta više, te će tako Goražde postati svojevrsni bosanskohercegovački centar kada je riječ o proizvodnji solarne energije. 

“Dobili smo građevinsku dozvolu i sve što nam još treba jeste energetska saglasnost. Plan je postavimo 3.200 novih panela. Očekujem da će izvođači radova uskoro biti na terenu, a do kraja godine trebali bi biti postavljeni svi paneli“, rekao je Bujak za Klix.ba.

Kako je istakao ovi paneli će proizvoditi električnu energiju za više stotina domaćinstava u ovom kraju, a osim toga njihova prednost je što ne utiču štetno na okoliš.

Brdovito područje ovog dijela Goražda izabrano je zbog dobre osunčanosti kako bi se što efikasnije prikupljala solarna energija.

Na realizaciji projekta izgradnje prve solarne elektrane na ovom prostoru radile su domaće firme, a tako će biti i prilikom postavljanja novih panela i njihovog uvezivanja u elektranu.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Danas žrijebanje političkih subjekata za utvrđivanje redoslijeda na glasačkom listiću

U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine i...

Direktan sudar kombija i auta: Četiri osobe povrijeđene

U Kaknju se u ranim jutarnjim satima dogodila teška...

Pljuskovi širom zemlje će rashladiti BiH, evo kakvo nas vrijeme očekuje za vikend

U Bosni pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i...

Osobe sa navršenih 65 godina života se skidaju sa evidencije nezaposlenih, kako mogu ostvariti zdravstvenu zaštitu?

U Federaciji Bosne i Hercegovine osobe na evidenciji nezaposlenih...