Saudijski kralj šalje kopnene trupe u Jemen

/

Kralj Salman naredio je slanje najbolje opremljenih kopnenih snaga u borbu protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu.

Kralj Saudijske Arabije Salman Abdulaziz, danas je naložio slanje elitne kopnene jedinice u Jemen.

Jedinica se šalje u okviru vojne ofanzive na položaje militantne grupe Husi koju je Saudijska Arabija započela krajem marta, a na poziv jemenskog predsjednika Abd Rabbuha Mansoura Hadija koji je napustio zemlju.

Kralj Salman izdao je kraljevski dekret o pridruživanju snaga nacionalne garde ofanzivi koja je do sada bila ograničena na zračnu i pomorsku.

Ofanzivi su se u proteklih mjesec dana pridružili saveznici iz zemalja Perzijskoj zaljeva, Sjedinjene Američke Države i mnoge druge zemlje.

Husi ofanzivu nazivaju neopravdanom “saudijsko-američkom agresijom”. Arapske zemlje osuđuju Iran za napredovanje šiitske grupe u Jemenu.

Gotovo hiljadu poginulih

U sukobima koji su u Jemenu izbili krajem marta između šiitskih pobunjenika i snaga lojalnih predsjedniku Hadiju dosad su poginule 944 osobe, a povrijeđeno je njih 3.487, saopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U saopćenju te organizacije Ujedinjenih naroda se navodi da se taj broj žrtava temelji na podacima zdravstvenih ustanova u Jemenu, ali bi stvarni broj mogao da bude značajno veći jer puno ljudi uopće ni ne dospje do bolnice na liječenje, prenijela je agencija AFP.

U prethodnom izvještaju WHO-a, objavljenom prošlog petka, broj žrtava sukoba u Jemenu je iznosio 767, a broj povrijeđenih 2.906. Sve brojke koje objavljuje WHO obuhvaćaju i civile i borce.

Jemen je zahvaćen sukobima otkad su prošle godine šiitski pobunjenici Husi, koji imaju podršku Irana, zauzeli jemensku prijestolnicu Sanu.

Prošlog mjeseca je koalicija arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom pokrenula zračne udare na položaje pobunjenika, uz obećanje da će vratiti na vlast odbjeglog predsjednika Hadija, koji je pobjegao u Rijad pošto su se pobunjenici približili njegovom skloništu u gradu Aden.

Izvor

Povezani postovi

Školski policajac našao nož u ruksaku učenika Osnovne škole “Vladislav Ribnikar”

Školski policajac jutros je u ruksaku jednog od učenika...

DNK analize otkrile tok migracija prije 3.000 godina, Balkan među najraznolikijim područjima

Analiza DNK više hiljada pojedinaca iz antičkog perioda sada...

Zašto je srebro sve skuplje i da li će cjenovno nadmašiti zlato

Ove godine bi cijene srebra mogle biti najviše u...

Rekordne cijene kakaa u cijelom svijetu, moguće novo poskupljenje čokolade

Globalne cijene kakaa su dostigle nove rekordne iznose, a...