Saudijski kralj šalje kopnene trupe u Jemen

/

Kralj Salman naredio je slanje najbolje opremljenih kopnenih snaga u borbu protiv šiitskih pobunjenika u Jemenu.

Kralj Saudijske Arabije Salman Abdulaziz, danas je naložio slanje elitne kopnene jedinice u Jemen.

Jedinica se šalje u okviru vojne ofanzive na položaje militantne grupe Husi koju je Saudijska Arabija započela krajem marta, a na poziv jemenskog predsjednika Abd Rabbuha Mansoura Hadija koji je napustio zemlju.

Kralj Salman izdao je kraljevski dekret o pridruživanju snaga nacionalne garde ofanzivi koja je do sada bila ograničena na zračnu i pomorsku.

Ofanzivi su se u proteklih mjesec dana pridružili saveznici iz zemalja Perzijskoj zaljeva, Sjedinjene Američke Države i mnoge druge zemlje.

Husi ofanzivu nazivaju neopravdanom “saudijsko-američkom agresijom”. Arapske zemlje osuđuju Iran za napredovanje šiitske grupe u Jemenu.

Gotovo hiljadu poginulih

U sukobima koji su u Jemenu izbili krajem marta između šiitskih pobunjenika i snaga lojalnih predsjedniku Hadiju dosad su poginule 944 osobe, a povrijeđeno je njih 3.487, saopćila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U saopćenju te organizacije Ujedinjenih naroda se navodi da se taj broj žrtava temelji na podacima zdravstvenih ustanova u Jemenu, ali bi stvarni broj mogao da bude značajno veći jer puno ljudi uopće ni ne dospje do bolnice na liječenje, prenijela je agencija AFP.

U prethodnom izvještaju WHO-a, objavljenom prošlog petka, broj žrtava sukoba u Jemenu je iznosio 767, a broj povrijeđenih 2.906. Sve brojke koje objavljuje WHO obuhvaćaju i civile i borce.

Jemen je zahvaćen sukobima otkad su prošle godine šiitski pobunjenici Husi, koji imaju podršku Irana, zauzeli jemensku prijestolnicu Sanu.

Prošlog mjeseca je koalicija arapskih zemalja na čelu sa Saudijskom Arabijom pokrenula zračne udare na položaje pobunjenika, uz obećanje da će vratiti na vlast odbjeglog predsjednika Hadija, koji je pobjegao u Rijad pošto su se pobunjenici približili njegovom skloništu u gradu Aden.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...