Predstavnici Švedskog međunarodnog centra za lokalnu demokratiju u Doboj Jugu

/

Danas je općina Doboj Jug zajedno sa načelnicom Jasminkom Begić ugostila predstavnike Švedskog međunarodnog centra za lokalnu demokratiju (ICLD),, kao i učesnice ICLD programa “Lokalni politički lideri – jačanje žene u politici”

”Općina Doboj Jug je ušla u ovaj projekat. Projekat je uglavnom namjenjen ženama koje su u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.  Projekat se realizuje kroz mnoge države svijeta, , tako da je i u našoj zemlji jedna radionica organizovana. Pošto sam jedina žena načelnica iz BiH, koja se prijavila na ovaj program i ovaj projekat,  u komunikaciji sa predstavnicima koji  implementiraju ovaj projekat dogovorili smo se da jedna radionica ove godine održi u BiH tako da sam ja osim što sam učesnik ove radionice i jedan od domaćina. Meni je drago
što je općina uspjela da uđe u ovakav jedan projekat, većina radionica se održava u cijelom svijetu, stiču se mnoga znanja kada je u pitanju politika i kada je u pitanju kako žene djeluju i rade u politici u čitavom svijetu, razmjenjuju se iskustva koja su dobrodošla svakoj ženi koja je uključena u ovaj projekat.” rekla nam je ovom prilikom Jasminka Begić, načelnica Općine Doboj Jug.

Švedski međunarodni centar za lokalnu demokratiju na ovaj način ukazuje na važnost
programa koji treba biti podstrek ženama da što više učestvuju u politici.

Kristin Ekström je istakla: “Kako u Švedskoj kao i drugim skandinavskim zemljama koje
važe za pet vodećih kada je riječ o zastupljenosti žena u politici, ove radionice imaju za cilj jačanje žena na lokalnom nivou ne na parlamentarnom. Također u Švedskoj imamo oko 50% zastupljenost žena u lokalnim strukturama vlasti ali se i mi u Švedskoj suočavamo sa poteškoćama kada izabrane žene dođu na dužnost.”

Delegacija je obišla Općinu Doboj Jug. Osnovnu školu te druge značajne institucije kao i objekte na području ove općine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818

Povezani postovi

Šahovski spektakl: Svečana završnica četvrtog maja u Tešnju

U subotu 04.maja održat će se posljednje kolo šahovskog...

Vlada ZDK odobrila 100.000 KM za poslovnu zonu u Tešnju

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na sjednici kojom je predsjedavala premijerka...

OO Merhamet Doboj Jug počeo sa radom

Općinski načelnik Mirnes Tukić primio je danas u posjetu...

U posljednja 24 sata Tešanj bogatiji za 3 bebe

U izvještaju Službe civilne zaštite stoji kako su na...