Van Roden: BiH mora preduzeti dosta mjera

/

Šef Misije MMF-a za BiH Ron van Roden rekao je da se za odobrenje bilo kakvog novog programa MMF-a sa BiH prethodno mora preduzeti dosta mjera da bi se vidjela namjera da se želi poboljšati poslovni ambijent u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, te ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović razgovarali su danas sa delegacijom MMF-a koju je predvodio šef Misije Ron van Roden, saopšteno je iz Savjeta ministara, javlja Srna.

Van Roden je rekao da je neophodno raditi na fiskalnoj konsolidaciji da bi dug BiH imao trend opadanja, kao i na povećanju prihoda da bi se na kvalitetniji način kontrolisali rashodi.

On je istakao i da postoji vidljiva predanost i veći nivo koordinacije svih vlada u BiH, i da je to kvalitetan i pozitivan korak.

Na sastanku je razgovarano o reformama u oblasti poreza, carinskim propisima, finansijskom sektoru, a izraženo je i interesovanje za ostvarivanje napretka u reformi javne uprave za šta su zainteresovani svi nivoi vlasti.

Zvizdić je informisao delegaciju MMF-a o tome da Savjet ministara BiH ima agendu budućih ekonomskih reformi koja tretira identične probleme.

On je rekao da će Savjet ministara u narednom periodu biti potpuno posvećen ekonomskom razvoju BiH, povećanju stepena finansijske discipline, finansijskoj stabilizaciji, otvaranju novih radnih mjesta, novim investicijama i svim aspektima koji mogu unaprijediti ekonomski razvoj BiH.

Zvizdić je naglasio da ovaj saziv Savjeta ministara ima kapacitete da ispunjava evropsku agendu i da krene putem reformi.

Sastanku su prisustvovali i rezidentni predstavnik MMF-a Ruben Atojan i glavni ekonomista u misiji MMF-a u BiH Rikardo Laudes.

Misija MMF-a nalazi se u posjeti BiH i sa vlastima BiH vodi razgovore u okviru konsultacija koje podrazumijevaju strukturalne reforme, politike za očuvanje makroekonomske stabilnosti, politike za ubrzanje rasta i zaposlenosti, reforme za unapređenje poslovnog okruženja i tržišta rada, a razgovara se i o mogućim modalitetima novog aranžmana sa MMF-om.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Nemali broj građana će za odmor birati bh. komad mora: Neum krcat, ali nije ni jeftin

Brojni bh. građani priželjkuju ljetovanje na moru. I dok...

Naoružajte se strpljenjem: Velike gužve na graničnim prelazima BiH

U večernjim satima očekuje se intezivniji saobraćaj i na...

BiH ima više od 200 miliona KM u zlatu, a količinski ga je četiri puta manje nego 2001.

Godina je 2004. NASA-ina sonda Spirit uspješno je sletjela...

Postajemo zemlja staraca: 2060. svaka druga osoba u BiH će imati 51 godinu ili više

Države širom svijeta suočene su s pitanjem kako prilagoditi...