Potopljeni grad procvjetao: Pogledajte kako Maglaj izgleda godinu dana nakon poplava (VIDEO)

/

Maglaj, grad koji je u maju 2014. godine bio potpuno potopljen, polako se oporavlja. Građani se nerado sjećaju poplava, potopljenih stanova, evakuacija i svega što ih je snašlo prije godinu dana.

Ekipa Klix.ba je u maju 2014. godine bila u Maglaju, a posjetili smo ovaj grad i godinu poslije. Istina, procvjetao je u proljeće. Kada prođete kroz grad možete uživati u zelenilu, ulice su uređene, škole obnovljene, a djeca nasmijana. 

Razgovarali smo sa načelnikom Općine Mehmedom Mustabašićem. Ipak, kako nam je kazao Mustabašić, nije sve kako izgleda. Za godinu dana je urađeno puno toga, ali je moglo i mnogo više. 

Iako je većina domova obnovljena, klizišta i dalje prijete, a novca nedostaje. 

“Urađeno je puno na obnovi stambenog fonda, zahvaljujući raznim organizacijama i donatorima. Imamo problem jer je više od 500 kuća obnovljeno iz vlastitih sredstava vlasnika, ti građani očekuju pomoć, a do novaca je veoma teško doći”, navodi Mustabašić. 

Ukupno je poplavljeno 1499 kuća i stanova. Preko humanitarnih organizacija je obnovljeno blizu 650. U toku je obnova 35 objekata, a još uvijek su najveći problem objekti koji su stradali u klizištima. Totalna šteta je zabilježena na 65 objekata.

“Islamska zajednica je obnovila nekoliko kuća, preko Fonda su dodijeljena sredstva za nekoliko i nadamo se da ćemo i te preostale objekte riješiti do kraja ljeta”, kazao je načelnik Maglaja. 

Posebno se zahvalio rezidentnom predstavniku UNDP-a u Bosni i Hercegovini Juriju Afanasievu koji je Maglaj posjetio u danima kada je ovaj grad bio u najgorem stanju. Tada je obećao da će UNDP pomoći u obnovi javnih ustanova i preduzeća. 

“S ponosom mogu reći da je sve urađeno u rekordnom roku. Sanacija je išla od krova do podruma utopljavanjem i svim instalacijama. Naše zgrade izgledaju puno bolje i opremljenije nego je to bilo prije poplava. Zaista hvala UNDP-u na tako brzoj reakciji u obnovi javnih preduzeća”, istakao je Mustabašić. 

Maglaj - godinu dana nakon poplava

Procijenjena ukupna šteta od poplava je blizu 166 miliona KM. Projektima je realizirano 10 miliona pomoći. Na osnovu površine općine koja iznosi 289 kilometara kvadratnih i ima 25.000 stanovnika, načelnik smatra da je to još uvijek veoma malo u odnosu na razmjere štete. 

“Stradalo je 297 privrednih subjekata. Šteta je iznad 90 miliona KM, a stradala je infrastruktura. Nadamo se da ćemo uskoro uraditi most kod Natrona. Za rekonstrukciju samo jedne ulice je potrebno više od tri miliona KM. Puno je urađeno, vratili smo grad u približno stanje kakvo je bilo prije poplava, ali ima još posla”, podsjetio je načelnik Maglaja.

Još uvijek je aktivno 75 klizišta koja se moraju sanirati, a to je prioritet, jer direktno ugrožavaju stambene objekte i prekidaju putne komunikacije i privredna dobra. 

“Predstoji nam teška borba sa svim što nas je snašlo. Klizišta su prioritet jer nikada niste sigurni da su sanirana u potpunosti. To je proces koji zahtijeva i velika finansijska sredstva”, naveo je Mehmed Mustabašić. 

Da bi se Maglaj vratio u normalno stanje potrebno je još mnogo sredstava. Za sanaciju klizišta je potrebno 15 miliona KM. Dodatna otežavajuća okolnost je što je općina Maglaj već u prva tri mjeseca 2015. godine potrošila kompletan budžet planiran za 2015. godinu. 

Na kraju razgovora, načelnik Mustabašić nam je rekao da imaju još puno posla i puno problema, ali se nadaju da će “preživjeti” ovu 2015. godinu i da će biti lakša nego prethodna.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivni oproštaj: Mještani Karadaglija i Jablanica ispratili dugogodišnjeg doktora u penziju

Na inicijativu Begunića Feždada iz Karadaglija, mještani mjesnih zajednica...

Pokušaj mita u Usori: Dvojac pokušao podmititi kantonalne inspektore

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK na području Zeničko-dobojskog...

Sretne vijesti iz Opće bolnice: Rođeno 5 beba u jednom danu!

U protekla 24 sata, na porođajnom odjelu Opće bolnice...

Zbog radova na elektroenergetskim objektima, struje neće biti od 09:00 do 15:00 sati

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, bez električne energije...