150 godina od prve pozorišne predstave u BIH koja je odigrana u Tešnju

/

Započela je ova priča davno, prije čitavih 150 godina. U tadašnjoj maloj bosanskoj kasabi jedan odvažni učitelj se odlučio ispuniti svoj san. Bez adekvatnog prostora, u teškim uslovima pokušavao je i uspio. Pripremio je i prikazao prvu predstavu, ali ne samo u Tešnju, bijaše prva u BiH.

Naime u maju 1865. godine tešanjski učitelj Stevo Petranović sa grupom prosvjećenih entuzijasta u Tešnju pripremio je i prikazao Hebelovu „Juditu“, a predstava je izvedena  u podrumu jedne tešanjske kuće. 

Tokom proteklih 150 godina, tešanjsko pozorište (nazovimo ga tako u ovom tekstu) prigrlilo je nebrojeno puno članova, mladih, starih a svi sa jednom željom biti na “daskama” koje život znače. 

Mnogi od njih su ostavili trag na tešanjsku kulturu i umjetničko stvaranje pa ih se mnogi danas sa sjetom sjete.

Prolazile su generacije ali tešanjsko pozorište je uvijek bilo tu, da prihvati one željne glume ali i da zabavi ostatak tešanjske javnosti. 

Danas 150 godina poslije, u Bosanskom narodnom pozorištu oko stotinjak članova. Druže se, uigravaju nove predstave ali i uče mlađe generacije tajnama “zanata”. Prema riječima Nermina Ajanovića predsjednika ovog pozorišta problem i dalje  u radu pozorišta predstavlja generacijski odliv, odnosno odlazak mlađih glumaca van grada, no raduje činjenica da se ipak jednog dana vrate.

U ovom pozorištu ne sanjaju nego naporno rade, kako bi na dostojanstven način obilježili 150-tu godišnjicu od prve predstave koja je odigrana u Tešnju.

Prema riječima predsjednik Bosanskog narodnog pozorišta za 23. maj 2015. godine priprema se prigodan program, kojim će se građani moći prisjetiti svih lijepih trenutaka ove ustanove a istu noć će uslijediti i premijera predstave “Mlaćenici i plaćenici” u 20 sati u Domu kulture u Tešnju, Riječ je o urnebesnoj komediji, koja će zasigurno posjetitelje nasmijati, a to je ujedno najbolji način da se proslavi ovaj jubilej.

Iz pozorišta pozivaju sve zainteresirane da dođu ranije kako bi pogledali prezentaciju sa dosadašnjim plakatama i slikama članova koji su ostavili svoj trag u ovom pozorištu kroz sve ove godine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Spisak svih retrogradnih planeta u 2024: Dvije će napraviti totalni haos

Kada je riječ o astrološkim događajima koji izazivaju mnogo...

Pogledajte kako Enis Bešlagić pogađa hrvatske riječi: ‘Šta su pikule, bona?’

Enis Bešlagić (49), poznati glumac iz Bosne i Hercegovine,...

Jabučni ocat doprinosi mršavljenju i regulira šećer u krvi?

Pretilost postaje rastući globalni problem, a u želji da...

“Good Dude”: Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot

Anil Melunović Anchy predstavio pjesmu i spot “Good Dude”:...