150 godina od prve pozorišne predstave u BIH koja je odigrana u Tešnju

/

Započela je ova priča davno, prije čitavih 150 godina. U tadašnjoj maloj bosanskoj kasabi jedan odvažni učitelj se odlučio ispuniti svoj san. Bez adekvatnog prostora, u teškim uslovima pokušavao je i uspio. Pripremio je i prikazao prvu predstavu, ali ne samo u Tešnju, bijaše prva u BiH.

Naime u maju 1865. godine tešanjski učitelj Stevo Petranović sa grupom prosvjećenih entuzijasta u Tešnju pripremio je i prikazao Hebelovu „Juditu“, a predstava je izvedena  u podrumu jedne tešanjske kuće. 

Tokom proteklih 150 godina, tešanjsko pozorište (nazovimo ga tako u ovom tekstu) prigrlilo je nebrojeno puno članova, mladih, starih a svi sa jednom željom biti na “daskama” koje život znače. 

Mnogi od njih su ostavili trag na tešanjsku kulturu i umjetničko stvaranje pa ih se mnogi danas sa sjetom sjete.

Prolazile su generacije ali tešanjsko pozorište je uvijek bilo tu, da prihvati one željne glume ali i da zabavi ostatak tešanjske javnosti. 

Danas 150 godina poslije, u Bosanskom narodnom pozorištu oko stotinjak članova. Druže se, uigravaju nove predstave ali i uče mlađe generacije tajnama “zanata”. Prema riječima Nermina Ajanovića predsjednika ovog pozorišta problem i dalje  u radu pozorišta predstavlja generacijski odliv, odnosno odlazak mlađih glumaca van grada, no raduje činjenica da se ipak jednog dana vrate.

U ovom pozorištu ne sanjaju nego naporno rade, kako bi na dostojanstven način obilježili 150-tu godišnjicu od prve predstave koja je odigrana u Tešnju.

Prema riječima predsjednik Bosanskog narodnog pozorišta za 23. maj 2015. godine priprema se prigodan program, kojim će se građani moći prisjetiti svih lijepih trenutaka ove ustanove a istu noć će uslijediti i premijera predstave “Mlaćenici i plaćenici” u 20 sati u Domu kulture u Tešnju, Riječ je o urnebesnoj komediji, koja će zasigurno posjetitelje nasmijati, a to je ujedno najbolji način da se proslavi ovaj jubilej.

Iz pozorišta pozivaju sve zainteresirane da dođu ranije kako bi pogledali prezentaciju sa dosadašnjim plakatama i slikama članova koji su ostavili svoj trag u ovom pozorištu kroz sve ove godine.

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Serviser upozorava kada klima uređaj može da se zapali

Tokom tropskih dana klima uređaji rade punom parom. U...

Super savjeti koji će vam pomoći da smršate kod kuće

Gubitak težine je stvar koja sada počinje da brine...

SAVJETI APOTEKARA Lijekove čuvajte na temperaturi ispod 25 stepeni

Neodgovarajuće čuvanje lijekova, usljed nedovoljnog stepena zdravstvene edukacije, predstavlja...

INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

Iako tokom cijele sedmice bilježimo visoke temperature, meteorolozi su...