Kantonalna bolnica Zenica: Ugroženo pruženje usluga

/

Teško stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica je kulminiralo posljednjih dana, pri čemu ne možemo pružati ni urgentne usluge, upozorio je danas dr. Haris Husremović, predsjednik Samostalnog strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Zeničko dobojskog kantona.

Na zajedničkoj pres konferenciji ovog i Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika zeničke bolnice, te Ljekarske komore ZDK ukazano je na teško stanje u zdravstvu na području Kantona, sa posebnim akcentom na Kantonalnu bolnicu Zenica.

Ono je opterećeno velikim dugovanjima prema dobavljačima, nekontrolisanom zapošljavanju po političkoj liniji, slabom podrškom od strane osnivača, te čestim promjenama na funkciji direktora.

– Nedostaje lijekova, oprema je van funkcije, ultra zvučne sonde su pokvarene i ovo je samo djelić okolnosti u kojima radimo, kazao je dr. Husremović.

– U opasnosti su i pacijenti i mi ljekari, izjavio je dr. Kasim Spahić, predsjednik Federalnog sindikata doktora medicine, istakavši da Bolnica nema Službu za kvalitet i sigurnost usluge. On je podsjetio da Bolnica 5 godina nema stabilan menadžment, a zdravstvena usluge je u međuvremenu bila na relativno dobrom nivou zahvaljujući naporima zdravstvenih radnika. Spahić je dodao da su neophodne i reforme u oblasti zdravstvenog osiguranja, jer su ogromna dugovanja privrednih i drugih subjekata prema Fondu zdravstva.

Dr Indira Hodžić, predsjednica Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstvenih radnika zeničke bolnice ustvrdila je da je kantonalna vlada za 8 posljednjih godina dužna ovoj ustanovi 25 miliona maraka, po osnovu investicionih ulaganja. –Rješenje je da svako radi na ispunjavanju svojih zakonskih obaveza.

Predsjednik Ljekarske komore ZDk dr. Tarik Kapidžić je naznačio da je u posljednje dvije i po godine na čelu Bolnice bilo 7 direktora, koje je postavljala politika i ova ustanova je postala mjesto za uhljebljenje ponajviše nepotrebnog kadra.

– U kakvim uslovima radimo svjedoči i primjer od prije neki dan kada nisam imao vate u gipsaoni, kazao je dr. Kapidžić. 

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Tura “No Limit!” – Biciklistička avantura od Minhena do Tešnja

Sedmorica članova biciklističkog tima, Ikre Minhen, krenuli su danas...

Sabahudin Sinanović: Ponos BiH i humanitarac godine

Sabahudin Sinanović dobio nagradu Ponos BiH u kategoriji “humanist”. Večernjakov...

Održana konstituirajuća sjednica Općinske organizacije Snaga Naroda Tešanj

Poštovani građani Tešnja, dana 17 maja 2024 god. održana...

Prihodi Banje Vrućice rasli za 22 odsto, kvartalni profit 1,36 miliona KM

Zdravstveno-turistički centar (ZTC) Banja Vrućica u prvom kvartalu ove...