POČASNI KONZUL BAYSAK ODUŠEVLJEN SUSRETOM SA NAČELNICOM OPĆINE

/

Sa posebnom radošću i zadovoljstvom ugostili smo počasnog generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj Ahmeta Kemala Baysaka koji nije mogao skriti oduševljenje što je upoznao načelnicu općine Jasminku Begić jer mnogobrojne poslovne obaveze ovog puta nisu bile prepreka njihovom susretu. U znak poštovanja i pažnje načelnici općine počasni konzul uručio je skromne poklone koje je donio iz svoje zemlje. Odmah u razgovoru sa načelnicom općine ispričao je jednu vrlo zanimljivu priču koja je bila povod da posjeti našu općinu, a koja će počasnom konzulu ostati u lijepom i dugom sjećanju.

„Kada sam sa svojom delegacijom sletio na aerodrom u Sarajevu, šetajući gradom odlučio sam da svratim u jednu radnju gdje se prodaju slatkiši u blizini vječne vatre, radila je jedna simpatična djevojka i pitao sam je da li je čula za načelnicu općine Doboj Jug, ona mi je odgovorila da je porjeklom iz Doboja i da je poznaje, tako da sam imao priliku i u Sarajevu pričati o vama, nakon toga kada sam se susreo sa dragim efendijom Bajrom želio sam da čim prije organizuje susret kako bi upoznao načelnicu općine i razgovarao sa njom, tako da evo nas, tu smo u vašem kabinetu i želim da čujem o vama, vašem radu, vašoj općini i sve što smatrate da je važno podjeliti samnom.“.

Načelnica općine Jasminka Begić zahvalila se počasnom konzulu Baysaku što je pronašao vrijeme i za našu općinu na moje veliko zadovoljstvo i posebno sam srećna kada mogu ugostiti braću i sestre iz Republike Turske koji iskažu interes da nas prijateljski ili poslovno posjete, ali i svi dobri ljudi uvijek su dobrodošli. Nadam se da će ova posjeta biti povod za buduću privrednu ili kulturnu saradnju, ali i planiranje bratimljenja sa još nekom od općina u Republici Turskoj, te da ćemo na osnovu zajedničkih projekata i aktivnosti uspostaviti još intenzivnije partnerske odnose. Danas smo razgovarali o trenutnoj privrednoj i političkoj situaciji u našoj općini, problemima koji su prioritetni za rješavanje, te o mojoj kandidaturi za načelnicu općine jer žene u Republici Turskoj u vrlo malom omjeru obnašaju funkcije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti što je za počasnog konzula kako ističe vrlo hrabro i časno. Nevjerovatna energija i emotivna veza sa našom državom podstakla me da vjerujem da će ova posjeta biti temelj za dobru poslovnu saradnju i podrška u rješavanju nekih od problema koje trebamo hitno rješavati, a što će u potpunosti biti od koristi za građane u našoj lokalnoj zajednici. Smatrala sam da je važno u razgovoru sa konzulom istaći, da sa bratskom općinom Sindžan imamo jako dobre partnerske odnose i njihova podrška za našu općinu nikada nije bila upitna i ona će se nastaviti uz Božiju pomoć u još većem intenzitetu jer zajedničke ideje koje smo imali i o kojima smo se dogovarali malo su usporile zbog prošlogodišnjih poplava, ali evo već sada možemo početi odnosno nastaviti u istom smjeru kada smo pri kraju sa sanacijama šteta prouzrokovane poplavama jer moja je vodilja korist i dobrobit građana općine Doboj Jug, a trebalo je da je svima nama bila i mnogo ranije.“.
O POČASNOM KONZULU: 
Vijeće Ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 12.septembra 2002.godine donijelo je dluku o imenovanju gospodina Baysaka za počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Republici Turskoj sa sjedištem u Izmiru. Iako ima samo 82 godine pokazuje nevjerovatnu energiju i bez obzira što nikada nije živio u Bosni i Hercegovini jako dobro govori bosanski jezik, a njegova porodica emigrirala je u Tursku odmah nakon Berlinskog kongresa, porijeklom je iz Hercegovine, unuk je porodice GREBO iz Ljubinja sa očeve strane i porodice RESULOVIĆ iz Trebinja sa majčine strane što ga emotivno vezuje za našu zemlju. Osim što je obnašao funkciju načelnika jedne od općina u gradu Izmiru, radio je na poboljšanju socijalnog, kulturnog, sportskog i obrazovnog nivoa. Počasni je građanin Sarajeva, Goražda i Bihaća. Često dolazi u Bosnu i Hercegovinu i ističe da je teško zaboraviti svoju zemlju porjekla, bosanski jezik i bosansku kulturu koju njeguju generacijama.

Kabinet Načelnice općine Doboj Jug

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Narcis Halilović predsjednik Bosanskog pozorišta Tešanj: U kulturu se jako malo ulaže

Gost našeg podcasta bio je Narcis Halilović, koji je...

MANN+HUMMEL pruža podršku mladim talentima: Ponosni smo što podržavamo obrazovanje

U MANN+HUMMEL BA vjerujemo da je obrazovanje temelj uspješne...

Tešanj: Pronađeno i uklonjeno neeksplodirano ubojno sredstvo

Kako je saopćeno iz Civilne zaštite općine Tešanj Operativni...

Nejla Tukić – učenica generacije 2023/24 u OŠ ” Mustafa Mulić” Šije

Nejla Tukić je rođena 28.09.2009. godine u Tešnju. Kroz...