Moguće gašenje oko 50 TV i radio stanica

/

SARAJEVO – Oko 50 privatnih TV i radio stanica, zbog neispunjavanja obaveze prelaska na digitalni signal do 17. juna, koju je BiH preuzela na osnovu međunarodnog ugovora, moglo bi da bude ugašeno.

Ovo je potvrdio Plamenko Čustović, predsjedavajući Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Parlamentarne skupštine BiH. Članove ove komisije podsjetio je da BiH neće do 17. juna, kada ističe rok, preći na digitalno emitovanje RTV programa i da će biti jedina zemlja u Evropi bez digitalnog signala.

Reuf Herić, predsjednik Udruženja privatnih elektronskih medija u BiH, kaže da niko nije vodio računa o velikom problemu u kojem će se naći privatni elektronski mediji, jer je u fokusu samo Javni radio-televizijski servis.

“Onog momenta kad analogni signal bude smetnja digitalnom, a to će se desiti 17. juna, biće uklonjena većina prijemnih antena zbog ometanja, a onda će doći i do gašenja jednog broja TV i radio stanica”, kaže Herić, te navodi da je veliki problem i to što veliki broj privatnih TV i radio stanica, kao i opštinskih nema sredstava da pređe na digitalizaciju.

Slavko Matanović, ministar komunikacija i transporta BiH, rekao je da ovo ministarstvo intenzivno radi na prevazilaženju problema koji su doveli do zastoja u procesu digitalizacije i smanjenju štete zbog kašnjenja u ovom procesu. Kao osnovni problem zbog kojeg je došlo do zastoja u procesu digitalizacije Matanović je na sjednici Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH naveo da oprema koja je predviđena za tehnički dio projekta digitalizacije nije u cijelosti montirana.

“Oprema je instalirana na području Federacije BiH, dok RTRS nije preuzeo svoj dio opreme”, rekao je Matanović.

Prema njegovim riječima, radi se na iznalaženju mogućnosti kako da se ta oprema na zakonit način preda RTRS-u, da bi se pristupilo njenom montiranju i da bi se što prije otkočio proces digitalizacije.

“Mislim da postoje izgledi da se to uradi”, rekao je Matanović i kao rješenje naveo izmjenu pristupa prilikom ugovaranja predaje opreme javnim servisima, odnosno njenu predaju javnim RTV servisima u trajno vlasništvo.

I Matanović je upozorio na problem privatnih TV kuća, koje će se suočiti sa velikim problemom kad neki od repetitora budu uklonjeni.

Esad Gotovuša, predsjedavajući Upravnog odbora Javnih RTV sistema, upozorio je na veliki problem s kojim se suočava ovaj sistem zbog toga što šalju analogni signal umjesto digitalnog.

“Sad imamo zadatak prenosa dolaska svetog oca u BiH. Niko ne želi prenositi naš analogni signal. To su veliki problemi za nas”, upozorio je on.

Komisija za saobraćaj i komunikacije usvojila je zaključak kojim se predlaže da Vijeće ministara, Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i RAK u međusobnim kontaktima dođu do rješenja koja će učiniti što manjom štetu zbog toga što BiH nije na vrijeme završila postupak digitalizacije.

Na zasjedanju Komisije vođena je višesatna polemika o naplati RTV takse, te o višemilionskim gubicima Javnog servisa BiH zbog nemogućnosti da ostvari naplatu. Komisija za saobraćaj i komunikacije usvojila je zaključak kojim se od Vijeća ministara traži da što prije obavi sveobuhvatnu analizu kada je riječ o naplati RTV takse i da predloži mjere za prevazilaženje evidentnih problema.

Esad Gotovuša upoznao je članove Komisije da je Odbor sistema javnih RTV servisa BiH donio odluku da se RTV taksa do kraja ove godine nastavi naplaćivati putem računa za fiksni telefon, a da se potom pređe na naplatu putem računa za električnu energiju. On je istakao da je samo u prva četiri mjeseca ove godine gubitak po osnovu nenaplaćene RTV takse iznosio 1,2 miliona KM, a da u prethodnim godinama on iznosi desetine miliona KM.

Staša Košarac, poslanik SNSD-a, konstatovao je da BiH ima Zakon o javnom RTV sistemu, ali da se on ne primjenjuje, te zatražio da se, tragom rasprava koje se s tim u vezi vode, do Nove godine pokuša iznaći rješenje za prevazilaženje postojeće teške situacije.

Izvor

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818


Povezani postovi

Na šta zatvorenici troše novac i sa kojim iznosom mogu raspolagati?

O uvjetima, pravima i mogućnostima koji imaju zatvorenici u...

Vlada FBiH im povezuje radni staž, a oni troše milione na 20 novih limuzina

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine odobrila je 20.000 KM...

U FBiH plaće najviše rasle zaposlenima u obrazovanju: Evo koliko je iznosila prosječna u martu

Aktuelno tržište rada u FBiH karakteriziraju negativni trendovi i...