Rekordne vrućine: 2015. će biti najtoplija otkako se mjere temperature

/

Ova godina će biti najtoplija otkako se mjere temperature, a stručnjaci za klimatske promjene tvrde da će globalno zagrijavanje dovesti do naglog rasta temperatura.

U 2015. godini već su izmjerene rekordno visoke temperature u pojedinim područjima, pa je tako na Antarktiku mart bio najtopliji od početka mjerenja. 

Rekordno visoke temperature u prvih pet mjeseci ove godine zabilježene su u Ekvatorijalnoj Gvineji, Gani, Venezueli i Laosu, gdje je u prosjeku bilo toplije za 0,68 stepeni celzija. 

Naučnici strahuju da bi 2015. mogla označiti kraj 18 godina duge pauze u procesu globalnog zagrijavanja. 

Profesor Adam Scaife je za The Times rekao kako postoje dobre šanse da ove godine budu srušeni neki temperaturni rekordi. 

“Temperature su već sada više u odnosu na isti period prošle godine”, rekao je Scaife. 

Meteorolozi su već potvrdili da će sve jači El Nino u Tihom okeanu dovesti do smanjenja padavina u Africi i Indiji. To se ovih dana već potvrđuje. Indiju je zahvatio val vrućine od koje je više od 800 ljudi smrtno stradalo. 

Prema podacima koje ima NASA, 2014. godina je bila najtoplija od 1880. kada su se počele mjeriti temperature, no na osnovu podataka u prvih pet mjeseci ove godine zaključuje se da će 2015. biti još toplija.Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Pogledajte kako se Zagrepčaninu za nekoliko sekundi zapalio električni romobil (VIDEO)

Na društvenim mrežama pojavio se snimak sa jednog parkinga,...

Emotivna objava Usame Zukorlića: Otkrio gdje je umrla njegova majka

Usame Zukorlić na svom zvaničnom Facebook profilu objavio je emotivnu...

Potvrđeno: Poginuo iranski predsjednik i svi putnici u helikopteru

Ebrahim Raisi, predsjednik Irana, poginuo je u helikopterskoj nesreći,...

Značajan pad prodaje pesticida u EU

Došlo je do upadljivog pada količine pesticida prodatih u...