Djevojka iz Maglaja prvi put nakon 38 godina izašla iz svoje kuće!

/

Alisa Hodžić (38), maglajska heroina, zahvaljujući dobrim ljudima, po prvi put u svome životu prošla je maglajskim ulicama, popila kafu u čuvenoj  kafani, posjetila stari grad, elitni restoran… Bila je uzbuđena, sretna, nasmijana kao nikada prije. Sretna je bila i njena majka Rasema, ali i svi oni koji su zajedno sa Alisom proživljavali njenu bol i učestvovali da joj olakšaju život.

Alisa je od svoje treće godine nepokretna. Ima cerebralnu paralizu i jedino se može koristiti desnom rukom. Zbog problema sa hipofizom, zaostaje i u rastu te izgleda kao djevojčica od 18 godina. Otežano i priča.

 

Živi sama sa majkom Rasemom. Prije šest godina je izgubila oca Ševala. Njihova sudbina je okrutna, srceparajuća. Kamen bi zaplakao. A, Alisa je sve to hrabro podnosila. Podnosila je i to što zbog neprilagođenosti prilaza njihovoj kući i puta koji vodi u grad, Alisa nije mogla koristiti svoja invalidska kolica. Nikada prije nije prošetala ulicama svoga grada. Godine je provela sjedeći na terasi kuće, gledajući druge kako prolaze i odlaze.

 

Međutim, zahvaljujući dobrim ljudima, u njen život ušao je bar tračak svjetlosti, nade, sreće. Naime, Amira Musaefendić, njena sugrađanka, u julu je u ime Alise zatrazila pomoć kod FB grupe “HELP OVERSTROOMDE BOSNIE EN HERCEGOVANA” (pomozi poplavljenoj Bosni i Hercegovini) u Holandiji koju vodi Naida Ribić.

 

Amira je poslala jedno potresno pismo o Alisinoj sudbini i zamolila da se Alisi napravi mostić koji bi spojio terasu i put i koji bi joj omogućio da sa kolicima  “uđe” u normalan zivot. Naida Ribić je odmah odgovorila, tražila je predračun, akcija je počela…

 

– Nisam mogla vjerovati da sve ide tako brzo i glatko – kaže Amira i nastavlja – Nakon mnogih negativnih odgovora od raznih humanitarnih organizacija, kojima sam se takođe obratila, nisam mogla vjerovati da sam od gospođe Ribić dobila tako brzo pozitivni odgovor.

 

I tako je sve počelo munjevitom brzinom. Mostić je napravljen i Alisa je krenula u novi život.

 

Kao kruna njenog “ulaska u život” bila je posjeta Halida Muslimovića sa suprugom Adelisom i kćerkom Lejlom njenoj kući.  Halid je njen omiljeni pjevač od malena. Zna sve njegove pjesme. Ima njegove slike u svojoj sobi, CD-ove. Na dan njenog izlaska iz kuće u tašnici je ponijela i njegov cd. Za sreću. I Halidov dolazak je realizovala Naida Ribić u saradnji sa “Ljutim Krajišnicima” na čelu sa Adnanom Bajrićem. Muslimović je bez oklijevanja pristao na dolazak kako bi obradovao Alisu. Susret je bio jako dirljiv.

 

– Alisa se sada budi sa osmijehom na usnama – kaže njena mama. – Čini nam se kao da smo sve sanjali i da još uvijek sanjamo. Hvala Amiri koja je poslala pismo i zatražila pomoć, svim ljudima dobre volje koji su prikupili sredstva i napravili mostić i Naidi Ribić za pokrenutu akciju, snimanje filma i za sve sto je učinila za nas – kroz suze nastavlja Rasema, Alisina majka.

 

Naida Ribić je odlučila da o Alisinom životu napravi i dokumentarni film koji će se zvati “ALISIN IZLAZAK U SVIJET”. U augustu, tačnije 25. augusta Naida je došla iz Holandije u Maglaj i startala sa snimanjem filma čiji je producent njena agencija za umjetnost K.I.A. Snimatelj filma je Mehmed Bašić iz Maglaja. Montaža će biti urađena u Holandiji. Ribić želi film nominirati na sljedećem SFF-u na kojem je 2012. godine prikazan njen dokumentarni film “Neki drugi svijet”.

 

U filmu će biti prikazano kako je Alisa, sa svojom mamom Rasemom, po prvi put izašla iz kuće. Njena posjeta čuvenoj ČABRINOJ KAFANI koja postoji još od 1919. godine, starom gradu, motelu “BISTRICA”, zubarskoj ordinaciji  “Armin”.  Upoznavanje sa historijskim znamenitostima grada Maglaja koje ona nikad nije imala prilike da posjeti niti da bilo šta o njima nauči. Otišla je Alisa i da uživa u pjesmama lokalnog pjevača Hajrudina Bradarića- Žutog.

 

Humanost je još jednom pobijedila i vratila nam vjeru u ljude. Akcija za Alisu Hodžić se nastavlja. Ovaj put za kupatilo koje treba da se prilagodi njenim potrebama. Sve informacije možete naći ili zatražiti na FB grupi “Help ooverstroomde Bosnie en Hercegovina” ili direktno od Naide Ribić na E-mail: r.naida@live.nl

maglajinfo.com

foto: maglajinfo.com

Ukoliko imate vijest a želite to podijeliti s nama pošaljite nam sadržaj putem kontakt forme. Ako imate najavu događaja ili poznajete neku osobu o kojoj biste voljeli da čitate budite slobodni da nas kontaktirate. Osim kontakt forme Vaše materijale možete slati i putem vibera na broj 061/388-818 NAPOMENA: PUTEM OVE FORME SE NE MOŽETE PRIJAVLJIVATI NA OGLASE ZA POSAO. MOLIMO VAS DA KORISTITE MAIL ADRESE NAVEDENE U OGLASIMA.


Povezani postovi

Emotivni oproštaj: Mještani Karadaglija i Jablanica ispratili dugogodišnjeg doktora u penziju

Na inicijativu Begunića Feždada iz Karadaglija, mještani mjesnih zajednica...

Pokušaj mita u Usori: Dvojac pokušao podmititi kantonalne inspektore

Kako stoji u izvještaju MUP-a ZDK na području Zeničko-dobojskog...

Sretne vijesti iz Opće bolnice: Rođeno 5 beba u jednom danu!

U protekla 24 sata, na porođajnom odjelu Opće bolnice...

Zbog radova na elektroenergetskim objektima, struje neće biti od 09:00 do 15:00 sati

Zbog planskih radova na elektroenergetskim objektima, bez električne energije...